Tips om te marineren

Ontdek de beste tips om groenten, vis en vlees te marineren. En weet jij waarom we eigenlijk marineren? Lees het antwoord in deze blog.

De zomer is nog volop bezig en dat vraagt om barbecue (als het weer wat wil meezitten tenminste). In onze vorige blogs deelden we al verschillende bbq-tips. Een van de beste manieren om je vlees, vis, tofu of groenten extra smaak te geven, is door ze te marineren. Wij hebben de beste marineertips verzameld zodat jouw volgende bbq een echte smaakbom wordt!  

Wat is marineren eigenlijk?

Marineren is een eenvoudige bereidingsmethode die je kunt toepassen op vlees, vis, groenten en tofu. Een marinade heeft drie hoofdcomponenten: een derde zuur, een derde vet en een derde smaakmakers.

Zuur ingrediënt

Een zuur ingrediënt is essentieel in een marinade. Het zuur in de marinade helpt bij het afbreken van bindweefsel, waardoor het vlees malser wordt. Veelgebruikte zure ingrediënten zijn witte wijn, azijn en citroensap. Je kunt ook experimenteren met andere zure smaakmakers zoals gember, ananas of kiwi. Wees wel spaarzaam met deze ingrediënten, want ze geven een sterke smaak af. Houd je van zuivel? Dan kun je yoghurt of karnemelk als zuur zuivelproduct gebruiken.

Vet ingrediënt

Het vet ingrediënt in een marinade zorgt ervoor dat de marinade goed in het ingrediënt kan trekken. Olijfolie en notenolie zijn goede keuzes als vet ingrediënt.

Smaakmakers

Naast het zuur en het vet kun je naar eigen smaak ook smaakmakers toevoegen aan je marinade. Klassiekers zijn knoflook, ui, laurier, rozemarijn en koriander. Als je van zoete smaken houdt, kun je een lepeltje honing toevoegen aan je marinade. Werk je met een zoete marinade? Zorg er dan voor dat je vlees langzaam op een lage temperatuur gaart zodat het niet verbrandt.

Wees ook voorzichtig met zout. Zout haalt vocht uit het vlees en zorgt ervoor dat het sneller uitdroogt. Gebruik zout dus spaarzaam en voeg indien nodig extra zout toe tijdens het koken of serveren.

1. Speel met drie soorten marinades

Er bestaan drie verschillende manieren om te marineren: direct of kort marineren, rauw marineren en gekookt marineren.

Direct marineren is geschikt voor vis of fijngesneden vlees.

Rauw marineren wordt toegepast bij vlees en wild, waarbij je het vlees inwrijft met marinade en enkele uren tot een nacht laat rusten in de koelkast.

Tot slot is gekookt marineren ideaal om het marineringsproces te versnellen.

 

2. Hoe lang marineren?

De marineertijd verschilt afhankelijk van het type ingrediënt.

  • Kleinere stukken zoals groenten en vis hebben meestal genoeg aan 15-30 minuten marineren.
  • Dunne stukken vlees zonder bot kunnen in 1-3 uur gemarineerd worden.
  • Grotere stukken vlees hebben 2-6 uur nodig om te marineren. 

3. Gebruik geen metalen kom

Gebruik een kom die groot genoeg is om je ingrediënt volledig in de marinade te kunnen leggen. Zorg ervoor dat de marinade het ingrediënt volledig bedekt, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Let op: marineer nooit in een metalen kom, het metaal beïnvloedt de smaak van de marinade.

Marineren is een geweldige manier om je gerechten extra smaak en malsheid te geven. Met de juiste combinatie van zuur, vet en smaakmakers kun je heerlijke marinades maken voor vlees, vis, groenten en tofu.

Experimenteer met verschillende ingrediënten om de perfecte smaakcombinaties te ontdekken. Of je nu gaat barbecueën of een gerecht in de oven bereidt, marineren voegt een extra dimensie toe aan je maaltijden. Dus probeer deze tips en word meester in het marineren!

Zin gekregen om te barbecueën?

 

Ontdek de hele zomer lang de BBQ-proofgerechten  in je weekmenu. 

Ontdek hier  al onze tips om van je volgende barbecue een succes te maken.

Een BBQ organiseren zonder stress? Maak het jezelf gemakkelijk en klik de heerlijke side dishes en het BBQ-pakket met kwaliteitsvlees in je Foodbag bij je extra’s!