Dit wilde jij altijd al vragen aan Wim Ballieu

 

Wim Ballieu is de man achter Balls & Glory (die je trouwens binnenkort in onze box vindt!). Maar hoe goed ken jij deze chef? Alles wat je altijd al wilde weten over Wim lees je hier!

1. Wat maakt de Balls & Glory-ballen zo speciaal?


“De vloeibare vulling maakt onze ballen sowieso uniek. Daarnaast zijn ze ook nog eens ovengebakken én gemaakt van topvlees van onze vaste partner boerin Mieke. En veel mensen vinden het blijkbaar fantastisch dat onze ballen zo groot zijn, haha!”

2. Wat is de beste gehaktbal die je zelf al gemaakt hebt?

“Mijn persoonlijke favoriet, die trouwens niet goed verkoopt in onze restaurants, is een bal van varkensvlees met een vulling van rabarber en kardemom. Die doet mij meteen denken aan een varkenskotelet met rabarber ‘uit den hof’ erbij. Instant nostalgie! En de kardemom, die voegde ik toe voor de twist.”

3. Wat is je ultieme tip om zelf gehaktballen te maken?

“Sowieso moet je ze bakken in de oven! Geef het vlees rustig z’n tijd om te garen, dat korstje komt echt wel. Zo blijven je ballen trouwens ook nog eens mooi rond. Wie echt voor het ultieme korstje wil gaan, kan bijvoorbeeld z’n ballen garen in de oven en nadien nog eens aankorsten in de pan.”

4. Op welke leeftijd ben je beginnen koken?

“Waarschijnlijk toen ik drie, misschien vier, jaar oud was. Weet je, iedereen rondom mij was altijd aan het koken en werkte keihard: mijn grootouders hadden een boerderij met gigantische moestuin en het stond er vol weck-bokalen, mijn ouders hadden een slagerij en ik was daar ook altijd. Ik denk trouwens dat ze mij ook erwtjes gaven in de plaats van een koekje om mij te doen zwijgen als kind, haha!”

“Ik herinner mij wel nog heel goed dat ik voor mijn vijfde verjaardag een keukenschort gekregen heb met Snoopy erop en toen is het eigenlijk nooit meer gestopt.”

5. Wat is jouw favoriete gerecht?

“Zonder twijfel een perfecte garnaalkroket. En dan bedoel ik: mét gefrituurde peterselie, een citroentje erbij en wat verse garnalen erover.”

6. Thuis koken of uit eten gaan?

 

"Ik kan van alletwee evenveel genieten. Zeker nu tijdens deze coronaperiode kan ik mij écht nog eens amuseren in mijn eigen keuken. Dan denk ik ook oprecht: ‘man, zo’n coole keuken dat ik hier heb laten installeren!’. Het liefst maak ik dan vanalles door elkaar en dat bovendien aan een razend tempo. Die horeco-ervaring zit er toch wel in hoor. Ik blijf trouwens ook fan van de hele beleving van op restaurant te gaan hoor."

7. Waar ga je dan het liefst naartoe?

“Zonder twijfel Friture René in Anderlecht. Als Gentenaar in Brussel is dit voor mij de enige waardige vervanger voor Martino. Friture René is een echte Brusselse brasserie waar een pint nog een pint is maar je kan er bijvoorbeeld ook fantastische wijntips scoren. Héérlijk!”

  • Friture René, Verzetsplein 14, 1070 Anderlecht
  • Martino, Vlaanderenstraat 125, 9000 Gent

8. In welke stad wil je nog een restaurant openen?

“Sowieso willen we richting Wallonië trekken. Als ik een restaurant start, wil ik dat vooral voor mezelf openen. Zo ben ik tegenwoordig eigenlijk op een andere manier aan het eten en ben ik daardoor nog aan het broeden op een nieuw idee. En meer kan ik daar nu nog niet over lossen!”

9. Als we eens geen Balls & Glory op het menu zetten, welk Belgisch merk is dan de ideale partner voor Foodbag?

“Zeker eens contact opnemen met Het Hinkelspel, hun kazen zijn sowieso top. Zéker de herbie-kaasjes!”

10. Wanneer kunnen we de volgende keer Balls & Glory verwachten bij Foodbag?

“Als het van mij afhangt, hoe meer hoe liever of toch op regelmatige basis. Al vind ik zelf dat Balls & Glory ook niet elke dag hoeft. Zo blijft het altijd iets om naar uit te kijken!”

Bestel nu Balls and Glory