Welke appels  gebruik ik voor mijn appelmoes?

Onze tips voor de lekkerste recepten met appels en peren van bij ons.

België staat bekend als één van dé appel- en peerspecialisten op wereldniveau. Onze appels en peren worden dan ook geroemd tot ver buiten de landsgrenzen heen en je kan er werkelijk alle kanten mee uit: appelmoes, tarte tatin, confituur van peren of uit het vuistje … allemaal lekker, maar hoe kies jij nu de juiste appel of peer?

Wij zorgen voor een duidelijk overzicht zodat jij keer op keer de juiste appel of peer kiest.

In dit artikel ontdek je:

Appelmoes maken

Appelmoes, compote, met of zonder stukjes in … allemaal lekker, maar zelfgemaakt is sowieso het lekkerst, toch? Ontzie jij het om zelf appelmoes te maken? Helemaal niet nodig, dit is zo’n gerecht dat super snel klaar is en trouwens ook gezond is. Nu nog de juiste appel voor het klusje kiezen.

Boskoop

Deze appel noemen ze ook wel de ‘Schone van Boskoop’. Vooral de zure smaak typeert deze fruitsoort waardoor deze perfect is om er appelmoes van te maken. Je kan ‘m ook zo stoven of verwerken samen met rodekool.

Het recept

  1. Spoel de appels en snijd in stukjes van 2 cm.
  2. Verhit een klont boter in een steelpannetje en stoof de appelstukjes aan. Kruid met kaneel (optioneel), suiker, zout en zwarte peper.
  3. Zet het vuur lager en voeg een scheutje water toe.
  4. Laat 6-7 min. sudderen zonder deksel op de pot. Roer regelmatig en prak met een vork of pureestamper tot moes.
  5. Houd warm of laat afkoelen naar smaak.

Tip: wij houden wel van een beetje zuur, maar voeg gerust wat suiker toe naar smaak. Ook een vleugje kaneel zorgt meteen voor een extra dimensie! Je kan ook meteen een grote pot maken en dan eenvoudig invriezen.

Per persoon heb je 1 appel nodig.

Appelflappen maken

Gebruik hier zeker een stevige appel zoals een Jonagold, zo proef je nog wat stukjes als je in je lauwwarme vieruurtje bijt. Mjam! Wist je trouwens dat deze stevige, maar sappige appel de populairste in België is? Perfect als je een stuk fruit wil meenemen naar school of naar het werk.

Wij maakten al eens deze overheerlijke rabarberflapjes (mét appels natuurlijk). Vervang gewoon de rabarber in dit recept door extra appels en je hebt een dessert om U tegen te zeggen.

Appeltaart maken

Een klassieke appeltaart is lekker, maar bij Foodbag pakken we het graag wat anders aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze overheerlijke appelcrumble? Het recept spot je hier en voor zowel dit gerecht als voor een klassieke appeltaart gebruik je best een stevige appel zoals een Jonagold.

Wist je trouwens dat je ook op de website van BelOrta lekkere recepten zoals deze crumble ontdekt?

Appel uit het vuistje

We hadden het hierboven al over de Jonagold maar ken je Kanzi® al? Kanzi® betekent 'verborgen schat' in Swahili. Elke appel is dan ook een schat vol smaak en kleur. En laat dit nu net de perfecte appel zijn die niet veel poespas vraagt. Gewoon, lekker uit het vuistje. Toch op zoek naar een stevig tussendoortje? Smeer dan eens een lik een lik pindakaas op een partje. Alvast een hit bij ons op kantoor!

Tip: appels bewaren doe je trouwens gewoon in de fruitschaal tenzij je wel houdt van een fris, knapperig exemplaar. Leg je appel dan in de koelkast voor een verfrissende snack!

Perentaart maken

Conference

Peren kan je doorgaans indelen in twee categorieën: handperen en peren om te mee te koken. Een goede handpeer is sappig, maar drupt niet. De Conference-peer is zonder twijfel de populairste in België. Niet moeilijk als je weet dat je met deze peersoort alle kanten uit kan. Fan van een sappige Conference? Laat hem dan enkele dagen rijpen in de fruitschaal. Liever een stevige beet? Bewaar je peer dan in de koelkast of zet er meteen je tanden in. Bovendien doen ze het ook prima in de keuken. Lekker in een perentaartje of een tarte tatin.

Poire belle Hélène

Doyenné du Comice

Voor dit klassiek dessert gaan we peren in hun geheel pocheren. Idealiter zoek je je dus een stoofpeer die stevig blijft. Een Doyenné du Comice kan zeker, maar maak 'm wel op éxact het juiste moment klaar. Ook als je deze soort als handpeer verorbert, let je best op hoe rijp deze is. Op z’n best is deze ‘koningin der peren’ heerlijk zoet en sappig, laat je hem te lang liggen, dan wordt hij melig. Niet te lang over nadenken en gewoon opeten dus.

Perenconfituur maken

In principe maak je met elke peer een verrukkelijke confituur, compote of gelei. Maar heb je al eens een Fred® geproefd? 18 jaar lang werd er aan de smaak van deze kanjer gesleuteld en het resultaat is om van te smullen. Zeker lekker zo, maar de unieke lichtzure smaak zorgt ook voor een verrassend resultaat in een confituur.

Peer uit het vuistje

Alle bovenstaande peersoorten zijn natuurlijk lekker, al is de Migo® zonder twijfel een allemansvriend die altijd smaakt. Zoet van smaak en sappig zonder morsen. Ideaal voor onderweg!

Over BelOrta

Meer dan duizend lokale telers brengen elke dag méér smaak op je bord

Hoe verser, hoe beter. Dat is al sinds 1905 het verbazend eenvoudige principe van BelOrta. Intussen kweken elke dag meer dan duizend lokale telers de lekkerste groenten en het sappigste fruit. Daarna belanden ze van het veld rechtstreeks op je bord. Kraakvers, vol smaak en verbazend plezant voor iedereen aan tafel.