Foodbag Logo

5 tips voor een stevige quiche

Het lijkt kinderspel, maar een quiche bakken met een stevige en harde bodem is een ware kunst. Lees hier onze 5 makkelijke tips om nooit meer een quiche te bakken met een slappe onderkant.

Claire

Claire

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 05/11/2024

veggie quiche met tomaat

1. Laat de quiche rusten

Onze eerste en belangrijkste tip zodat je altijd een quiche bakt met een stevige bodem? Haal de quiche na het bakken uit de vorm en laat het 5 minuten rusten op een rooster. Als je dat niet doet, wordt je bodem door condensatie slap en vochtig. Als je het echt veilig wil spelen: gebruik eens kruimeldeeg in plaats van bladerdeeg. Kruimeldeeg is steviger en wordt minder snel slap.


2. Het deeg blind bakken

Door je deeg eerst ‘blind’ te bakken, krijg je een stevige bodem. Gebruik hiervoor steunvulling zoals rijst, linzen of kikkererwten. Leg je deeg in je bakvorm, prik er gaatjes in met een vork en bedek de bodem met bakpapier. Bedek het bakpapier met de steunvulling. Bak 10 à 15 minuten af tot de randen van het deeg mooi bruin worden.

3. Hou de vulling droog

Zorg ervoor dat je ingrediënten altijd goed droog zijn voor je ze toevoegt aan je quiche. Vooral diepgevroren producten, voorgebakken groenten en mozzarella zijn bekende slapmakers.

Denk goed na voordat je gaat experimenteren met nieuwe ingrediënten. Dep vochtige ingrediënten goed af met keukenpapier of laat alles uitlekken voor je ze toevoegt aan je quiche.


4. Meer eieren

Gebruik voldoende eieren. Eieren zorgen voor een stevige vulling. 1 ei per 100 ml is zowat de standaard. Zoek naar een evenwicht dat het best bij je past.


verzameling quiches

5. Gebruik andere kaas en room

Geraspte kaas toevoegen maakt je quiche een pak steviger. Maar wees toch zuinig met kazen zoals Parmezaan, Emmentaler of Gruyère. Ze hebben een overheersende smaak.

Een andere manier om het interessant te houden is de verse room vervangen met ricotta of mascarpone. Ze geven een frisse en zachte toets aan je quiche en laten ruimte voor andere ingrediënten.

Claire

Claire

Foodbag Chef

Een heerlijk bordje comfortfood kan iedereen plezieren! Zeker als je het al zittend kan eten op de bank met één (of geen) vork.

Aan het laden...

Aan het laden...