Foodbag Logo

4 tips voor een gezonde lever

Een gezonde lever is essentieel voor je welzijn en geluk. Hoe houd je je lever gezond en waar moet je zoal op letten?


Chef Sofie

Chef Sofie

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 30/04/2024

1. Blijf weg van verwerkte voeding en toegevoegde suikers

Een van de belangrijkste manieren om je lever gezond te houden, is een gezond en evenwichtig dieet. Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.


2. Drink voldoende water

Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam. Koffie, thee of frisdrank met cafeïne zijn oké, maar werken averechts, en dus dehydraterend, tenzij je tussendoor veel water drinkt. Lees hier meer over de voordelen van water drinken.

3. Minder alcohol drinken

Wees lief voor je lever en perk je alcoholverbruik in. Wanneer je alcohol drinkt, moet je lever veel moeite doen om de alcohol te verwerken en uit je lichaam te verwijderen. Jammer genoeg kan je lever maar een beperkte hoeveelheid alcohol tegelijk verwerken en wanneer je meer alcohol drinkt dan het aankan, beschadigt het overschot aan alcohol je levercellen en veroorzaakt het mogelijk ontstekingen. Op lange termijn komen de essentiële taken van je lever in het gedrang en kan het leiden tot levercirrose of hepatitis.

4. Eet meer vezels

Een dieet rijk aan vezels draagt op verschillende manieren bij aan de gezondheid van je lever:

  • Vezels ondersteunen de spijsvertering: ze helpen bij de regulering van de spijsvertering en voorkomen verstopping, wat de belasting van de lever kan verminderen.
  • Vezels verlagen je cholesterol. Oplosbare vezels binden zich met cholesterol in de darmen zodat het makkelijk uit je lichaam wegvloeit.
  • Vezels, en meer specifiek oplosbare vezels, verminderen ontstekingen door het immuunsysteem te reguleren en ontstekingen in het lichaam te verminderen.
  • Met een vezelrijk dieet voel je je sneller verzadigd waardoor je minder de neiging krijgt om je lever te belasten met ongezonde voeding.

Je lever gezond houden, heeft op lange termijn dus heel wat voordelen. Het is nooit te laat om de gezondheid van je lever te verbeteren. Als je echt twijfelt over de gezondheid van je lever, raadpleeg dan een arts.Over de auteur

Chef Sofie

Chef Sofie

Foodbag Chef

Voeding heeft een grote impact op je energiepijl en je humeur. Mijn tips over gezond eten en een gebalanceerd dieet, daar kikker je meteen van op!

loading

Aan het laden...

loading

Aan het laden...