Met de juiste keukenhulp en een basiskennis snijtechnieken kom je al een heel eind in de keuken. Met deze trucjes om paprika, ajuin en ijsbergsla te snijden, zet je jouw maaltijd of salade nóg sneller op tafel.
Paprika in reepjes snijden
Gepruts met de zaadlijst van je paprika, daar doen we niet aan mee. Op deze manier haal je de zaadlijst van je paprika er in één keer uit en snijd je 'm vlot in reepjes.
- Plaats de paprika met de steel naar boven op je snijplank en houd de hele tijd vast.
- Plaats je mes net naast de rand van het steeloppervlak en snijd - in een lichte boog - van boven naar onder, tot het midden van de onderkant.
- Draai de paprika naar rechts en herhaal zo tot je volledig rond bent.
- Leg de steel met zaadlijst van de paprika aan de kant.
- Plaats de stukken paprika met de schil naar beneden naast elkaar op je snijplank en snijd vervolgens in reepjes.
Geen zorgen: de witte randjes die eventueel nog aan je paprika hangen, mag je opeten.
Ajuin snipperen
Oef! Met deze snijwijze schuiven je stukjes ajuin niet meer weg.
- Verwijder met een mes het uitstekende topje (de bovenkant) van de ajuin en snijd de ajuin overlangs in 2.
- Pel de beide helften van de ajuin en leg ze met het snijvlak naar beneden op je snijplank.
- Snijd beide helften in reepjes, maar snijd de achterkant niet door. Behoud 0,5 cm afstand, zo blijft het geheel mooi aan elkaar hangen.
- Houd vervolgens je mes horizontaal (het snijvlak evenwijdig met de snijplank) en snijd het geheel nog eens horizontaal in 2 (zie foto). Snijd opnieuw niet helemaal door, maar stop net voor de achterzijde. Zo blijft alles goed vastzitten.
- Hak de reepjes vervolgens in kleine stukjes.
Ijsbergsla in repen snijden
Om de harde onderkant uit je ijsbergsla te verwijderen en in grove stukken te snijden, heb je bijna geen mes nodig.
- Plaats de ijsbergsla op je snijplank, met de onderkant naar onder.
- Hef de sla omhoog en duw of sla een paar keer hard naar beneden zodat de onderkant je snijplank goed raakt. Door de druk komt de harde kern los.
- Draai de ijsbergsla om. Neem het hart vast, draai en trek het naar je toe.
- Snijd de krop ijsbergsla in 2 en vervolgens in fijne repen.
Stel je eigen menu samen
Quick&Easy
Tweekazenrisotto met mosterdspek
champignons en wortel
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Kip curry met rijst
ananas en wokgroenten
Quick&Easy
Quiche met witte vis
pompoen en prei
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Zalmburger met broccolipuree
en tartaarsaus
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Kippenbil met appelmoes, frietjes
en salade
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Valentijnsburger
met macaroni in tomatensaus
Quick&Easy
Wok met varkensreepjes en pindasaus
met noedels, paksoi en paprika
Original
Fishsticks met zoete-aardappelpuree
en paksoi
Original
Pittige penne met chorizo
spinazie en prei
Original
Crispy kipburger met groentefrietjes
met honing-mosterdsausje en salade
Original
Rosbief met savooi-champignonrisotto
met savooikoolchips en truffelolie
Original
Ravioloni met kreeft in preisaus
met grijze garnalen en shiso-olie
Original
Pancetta-witloofrolletjes
in kaaussaus, met landkerspuree
Original
Noedels met gehakt en Chinese kool
in Aziatische bouillon
Original
Tajine met kip en olijven
citroen en couscous
Veggie
Vegan
Empanadas met champignons en bonen
met pompoensalade en veenbessenkonfijt
Veggie
Vegan
Vegan cordon bleu met pastinaakpuree
en gebakken witloof
Veggie
Vegan
Lasagne met linzen en spitskool
zongedroogde tomaten en kruidige korst
Veggie
Curry masala met aji-verdesaus
wortel, spruitjes en volkoren rijst
Veggie
Ravioloni met scamorza en radicchio
met champignons en witte wijnsaus
Veggie
Pita met homemade rodebiet-falafel
koolsla en looksaus
Veggie
Pasta 'carbonara' met portobello
en spinazie
Sana
Makreel met spruitjes en rode biet
gember-sinaasdressing en andijviesalade
Sana
Nasi goreng met kip
met volkoren rijst
Sana
Veggie
Knolseldersteak met linzen en prei
met kappertjes-mosterdsaus
Sana
Stroganoff met varkensmignonette
met papika en bloemkoolrijst
Sana
Veggie
Zoete aardappel met portobello
avocado en tomatensalsa
Heat&Eat
Veggie
Kindvriendelijk
Kant-en-klare vegetarische lasagne
met seizoensgroenten
Heat&Eat
Kant-en-klare macaroni met ham en kaas
en een kaaskorstje
Heat&Eat
Veggie
Kant-en-klare chili sin carne
met rijst, zure room en koriander
Heat&Eat
Kant-en-klare kip met champignonsaus
met gevulde tomaat, boontjes en puree
Heat&Eat
Kant-en-klare penne met spek
met boschampignons, erwtjes en kaassaus
Heat&Eat
Sana
Kant-en-klare kip in kokos-pindasaus
met spinazie, paprika en pindanoten (Sana)