09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Chef Celine
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 26/06/2024
Meer dan een derde van de globale voedselproductie gaat verloren. Dat is veel. De helft daarvan wordt verspild tijdens productie en verdeling - jep, ook bij supermarkten. De andere helft belandt in jouw kleine vuilnisbak (of groenbak). Hoe kunnen we thuis ook voedselverspilling tegengaan? Lees hieronder onze 8 tips om ook thuis minder voedsel te verspillen.
10% van de verspilling thuis wordt veroorzaakt door verwarring rond de houdbaarheidsdatums. Zo is er veel verwarring tussen Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Het is gevaarlijk voor de consument om een product na de TGT-datum nog op te eten. Denk aan verse voeding zoals vis en vlees. Dat is een echte no-go.
Terwijl Ten minste Houdbaar Tot (THT) op producten zoals conserven of koeken eigenlijk louter iets zegt over de optimale kwaliteit van een product. Meestal is een product na die datum nog perfect eetbaar en lekker - tenminste: als je het goed bewaart - maar gaat de kwaliteit na die datum achteruit.
Veel mensen gooien producten weg op basis van de THT-datum zonder ook maar eens te kijken of het product nog goed is. Als je iets plant weg te gooien, kijk, ruik en proef dan eerst eens. Lijkt het oké? Dan kan je het eten.
En boodschappenlijstje maken is heel evident. Het is gewoon gemakkelijk en minder stresserend, omdat je dan weet wat je moet kopen. Het is ook goed voor je portemonnee, want zo koop je niets dubbel.
En met een lijstje ben je minder geneigd om dingen te kopen waarvoor je niet echt een plan hebt. Het is gemakkelijk om te denken: ik doe er wel nog iets mee. Maar als we eerlijk zijn, hebben zulke spontane aankopen een grotere kans om weg te kwijnen in je kast. Die afgeprijsde knolselder van 2 kilo in je koelkast heeft intussen een paar exotische champignons gebaard waar je nu ook nog snel een plan voor moet bedenken.
Met de huidige technologie is er eigenlijk geen excuus meer om het niet te doen. Er zijn tegenwoordig zoveel apps waarmee je gemakkelijk lijstjes opmaakt en deelt met huisgenoten. Als je bijvoorbeeld onderweg bent naar de supermarkt en je heb geen lijstje, vraag aan je partner thuis om snel een boodschappenlijstje op te maken en te delen. Zo verlies je ook minder tijd.
Deze tip kunnen we niet eenvoudiger verwoorden. Kijk gewoon eens goed in je voorraadkast voor je naar de winkel gaat.
Eigenlijk moet je, voor het maken van je boodschappenlijstje, al weten wat je nog in huis hebt. Een lijstje verplicht je om regelmatig in je kasten te kijken om te zien wat er nog in je voorraad zit. Het is een heel evidente tip, maar het is eigenlijk enorm belangrijk. En ja, het vergt discipline. Je moet er echt een gewoonte van maken voor je opnieuw boodschappen doet.
De diepvriezer is je beste vriend tegen voedselverspilling. Gebruik je vriezer niet alleen om diepvriesproducten of vlees en vis in te vriezen. Deze producten kan je ook makkelijk bewaren in je diepvriezer:
Wat veel mensen al doen, is brood in de diepvries bewaren. Zo heb je altijd een vers brood en hoef je alleen maar het aantal sneetjes te ontdooien dat je nodig hebt. Het is vooral heel handig als je alleen woont.
Als je per ongeluk een paar takjes kruiden teveel plukt, hak ze dan fijn en leg ze in de vriezer. Je hoeft ze achteraf zelf niet te ontdooien, gooi ze gewoon rechtstreeks in de pan. Nog een leuke tip is resterende bouillon bewaren in een ijsblokbakje. De ijsblokjes met bouillon smelten heel snel in de pan.
Lees hier meer tips over wat je wel en niet in je vriezer mag bewaren.
Ook de indeling van je koelkast kan je optimaal benutten om voedselverspilling te vermijden.
