1. Wat is fermenteren?
Fermenteren is het gecontroleerd laten bederven van voedsel. Fermentatie ontstaat als omgevingsbacteriën de koolhydraten van een product omzetten in zuren of alcohol. Door voedsel te fermenteren zullen de gezonde bacteriën transformeren tot een ander voedingsmiddel. Zo zal witte kool door fermentatie zure kool worden. De gefermenteerde voeding zal niet alleen veranderen van smaak, ook het uiterlijk, de geur en houdbaarheid veranderen.
2. Is fermenteren gezond?
Gefermenteerd voedsel eten is heel gezond voor de darmflora en vertering. Door fermentatie komt er een goede darmbacterie, probiotica, vrij. Je hoeft niet bang te zijn om slechte bacteriën te creëren door fermentatie. De zuurtegraad is zodanig hoog dat enkel goede bacteriën dit overleven. Het zorgt er zelfs voor dat je lichaam minder slechte bacteriën opneemt. Dit komt doordat de goede bacteriën al zo veel plaats innemen, dat er minder plaats is voor de slechte variant. Dus gefermenteerde voeding houdt ook nog eens je weerstand op peil.