Hoe maak je lekkere foto's van gerechten met je smartphone?

Food photography: 5 tips voor een beeldig bordje

Tafelgast of chef van dienst: culinaire hoogstandjes wil je gewoonweg showen aan de (online) buitenwereld. In dit artikel ontdek je vijf tips voor lekkere plaatjes met je smartphone: 

Setting

Maak je eigen minidecor

Hou de ondergrond neutraal van kleur, zo komt de inhoud van jouw bord beter tot zijn recht. Vul vervolgens aan met subtiele sfeerelementen. Denk aan een leuk tafelkleed, mooi servies, een potje kruiden, … Wij noemen het ‘georganiseerde chaos’. Wees vooral niet overdadig.

Licht

Neem je foto’s zoveel mogelijk in natuurlijk licht

Dat is natuurlijk iets moeilijker op donkere avonden. Maar zet je gerecht zeker niet onder een lamp (werk met indirect licht). Let ook op voor schaduwen en vermijd de flash van jouw smartphone. Last but not least: trek nooit een foto in tegenlicht! Staat je bord bv. op een tafel aan het raam? Trek dan een foto met je rug naar het raam. 

Perspectief

Gebruik de juiste hoek

Sommige gerechten zien er mooi uit van bovenaf - denk aan een pizza of een kom soep -, andere gerechten zijn mooier langs de zijkant - denk aan iets met laagjes, zoals een hamburger. Drankjes zien er dan weer piekfijn uit in een hoek van 45°. Test verschillende standpunten uit en selecteer achteraf het beste resultaat.

Compositie

Regel van derden

Zet je rasterfunctie aan. Dat verdeelt je beeld in negen vakjes. Leg de focus van je beeld (bv. het bord) altijd op één derde: één van de binnenste lijnen onder, boven, links of rechts. Dat geeft het beste resultaat.

Afwerking

Leg een subtiele filter over je foto

Een filter is geen must, maar kan zeker en vast. Overdrijf vooral niet. Speel verder een beetje met de witbalans, het contrast, de schaduwen, … Maar zorg ervoor dat het resultaat realistischoogt.

Tip: VSCO is een gebruiksvriendelijke foto- en video app voor Apple en Android.

Helemaal klaar om te posten? Deel je culinaire Foodbag-avonturen met ons! Post een foto van jouw gerechten op je Instagram met de hashtag #foodbagbe of tag ons @foodbag.be en wie weet komt jouw post wel in onze receptenfiche terecht.