Met de juiste keukenhulp en een basiskennis snijtechnieken kom je al een heel eind in de keuken. Met deze trucjes om paprika, ajuin en ijsbergsla te snijden, zet je jouw maaltijd of salade nóg sneller op tafel.
Opgelet: bereikbaarheid kan afwijken op 1 mei wegens feestdag.
Paprika in reepjes snijden
Gepruts met de zaadlijst van je paprika, daar doen we niet aan mee. Op deze manier haal je de zaadlijst van je paprika er in één keer uit en snijd je 'm vlot in reepjes.
- Plaats de paprika met de steel naar boven op je snijplank en houd de hele tijd vast.
- Plaats je mes net naast de rand van het steeloppervlak en snijd - in een lichte boog - van boven naar onder, tot het midden van de onderkant.
- Draai de paprika naar rechts en herhaal zo tot je volledig rond bent.
- Leg de steel met zaadlijst van de paprika aan de kant.
- Plaats de stukken paprika met de schil naar beneden naast elkaar op je snijplank en snijd vervolgens in reepjes.
Geen zorgen: de witte randjes die eventueel nog aan je paprika hangen, mag je opeten.
Ajuin snipperen
Oef! Met deze snijwijze schuiven je stukjes ajuin niet meer weg.
- Verwijder met een mes het uitstekende topje (de bovenkant) van de ajuin en snijd de ajuin overlangs in 2.
- Pel de beide helften van de ajuin en leg ze met het snijvlak naar beneden op je snijplank.
- Snijd beide helften in reepjes, maar snijd de achterkant niet door. Behoud 0,5 cm afstand, zo blijft het geheel mooi aan elkaar hangen.
- Houd vervolgens je mes horizontaal (het snijvlak evenwijdig met de snijplank) en snijd het geheel nog eens horizontaal in 2 (zie foto). Snijd opnieuw niet helemaal door, maar stop net voor de achterzijde. Zo blijft alles goed vastzitten.
- Hak de reepjes vervolgens in kleine stukjes.
Ijsbergsla in repen snijden
Om de harde onderkant uit je ijsbergsla te verwijderen en in grove stukken te snijden, heb je bijna geen mes nodig.
- Plaats de ijsbergsla op je snijplank, met de onderkant naar onder.
- Hef de sla omhoog en duw of sla een paar keer hard naar beneden zodat de onderkant je snijplank goed raakt. Door de druk komt de harde kern los.
- Draai de ijsbergsla om. Neem het hart vast, draai en trek het naar je toe.
- Snijd de krop ijsbergsla in 2 en vervolgens in fijne repen.
Stel je eigen menu samen
Original
Publiekslieveling
Dierendoncks Menapii burger
spicy yoghurtsaus en aardappelwedges
Quick&Easy
Klassieker
Asperges à la flamande
met gerookte zalm en patatjes
Original
Marokkaanse gehaktballen met rijst
granaatappelpitjes en verse munt
Sana
Kip met zoete aardappelwedges
met frisse tzatziki en sla
Veggie
Vegan
Chili sin carne met rijst
met tortillachips en guacamole
Veggie
Sana
50% groenten
Gevulde puntpaprika met farro
getakaas, rucola en courgette
Original
Klassieker
Dierendoncks Ardense biefstuk
met frietjes en champignonsaus
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Snelle pasta met kippengehakt
en paprika
Original
Kabeljauw met mosterd-pittenkorst
spinazie-witloofpuree en citroensaus
Original
BBQ-proof
Libanese gegrilde kip met couscous
met komkommerdip
Quick&Easy
Dierendoncks kalfsblanquette
met puree en tuinkers
Veggie
Verse pasta met gebakken ricotta
met selder en Provençaalse kruiden
Sana
Varkensmignonette met paprikasaus
gepofte koolrabi en peterselie
Quick&Easy
Miniwraps met scampi en guacamole
met rode kool-appelsalade
Quick&Easy
Risotto met pesto en kip
met tomaat en rucola
Original
Japanse Tan Tan ramen met gehakt
pindasaus, paksoi en champignons
Veggie
Vegan
Gordita met portobello
hummus en salsa
Sana
Salade
Scampisalade met avocado
komkommer, ananas en pinda
Veggie
Vegan
Noedels met korianderpesto
met aubergine en champignons
Original
Salade
Aardappelsalade met spek
romeinse sla, avocado en rode biet
Quick&Easy
Wok met rundsreepjes
Babi ketjap en pindanoten
Original
Pita met gemarineerde spiering
gepekelde koolrabi en sinaasappel
Original
Smeuïge pasta met gehakt
homemade tomatensaus, cashewnoten
Veggie
Klassieker
Ovenschotel met veggie witte pens
met bieslookpuree en bloemkool
Quick&Easy
Noedels met kippengehakt
met wokgroenten en currypasta
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Balls & Glory kippenbal met spinazie
met puree en wortelen
Veggie
Maaltijdsoep van zoete aardappel
broccoli, paksoi en een eitje
Quick&Easy
Lekkers uit Wallonië
Romige pasta met varkensreepjes
aubergine, puntpaprika en lente-ui
Sana
Wok met sinaasappelsaus
met kip, rijst en wokgroenten
Kant&Klaar
Kindvriendelijk
Kant-en-klare lasagne
met gehakt en een kaaskorstje (600g)
Kant&Klaar
Kindvriendelijk
Kant-en-klare balletjes in tomatensaus
met puree (500g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare boerenworst en puree
met vleesjus, erwtjes en wortel (450g)
Veggie
Kant&Klaar
Kindvriendelijk
Kant-en-klare pasta met tomatenmascarpone
met courgette en kerstomaten (450g)
Kant&Klaar
50% groenten
Kant-en-klare scampi met bloemkoolrijst
edamame, paprika en rode currysaus (400g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare Koreaanse bolognaise
met gember en chili (405g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare rode poon met butternutcrème
met bloemkool en broccoli (400g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare pokébowl met kip
en knapperige groenten (370g)
Sana
Kant&Klaar
Kant-en-klare puree parmentier
met knolselder, zoete aardappel en spinazie (400g)
Veggie
Kant&Klaar
Kant-en-klare ravioli met truffel
en kastanjechampignons (400g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare ovenschotel parmentier
met puree, broccoli en gehakt (525g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare kip met mozzarella
met capellini (500g)