De zomer is nog volop bezig en dat vraagt om barbecue (als het weer wat wil meezitten tenminste). In onze vorige blogs deelden we al verschillende bbq-tips. Een van de beste manieren om je vlees, vis, tofu of groenten extra smaak te geven, is door ze te marineren. Wij hebben de beste marineertips verzameld zodat jouw volgende bbq een echte smaakbom wordt!
Wat is marineren eigenlijk?
Marineren is een eenvoudige bereidingsmethode die je kunt toepassen op vlees, vis, groenten en tofu. Een marinade heeft drie hoofdcomponenten: een derde zuur, een derde vet en een derde smaakmakers.
Zuur ingrediënt
Een zuur ingrediënt is essentieel in een marinade. Het zuur in de marinade helpt bij het afbreken van bindweefsel, waardoor het vlees malser wordt. Veelgebruikte zure ingrediënten zijn witte wijn, azijn en citroensap. Je kunt ook experimenteren met andere zure smaakmakers zoals gember, ananas of kiwi. Wees wel spaarzaam met deze ingrediënten, want ze geven een sterke smaak af. Houd je van zuivel? Dan kun je yoghurt of karnemelk als zuur zuivelproduct gebruiken.
Vet ingrediënt
Het vet ingrediënt in een marinade zorgt ervoor dat de marinade goed in het ingrediënt kan trekken. Olijfolie en notenolie zijn goede keuzes als vet ingrediënt.
Smaakmakers
Naast het zuur en het vet kun je naar eigen smaak ook smaakmakers toevoegen aan je marinade. Klassiekers zijn knoflook, ui, laurier, rozemarijn en koriander. Als je van zoete smaken houdt, kun je een lepeltje honing toevoegen aan je marinade. Werk je met een zoete marinade? Zorg er dan voor dat je vlees langzaam op een lage temperatuur gaart zodat het niet verbrandt.
Wees ook voorzichtig met zout. Zout haalt vocht uit het vlees en zorgt ervoor dat het sneller uitdroogt. Gebruik zout dus spaarzaam en voeg indien nodig extra zout toe tijdens het koken of serveren.