Foodbag Logo

10 dingen die je nog niet wist over zout

Vrijdag de 13de. Hang die hoefijzers omhoog! Kijk geen zwarte kat in de ogen! En gooi snel wat zout over je LINKERschouder. Over zout gesproken: kende je deze 10 zilte weetjes al?


Chef Sofie

Chef Sofie

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 30/04/2024

1. Zout = extra zoet

Zout is een smaakversterker. Door een klein snuifje toe te voegen aan een cakebeslag accentueer je de smaak en verbeter je de smaakbalans. Daarom lees je dat dus zo vaak in zoete recepten.


2. Zout, de slokop

Zout is ideaal om vocht te onttrekken uit bepaalde producten, aubergine bijvoorbeeld. Deze groente bevat veel vocht en door er een beetje grof zeezout over te strooien, onttrek je dat. Vergeet wel niet om de aubergine daarna af te spoelen, anders zou het wel eens héél zout kunnen worden. Maak je parmigiana di melanzane en frituur je de plakken aubergine in olie, dan is het aangewezen om ze vooraf met een laagje zout te behandelen.


3. Zout als bouwsteen

Overal in ons lichaam kan je zout terugvinden. Meer nog: zonder zout zouden we niet lang overleven. De cellen in ons lichaam hebben zout nodig om goed te functioneren en onze vochtbalans en bloeddruk te regelen. Rustig, dat wil niet zeggen dat je nu lustig met dat zoutvat moet schudden. Te veel zout is ook niet goed, het kan op lange termijn zorgen voor een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten.


4. Zout, de vlekverwijderaar

Een handige tip voor de klunzen onder ons. Heb je een vlek gemaakt met rode wijn? Strooi er dan snel wat zout over en laat drogen. Wrijf het zout er terug af en steek de vuile stof in de wasmachine. Het zout absorbeert het vocht en trekt de kleur van rode wijn uit je kleren. Zout absorbeert trouwens niet alleen, het is ook een natuurlijk schuurmiddel. Daarom is het ook een perfect middeltje om lippenstift-afdrukken van glazen te verwijderen. Wrijf simpelweg een beetje zout over de rand van je glas voor je aan de afwas begint. Je zal zien: fluitje van een cent!


5. Zout als salaris

Vandaag kan je zout spotgoedkoop in de winkel vinden maar vroeger was dat anders. In de middeleeuwen werd het zelfs als betaalmiddel gebruikt, zo kostbaar was het. Vooral soldaten werden er mee betaald, ze noemden het een salarium (= zoutrantsoen). En hieruit is dan het weer het woord salaris ontstaan.

6. Op het puntje van je tong

Feit: zout, zuur, zoet, bitter en umami zijn de vijf smaken die een menselijke tong kan waarnemen. Fictie: die verschillende smaken kan je op een specifieke plaats op je tong proeven. Quatsch! Alle smaken kunnen waargenomen worden door alle regio’s van de tong. Er bestaat alleen wel een verschil in gevoeligheid …


7. Zout als geluksbrenger

Voor goed geluk strooi je zout over je linkerschouder. Maar waarom links? Het Latijnse woord voor links is ‘sinister’. En sinister betekent in het Nederlands ook duister en zwart. En dat linkse bijgeloof duikt ook op andere plekken op, denk bijvoorbeeld aan cartoons. Daar zit de duivel of het kwaad altijd op de linkerschouder. Door zout over je linkerschouder te gooien, zou je zo de duivel verjagen. Extra weetje: zelfs Leonardo da Vinci was bijgelovig. Op zijn schilderij van Het Laatste Avondmaal schilderde hij Judas die een potje zout omstoot.


8. Het zoutste water ter wereld

Zeewater is zout, dat heb je als kind wellicht meer dan eens aan den lijve ondervonden (bah!). Maar wist je dat de Dode Zee tien keer zo zout is als de Noordzee? Wacht, het wordt nóg straffer: de Dode Zee is maar het vijfde zoutste water op onze planeet. Het Don Juan-meer in Antarctica spant de kroon met een zoutgehalte van meer dan 40%. Het water is zo zout dat het water er niet kan bevriezen.


9. Alle kleuren van de regenboog

Zout is altijd wit. Neen hoor! Zout bestaat in verschillende kleuren. Denk maar aan roze himalayazout (het roze kleurtje ontstaat door de grote hoeveelheid ijzer) of Hawaïaans zwart zout (vermengd met actieve lava). Er bestaat zelfs een rode variant van het Hawaïaans zout. Die is dan weer vermengd met rode klei.


10. Tequila baby!

Na de kantooruren wordt hier wel eens een tequilaatje achterover geslagen. Maar weet jij waar de traditie van het zout en de citroen eigenlijk vandaan komt? Wel, oorspronkelijk was tequila een onsmakelijke, bittere armeluisdrank in Mexico. Door een likje zout kon je je smaakpapillen net genoeg verdoven om het drankje binnen te krijgen. Het schijfje citroen diende dan weer om de bittere smaak achteraf te verdoezelen. Vandaag is tequila wél lekker en helemaal niet zo bitter als destijds. Het ritueel met het zout en de citroen is (gelukkig) blijven hangen. Geef toe, het is gewoon leuk hé. Behalve de dag nadien.

Over de auteur

Chef Sofie

Chef Sofie

Foodbag Chef

Voeding heeft een grote impact op je energiepijl en je humeur. Mijn tips over gezond eten en een gebalanceerd dieet, daar kikker je meteen van op!

Aan het laden...

Aan het laden...