Foodbag Logo

10 essentiële keukenbenodigdheden (en hoe ze te gebruiken)

Met het juiste keukengerief kook je sneller en beter. We zetten onze 10 essentiële keukentools op een rij, met tips over hoe je deze best gebruikt!

Deborah

Deborah

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 16/01/2025

1. Hakmolentje

Waarom je het nodig hebt:

Een elektrisch hakmolentje bespaart je enorm veel tijd en helpt je om groenten, noten of kruiden snel en gelijkmatig te hakken. Het is ook handig voor het bereiden van pesto’s, vinaigrettes of (koude) sauzen.

Wanneer gebruik je het:

  • Uien hakken zonder tranen
  • De tomatensaus voor je pizzabodems
  • Pesto’s
  • Vinaigrette
  • Groenten snijden voor soepen of stoofschotels
  • Smoothies en fruitsapjes

Pro tip:

‘Pulseer’ het hakmolentje in plaats van het continu ingedrukt te houden. Zo voorkom je dat de ingrediënten te fijn worden gehakt.

2. Mixer

Waarom je het nodig hebt:

Er bestaan uiteraard heel wat soorten mixers, van standmixers tot handmixers, met verschillende soorten opzetstukken. (en uiteraard kan je met een hakmolen ook dingen doen die je met een staafmixer kan doen). Welke type je ook hebt, een mixer is onmisbaar om ingrediënten efficiënt en snel te mengen, of je nu bakt of kookt.

Wanneer gebruik je het:

  • Slagroom of eiwitten opkloppen
  • Cakebeslag mengen
  • Deeg bereiden voor brood of pizza
  • Staafmixer voor soepjes of sauzen

Pro tip:

Gebruik de juiste opzetstukken voor je mixer: een garde voor luchtige mengsels, een deeghaak voor zwaar deeg en een klopper voor algemeen mengen.


keukenmessen en keukenmateriaal

3. Zeef

Waarom je het nodig hebt:

Een zeef helpt je om bloem te zeven, sauzen te zeven en granen zoals rijst of quinoa af te spoelen.

Wanneer gebruik je het:

  • Bloem zeven om klonters te voorkomen
  • Sauzen zeven voor een gladdere textuur
  • Kleine granen spoelen om overtollig zetmeel te verwijderen
  • Om je pasta’s of groenten op te vangen bij het afgieten (wanneer je vergiet even bezet is)

Pro tip:

Gebruik een fijne zeef voor delicate taken zoals het zeven van sauzen en een grovere zeef voor grotere granen en pasta.


4. Rasp

Waarom je het nodig hebt:

Een goede rasp kan kaas, groenten, citrusschil en zelfs kruiden aan. Raspen komen in verschillende formaten. Als je eentje moet kiezen, ga dan voor een multifunctionele torenrasp of blokrasp.. Wij zijn ook fan om deze te combineren met een handige zesteur voor het fijnere werk!

Wanneer gebruik je het:

  • Kaas raspen voor pasta of pizza
  • Schil toevoegen aan desserts of cocktails
  • Knoflook of gember raspen voor marinades

Pro tip:

Gebruik een zesteur voor fijnere taken zoals het raspen van citroenschil of parmezaan en een blokrasp voor grotere hoeveelheden.

5. Klopper

Waarom je het nodig hebt:

Een klopper is een veelzijdig hulpmiddel om ingrediënten te mengen, eieren te kloppen en sauzen te emulgeren.

Wanneer gebruik je het:

  • Eieren kloppen voor omeletten of meringue
  • Room kloppen tot slagroom
  • Voor het bereiden van bechamelsaus
  • Vinaigrettes of sauzen mengen
  • Lucht in beslag verwerken

Pro tip:

Gebruik een ballonklopper voor luchtige mengsels en een platte klopper voor pan-sauzen.


groenten snijden

6. Een set scherpe keukenmessen

Waarom je ze nodig hebt:

Een set scherpe, hoogwaardige messen is een van de meest essentiële tools in je keuken.

Wanneer gebruik je ze:

  • Groenten hakken en schillen
  • Vlees of vis snijden en fileren
  • Kruiden fijnhakken
  • Brood snijden

Pro tip:

Investeer in een koksmes, een schilmesje en een gekarteld broodmes. Houd ze scherp door regelmatig te slijpen.


7. Dunschiller

Waarom je het nodig hebt:

Een dunschiller maakt het schillen van fruit en groenten snel en eenvoudig.

Wanneer gebruik je het:

  • Aardappelen, wortels of komkommers schillen
  • Chocolade of kaas schaven voor garnering
  • Groenteribbons maken voor salades

Pro tip:

Kies een Y-vormige dunschiller voor betere controle en sneller schillen.

8. Pollepel

Waarom je het nodig hebt:

Een pollepel is niet alleen handig voor het opscheppen van soep of saus. Het is multi-inzetbaar voor wanneer je kookt of bakt.

Wanneer gebruik je het:

  • Soepen, sauzen en stoofschotels roeren en serveren
  • Deeg of beslag mengen en overzetten (denk aan pannenkoeken)
  • Delicate gerechten zoals risotto bereiden (de bouillon overgieten)

Pro tip:

Houten pollepels zijn ideaal voor antikleefpannen. Houd ze schoon en droog om barsten te voorkomen.


9. Maatbeker

Waarom je het nodig hebt:

Het nut van een maatbeker spreekt voor zich: hoe nauwkeuriger je ingrediënten afmeet, hoe consistenter je kook- en bakresultaten. Ja, ook tijdens het koken, want soms is ‘op het gevoel’ afgaan niet genoeg.

Wanneer gebruik je het:

  • Water of melk afmeten voor recepten
  • Pannenkoek- of wafelbeslag mengen

Pro tip:

Gebruik vloeistofmaatbekers voor water, melk, enz., en droge maatbekers voor bloem, suiker, enz.


10. Pureestamper

Waarom je het nodig hebt:

Een pureestamper zou in elke Belgische keuken aanwezig moeten zijn! Het is vooral handig voor het maken van heerlijke puree of andere gepureerde groentegerechten.

Wanneer gebruik je het:

  • Aardappelen, zoete aardappelen of bloemkool pureren
  • Zacht fruit pletten voor desserts

Pro tip:

Pureer je ingrediënten terwijl ze nog warm zijn voor een gladder en luchtiger resultaat.


Essentiële keukentools voor je Foodbag-gerechten

Met de juiste keukentools wordt koken efficiënter en leuker, ook wanneer je Foobbag-gerechten klaarmaakt. Met deze 10 essentiële keukenbenodigdheden ben je voorbereid op bijna elk Foodbag-recept. Neem er ook telkens de tips bij en je kookt binnen de kortste keren als een echte pro!


Deborah

Deborah

Foodbag Chef

Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.

Lees nog meer tips en weetjes

Aan het laden...

Aan het laden...