8 verrassende dingen die je
kan doen met eierschalen

Eierschalen zijn lang niet alleen goed voor de composthoop. Met onze tips bewaar je vanaf nu áltijd je eierschalen en doe je plant, kind én dier een groot plezier!

Klikte je zonet een shakshuka of vogelnestje in je menu? Gooi de eierschalen dan zéker niet weg, want die hebben wel degelijk nut. Ze bevatten namelijk veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Niet alleen zijn eierschalen goed als mest voor de plantenbodem, maar ze kunnen óók gegeten worden. Door mens (in de vorm van calciumpoeder) én dier. Wij verzamelden de handigste tips.

Maak er de dieren blij mee

Tijdens de lente hebben vogels het druk: partner zoeken, nest bouwen, eieren leggen, broeden en jongen groot brengen. En dat hele proces vaak twee keer achter elkaar. Je kan de vogels hierbij ondersteunen door hen gemalen eierenschalen te voederen. Ze zijn er dól op! Eierschalen zitten boordevol kalk wat extra belangrijk is tijdens de broedperiode, wanneer de eierschaal wordt aangemaakt. Bij een tekort aan kalk zal de schaal zich niet goed ontwikkelen en wordt het een glazig ei. Ook bij het opgroeien van de jonge vogels is kalk erg belangrijk om de groei van de botten goed te laten ontwikkelen.

Let er op dat je de eierschalen uitspoelt, laat drogen (bijvoorbeeld in de oven) en ze vervolgens tot gruis plet of mixt in een blender. De schalen mogen niet meer herkenbaar zijn voor de vogels. Het risico bestaat namelijk dat ze nadien ook hun eigen eieren gaan oppeuzelen.

Gek genoeg zijn ook kippen dol op hun eigen eierschalen. Het is net zoals bij vogels goed voor hen om extra calcium binnen te krijgen na het leggen van eieren. Zorg er wel voor dat je ze goed afspoelt, het binnenmembraan verwijdert en ook hier de schalen onherkenbaar maakt.

Ook je hond kan je van extra calcium voorzien met behulp van gemalen (!) eierschalen. Het zou zelfs diarree op natuurlijke wijze doen stoppen. Voeg simpelweg een theelepel of twee (afhankelijk van de grootte van de hond) calciumpoeder toe aan het voer.

Hallo, paasdecoratie!

De paasperiode is hét moment bij uitstek om je eierschalen te bewaren. In plaats van het ei te breken voor je die in je Foodbag-gerecht verwerkt, blaas je het ei uit in een schaaltje. Steek met een dikke naald of satéstokje een gaatje aan beide zijden van het ei. Maak één van de gaatjes ietsje groter. Blaas boven een schaal door het kleine gaatje, waardoor de inhoud via het onderste gat in de schaal terechtkomt. Was de eieren goed schoon door er water doorheen te blazen. Et voilà, klaar om geschilderd te worden!  

Planten gelukkig maken? Appeltje eitje!

Wil je graag slakken weghouden van je (moes)tuin? Leg dan gebroken eierschalen rondom je planten en gewassen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak, waardoor ze die zullen mijden.

De pH-waarde van de grond kan de kleuren van bloemen beïnvloeden. Die is afhankelijk van de zuurbalans in de grond. Om bijvoorbeeld je blauwe hortensia roze te maken, moet de grond minder zuur worden. Dat doe je simpelweg door eierschalen aan de bodem toe te voegen.

Eierschalen bevatten veel kalk en kan je dus in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft. Maak de eierschalen fijn en strooi ze bij planten die van kalk houden. (Let hierbij op, want niet alle planten houden van kalk.) Deze planten houden doorgaans wél van kalk:

  •           Buxus
  •           Lavendel
  •           Clematis
  •           Druif
  •           Gras
  •           Rozen
  •           Sering
  •           Taxus
  •           Vlinderstruik

Gebruik een halve eierschaal als zaaiingspotje. Vul met wat aarde en zet het schaaltje terug in een papieren eierdoos. Geef het zaadje water en liefde totdat het tijd is om het plantje over te zetten. Doe dat gerust mét de verpakking, dus ook de eierdoos zelf. Het papier vergaat in de aarden en geeft zo ruim aan de wortels om verder te groeien. Verder geeft het papier ook nog wat bescherming aan het plantje als het net buiten wordt gezet.