Welke champignons passen bij welk gerecht?

Champignons komen in alle vormen, geuren en kleuren. Welke soorten paddenstoelen zijn er en in welk gerecht gebruik je ze het best?

Welke champignon past bij welk gerecht?

Champignons zijn lekker, gezond, het hele jaar door verkrijgbaar en de ideale smaakmakers voor vegetarische gerechten. Elke soorten heeft zowat zijn eigen smaak en textuur. In onze nieuwste blog overlopen we de bekendste soorten en checken we in welk gerecht en bij welke bereiding ze het best passen.

Parijse champignons

Witte champignons of Parijse champignons zijn niet toevallig de meest gegeten champignons in België. Ze worden typisch verkocht in blauwe bakjes omdat ze door het contrast met blauw een nog wittere uitstraling krijgen. Witte champignons bevatten relatief veel vocht waardoor ze snel slinken tijdens het koken. Je kan ze met heel wat verschillende gerechten gebruiken omwille van hun neutrale, zachte smaak

  • Smaak: Nootachtige aroma's, aards, neutraal
  • Kenmerken: Vochthoudend
  • Bereidingen: Roomsaus, soep, lasagne, op toast

Bruine champignons of kastanjechampignons

Kastanjechampignons zijn iets dikker, vleziger en voller (pittiger) van smaak dan de witte champignon. Ze bevatten ook minder vocht en zijn langer houdbaar. Heel multi-inzetbaar. Goed voor op een pizza, in een tabouleh of risotto.

  • Smaak: Nootachtige aroma's, volle smaak
  • Kenmerken: Vlezig, langer houdbaar
  • Bereidingen: Risotto, pastagerechten, pizza, tabouleh

Shiitake champignons

Als je een alternatief zoekt voor witte champignons, probeer dan zeker Shiitakes. Deze champignon smaakt heel intens en kruidig. Ze zijn ook heel sponzig en nemen heel veel vocht op waardoor je ze makkelijk kan marineren.

  • Smaak: Kruidig, nootachtig
  • Kenmerken: Sponzige structuur
  • Bereidingen: Pastagerechten, wokgerechten, frituren, marinades

Portobello

Hoe groter de champignon, hoe groter de smaak. Daarom zit de portobello boordevol aroma’s. Het is eigenlijk een uitgegroeide kastanjechampignon en een smakelijk alternatief voor hamburgers. Ook heerlijk als je hem vult en bakt in de oven.

  • Smaak: Pittig, kruidig
  • Kenmerken: Groot, stevige structuur
  • Bereidingen: Vegetarische burger, ovengerechten (gevuld)

Beukenzwam (shimeji)

In de natuur vind je de beukenzwam vaak terug onder een beukenboom, vandaar dus de naam. Ze hebben een nootachtige smaak en een stevige textuur. Je kan zowel de hoedjes als stengels opeten. Beukenzwammen zijn niet erg lang houdbaar. Je eet ze best meteen na aankoop. Er bestaan zowel witte als bruine beukenzwammen.

  • Smaak: Nootachtig, bitter
  • Kenmerken: Stevig, korte houdbaarheid
  • Bereidingen: Wokgerechten, Aziatische soep, visgerechten, omelet

Oesterzwam

Bekend om zijn schelpachtige vorm en zacht aroma. Heerlijk in vleesgerechten, maar ook populair als als vleesvervanger omwille van zijn vleesachtige structuur en hoog ijzergehalte. Ook leuk: oesterzwammen krimpen bijna niet tijdens het bakken.

  • Smaak: Zacht, zoet
  • Kenmerken: Vleesachtige textuur, krimpt niet
  • Bereidingen: Wokgerechten, vegetarische gerechten, Aziatische soep, visgerechten, omelet

Champignons bij Foodbag

Champignons zijn lekker, gezond en het hele jaar door verkrijgbaar! Er zijn heel wat verschillende soorten met elk hun kenmerken die bepalen in welke bereiding of gerecht ze het best passen. De meeste champignons zijn ideale smaakmakers voor vegetarische gerechten. Daarom zie je ze ook vaak terug in het menu van Foodbag. Zowel in klassieke bereidingen als vegetarische gerechten. Ze worden altijd vers en in de juiste hoeveelheid bezorgd in je box. Ontdek ze ook deze week in ons menu.


Naar ons menu