09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Isa
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 16/04/2025
Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen en de hoeveelheid cacao die in de chocolade zit, bepaalt de soort. Er zijn 3 grote soorten chocolade: melkchocolade, witte chocolade en pure chocolade.
Let op: vanaf 35% cacao spreken we al van 'pure' chocolade. Hoe hoger het percentage cacao, hoe minder suiker en hoe meer de chocolade zijn gezonde eigenschappen behoudt. Er is dus nog een groot verschil tussen chocolade met een cacaopercentage van 35% of 80%.
De meeste supermarkten hebben huismerken met net iets minder dan 50% cacao, wanneer ze spreken van pure chocolade. Vind je niet meteen terug hoeveel procent cacao de chocolade bevat? Dan mag je ervan uitgaan dat het wellicht niet veel zal zijn. Je vindt dit steeds terug op de ingrediëntenlijst van de verpakking.
Pure chocolade bevat flavonoïden, een soort antioxidant die de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert. Dit helpt je concentratie, geheugen en zelfs je vermogen om complexe taken uit te voeren.
De flavonoïden in chocolade helpen ook de bloeddruk te verlagen, de bloedvaten te ontspannen en de bloedsomloop te verbeteren. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
Pure chocolade is een uitstekende bron van mineralen zoals ijzer, magnesium, koper en zink. Deze mineralen zijn essentieel voor je gezondheid en spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem: het behoud van sterke botten en het reguleren van de bloeddruk.
Chocolade bevat natuurlijke stoffen die helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in je bloed. De cacaobonen bevatten stearinezuur, een vetzuur dat, in tegenstelling tot veel andere vetten, geen negatieve invloed heeft op je cholesterolniveau.
Misschien wel het meest belangrijke. Chocolade wordt vaak geassocieerd met een geluksgevoel. Wanneer je chocolade eet, wordt er endorfine, het zogenaamde gelukshormoon, vrijgegeven in je brein. Bovendien bevat het de stof theobromine, die ook een licht stimulerend effect heeft en kan bijdragen aan een goed humeur.
Hoewel er veel voordelen zijn van pure chocolade, is het belangrijk dat je chocolade altijd met mate moet eten. Een volledige reep op één dag opeten, is natuurlijk niet gezond. Hoe goed het ook voor je lijkt te zijn.
Het gaat erom te genieten van een klein stukje chocolade en niet overmatig te eten. Zo kun je de gezondheidsvoordelen benutten zonder in de val van overdaad te trappen.
Pure chocolade is een heerlijke en gezonde traktatie, maar zoals met alles in het leven: genieten met mate is de sleutel. Dus de volgende keer dat je chocolade eet, of het nu een chocmousse is uit onze Extra's of een stukje Foodbag paaschocolade, geniet ervan, weet dat je je gezondheid een beetje een boost geeft, en voel je zeker niet schuldig!
Isa
Foodbag Chef
Je kroost is je meest kritische publiek! Voor kindvriendelijke tips en makkelijke, snelle recepten ben je bij mij aan het juiste adres.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.