Foodbag Logo

6 tips om snelle, lekkere groentesoep te maken

6 handige tips om een snelle, eenvoudige (én lekkere) soep te maken. Ideaal als je weinig tijd hebt, maar toch wil gaan voor iets vers, gezond en zelfgemaakt.

Ellen

Ellen

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 31/10/2024

Er gaat niets boven een warme, hartige soep om je te troosten op koude en regenachtige dagen. Het handige aan een soep is dat je geen uren nodig hebt om het te maken en al zeker geen uitgebreid stappenplan.

In deze blog geven we 6 tips om altijd een snelle, eenvoudige (én lekkere) soep te maken. Ideaal voor als je weinig tijd hebt, maar toch wil gaan voor iets vers, gezond en zelfgemaakt.

zoete aardappel soep

Tip 1: Volg altijd dezelfde basisstappen

  • Fruit de ajuinen (en knoflook) in een ruime pot met vetstof. Door je ajuinen en look eerst te fruiten ga je veel meer smaak geven aan je soep.
  • Voeg de groenten toe en laat enkele minuten stoven
  • Voeg de bouillon toe tot de groenten onder water staan.
  • Laat koken tot de groenten zacht worden
  • Mix fijn en laat de soep nog enkele minuten doorkoken

tomatensoep

Tip 2: Focus op één hoofdingrediënt

Als je snel aan de slag wil met je soep, is het beter om je soep te baseren op één groente en daarnaast te werken met enkele ondersteunende ingrediënten (zoals ajuin, look en aardappelen)

Gebruik altijd verse groenten die in seizoen zijn. In de herfst ga je best voor groenten zoals pompoen, rodekool, prei of pastinaak. In de koude wintermaanden kan je deze afwisselen met populaire koolgroenten zoals boerenkool, spruiten, savooikool of groene kool.


pompoen-gembersoep

Tip 3: Kleine stukken of grote stukken?

Snij je groenten in kleine of middelgrote stukken. Het duurt wat langer om te snijden, maar de voordelen van kleinere stukken wegen sterker door. Kleine stukken koken sneller, ze zorgen voor betere smaakverdeling en ze zijn makkelijker te mixen.

champignonsoep

Tip 4: Gebruik een waterkoker

Verwarm het water in een waterkoker terwijl je groenten stoven. Koud water dat je toevoegt aan je gestoofde groenten duurt een pak langer om op te warmen. Dit is enkel nuttig als je werkt met een bouillonblokje. Als je verse bouillon gebruikt is het beter al op te warmen wanneer je de groenten stoofd.

groene soep

Tip 5: Met of zonder aardappelen?

Aardappelen dienen om een waterige soep mooi en aangenaam glad te maken. Het zetmeel van de aardappel gaat zich binden met de rest van de soep. Op zich verlies je niet veel tijd door aardappelen toe te voegen en je soep wordt er beter van.

Als sneller alternatief kan je ook een deel van je soep in een apart potje mengen met maïzena of bloem en daarna terug toevoegen aan je soep.


verzameling soepen in kom

Tip 6: Afwerken met makkelijke garnituur

Steek niet te veel tijd in je garnituur! Werk af met makkelijke en verse ingrediënten, zoals grof gehakte kruiden, een sliert verse room, zure room of yoghurt, een sliert olijfolie, lente-ui, feta, blauwe kaas of geraspte kaas. Dit zijn stuk voor stuk ingrediënten die je aan (bijna) elke soep ka toevoegen.


Heb je meer tijd en toch zin in extra lekkere garnituur? Probeer geroosterde bloemkoolroosjes, uitgebakken spekstukjes, zelfgemaakte croutons, gebakken champignons, geroosterde kikkererwten of amandelen.


Bij Foodbag zijn we zot van soep. Ga zelf aan de slag met de verse ingrediënten in onze extra’s of bestel een van onze originele en gevarieeerde soepboxen. Liever low-effort soep? Kies dan de kant-en-klare soepjes van soepmie. Smakelijk!


Ellen

Ellen

Foodbag Chef

Koken hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Met mijn handige tips krijg je zo de smaak te pakken.

Lees nog meer tips en weetjes

Aan het laden...

Aan het laden...