3 originele courgette recepten

Courgettes zijn één van de meest veelzijdige groenten. Je kan ze tegenwoordig het hele jaar door krijgen in de supermarkt of groentewinkel. Maar tussen juli en eind september zijn ze in België volop in het seizoen.

Een courgette is een ongerijpte vrucht van de Cucurbita pepo (sierpompoen) en is familie van de komkommer. De courgette is in ons klimaat één van de makkelijkst te telen groenten. Tussen juli en eind september kan je tot wel dagelijks oogsten. Ongetwijfeld heb je van buren, familie of vrienden al giga courgettes gekregen. Of heb je zelf een moestuin vol staan? En wat doe je met al die courgettes? Wij geven je enkele originele courgette recepten.

 

1. courgettepesto

Dit heb je nodig:

 

Snijd de courgette in kleine blokjes en rasp de Parmezaanse kaas fijn. Mix alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een smeuïge pesto.

 

2. krokante courgettekoekjes

Dit heb je nodig:

  • 2 courgettes
  • 2 eieren
  • 2 stengels lente-ui
  • 100 g bloem
  • Zout en zwarte peper
  • Scheutje olijfolie

 

Rasp de courgettes fijn. Leg de geraspte courgette in een zeef boven een kom en strooi wat zout over de courgette. Het zout zorgt ervoor dat het water uit de courgette zal lekken. Laat 10 minuten uitlekken. Knijp nu met je handen het laatste vocht uit de geraspte courgette.

Meng de courgette, eieren, bloem, lente-ui, het zout en de zwarte peper in een kom samen tot een smeuïge massa.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Schep er enkele lepeltjes van het courgettemengsel in en druk plat tot een koekje. Laat aan beide kanten goudbruin bakken.

Laat de courgettekoekjes nog even uitlekken op keukenpapier en serveer met een heerlijk frisse dipsaus.

 

3. courgettechips

Dit heb je nodig:

  • 2 courgettes
  • 2 takjes (blad)peterselie
  • 1 kl geraspte parmezaan
  • Een snuifje chilipoeder of (gerookt paprikapoeder)
  • Arachideolie

 

Snijd de courgette in heel fijne plakjes met je mes of mandoline. Hak de peterselie fijn.

Meng de peterselie, geraspte parmezaan en het chilipoeder in een kom. Verhit de arachideolie in een (wok)pan en bak de courgette tot krokante chips. Je kan ook een friteuse gebruiken. Laat de chips uitlekken op keukenpapier. Meng de courgettechips in een kom met de peterseliemengeling.

 

Nog steeds te veel courgettes?

Nog steeds courgettes over waarmee je niet weet wat te doen? Je kan courgettes ook invriezen. Om de smaak en de mooie kleur van een zomerrijpe courgette zo veel mogelijk te bewaren blancheer je de courgette best even:


  • Spoel je courgette goed af met water
  • Snijd in blokjes of schijfjes
  • Kook twee minuten in water en laat daarna goed afkoelen
  • Bewaar je courgette in een diepvriesbakje of -zakje tot wel 6 maanden in je diepvriezer

Zin gekregen in meer recepten met courgette?

 

Check al onze wekelijke gerechten (ook met courgette) in ons weekmenu!