Het is een tip die geïnspireerd werd door FoodWIN , het Food Waste Innovation Network. Je koelkast heeft op verschillende hoogtes een andere temperatuur. Zo is de bovenkant van de ijskast een paar graden warmer dan de onderkant. Daarom leg je vlees en vis best op de lagere planken, bereide maaltijden in het midden, dranken of boter bovenaan.
Je zou misschien denken: moeten we daar nu ook al rekening mee houden? Maar geloof ons, een goed georganiseerde koelkast is heel veel waard.
Je voorkomt veel verspilling door op voorhand goed in te schatten hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt. Zo voorkom je veel restjes en kliekjes. Ook het aantal personen is belangrijk. Want hoe meer gasten, hoe groter de overschotten en hoe meer je gaat verspillen.
Vooral wanneer je veel volk uitnodigt, kan het wel eens fout lopen. Dan ligt de nadruk op veel en uitgebreid eten. De hoeveelheid eten maakt niet veel uit:
Eten met een grote groep hangt vaak samen met enkele vaste rituelen. Uitgebreid eten hoort daarbij, maar ook de gerechten kiezen, de grote inkopen doen en (samen met vrienden) koken. Allemaal heel gezellig, maar uiteindelijk zijn er weinig mensen die echt zitten te wachten op een zesgangenmenu
Als je dan toch wat uitgebreider wilt koken, laat je gasten de volgende dag of dagen dan verder genieten met de restjes. Dat doe je door ze op voorhand te vragen om een voorraaddoosje mee te nemen. Op het einde van de avond nemen jouw gasten een stukje van je feest terug mee naar huis. Zo verleng je voor hen het sentiment van de feestdagen en belandt niets in de vuilnisbak, én alles in de maag. Oh, en nog een extra voordeel: restjes zijn een ideale remedie tegen een kater.
Voel jij je ook zo stom als je naar de winkel moet voor één ei of voor een limoen, waarvan je eigenlijk maar de helft nodig hebt? En om niet compleet voor ei te staan, koop je dan nog wat extra spullen die je eigenlijk niet nodig hebt of waar je geen plannen voor hebt - tip nummer 2 is niet content.
Mensen onderschatten hoeveel deugd het doet om in zo’n geval eens aan te kloppen bij een buurman of buurvrouw. Het is een goede ijsbreker en ze weten dat ze vanaf nu ook bij jou mogen aankloppen voor een lepeltje mosterd of een ajuin.
Voor je naar de winkel gaat of online iets bestelt, vraag dan aan je buren of ze een zak aardappelen of een halve pot ricotta willen delen. Waarom niet? Als je toch weet dat je de rest moet weggooien?
En als je genoeg ruimte hebt, vraag aan je buren of ze een kruidenbak met jou willen delen. Ik ken mensen die hun kruidenbak op de grens van hun tuin installeren, dan kletsen ze tijdens het plukken met hun buur over het weer of het geblaf van de hond twee huizen verder.
Bij Foodbag zijn we steeds waakzamer over voedselverspilling. We zijn ons bewust van dit probleem en daarom zijn onze boxen een interessant alternatief om verspilling tegen te gaan. Wist je dat, in vergelijking met traditionele boodschappen, huishoudens gemiddeld 38% minder voedsel verspillen wanneer ze de een maaltijdbox bestellen?*
*(Van Herpen et al., z.d.)
We plaatsen onze bestellingen bij onze leveranciers pas nadat de bestellingen van klanten zijn afgesloten. We bestellen dus alleen wat strikt noodzakelijk is, de hoeveelheden die onze klanten nodig hebben. We houden geen andere producten op voorraad. Zodra alle bestellingen zijn verzonden, is onze productieruimte volledig leeg!
We werken altijd met verse producten en voor onze verse producten die minder lang meegaan bieden we zelfs een Eat First-label aan, waarmee je kunt zien welke voedingsmiddelen het eerst moeten worden geconsumeerd en dus welke recepten je eerst moet maken.
Bij Foodbag weten we hoe belangrijk het is om precies de juiste hoeveelheden aan te bieden, perfect aangepast aan het aantal personen in je huishouden. Zo geniet je niet alleen van een smakelijke en gemakkelijk te bereiden maaltijd, maar help je ook voedselverspilling te verminderen.
Chef Celine
Foodbag Chef
Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.