Foodbag Logo

5 handige tips over de courgette

Courgettes zijn lekker, veelzijdig en supergezond. Ontdek 5 handige tips om extra te kunnen genieten van deze heerlijke zomergroente.

Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 15/05/2024

Courgettes zijn volop in seizoen vanaf juni tot september. Lees verder als op zoek bent naar handige tips om de courgette extra smaak te geven in gerechten of over hoe je de courgettes langer kan bewaren.

1. Courgettes rauw eten

Rauwe courgettes zijn heerlijk en als ze rauw zijn behouden ze al hun vitaminen en voedingsstoffen. Bovendien blijven ze ook rauw zeer licht verteerbaar.

Keukentip

Courgettes zijn lekkerder wanneer ze nog wat bite hebben. Schil ze dun en meng ze in een fris slaatje met wat kokosmelk en verse kruiden.

Als je ze toch liever warm eet, laat ze niet te lang aanbakken want ze worden snel slap en bitter.

2. Niet in de koelkast bewaren

Bewaar courgettes niet in de koelkast, maar op een koele, donkere plaats.

Courgettes worden beter wanneer ze nog wat tijd krijgen om te rijpen. De koelkast remt de rijping af, waardoor veel smaak verloren gaat en de courgette hard blijft.

3. Hoelang blijven courgettes goed?

Een courgette blijft een week tot twee weken goed, ook wanneer je ze buiten de koelkast bewaart!

Restjes gesneden courgette kan je wel tot twee dagen in de koelkast bewaren, in een afgesloten potje of in vershoudfolie.

Wanneer weet je of je courgette overrijp is? Als de schil dof is en oneffenheden of scheurtjes vertoont en de courgette zacht en slap aanvoelt.

4. Bewaar je courgettes in de diepvries

Een courgette bewaar je niet zomaar in de diepvries. Om de kleur en kwaliteit te bewaren, moet je de courgette eerst blancheren:

  • De courgette goed afspoelen
  • Snij het in blokjes of schijfjes
  • Een paar minuutjes in een pan koken met water.
  • Laat alles afkoelen voor je de blokjes of schijfjes in de diepvries stopt.

In de diepvries blijven courgettes tot 6 maanden goed!

Lees nog meer tips over wat je mag invriezen en wat niet.

5. Schillen hoeft niet

Al het beste en het goede van de courgette zit net onder de schil. Het is perfect eetbaar en heel gezond. De schil houdt het vruchtvlees ook fris en stevig. Het is altijd goed om de schil grondig te wassen voor je de courgette eet.

Haal enkel de schil weg als je twijfelt over hoeveel pesticiden of schadelijke producten werden gebruikt. Het steeltje aan het einde van de courgette is niet heel lekker en snij je ook best weg.

Courgettes op hun best bij Foodbag

Bij Foodbag zijn we dol op de courgette. Ze is veelzijdig inzetbaar in tal van leuke gerechtjes zoals pizza, courgettepasta, courgettebootjes of in dunne rauwe plakjes in een frisse salade.

Vooral in de lente en zomer kan je extra genieten van onze courgette-recepten. Ontdek ze in ons menu!


Naar ons menu

Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.

Aan het laden...

Aan het laden...