Aha, zo verwerk je restjes kool

5 tips en recepten om te bereiden met stukjes kool

Daar ligt ze dan op je snijplank: die kolos van een kool. Krachtig, want de meeste kolen doorstaan spontaan de winter. Kerngezond, want kolen bevatten weinig calorieën en veel vitamine C. En keiveel, want je hebt vaak stukken kool over.

Bye bye food waste! Hier vind je vijf tips om je overtollige kool smaakvol te verwerken:

Tip: ga je aan de slag met rauwe kool? Blancheer ze kort (zo'n 45 sec.), dan is het rauwe er wat af.

Wraps van koolbladeren

Grote koolbladeren doen perfect dienst als koolhydraatarme wrap. Duik diep in je koelkast en maak je eigen gezonde restjeswrap van rauwe groenten. Wij kiezen voor Chinese kool met krokante kippenreepjes (kan ook veggie), rauwe wortel, mango, sojascheuten, lente-ui, munt en koriander. Nog wat chilisaus erover en klaar!

Ook met wittekool kan je makkelijk aan de slag. Wat dacht je van een vulling van gepaneerde zalmstukjes, guacamole en extra stukjes tomaat, zonder vruchtvlees? Extra lekker met een kruidig yoghurt-looksausje erbij. Of stop je favoriete burrito in een blad van groenekool (ook gekend als savooikool).

Koolsalade

Hallo frisse koolsalade! Of moeten we coleslaw zeggen, op z’n Amerikaans? Maak je eigen Amerikaanse coleslaw met fijngeraspte stukjes wittekool, wortel, ui, appel en een dressing op basis van matonaise (of yoghurt).

Wij zijn fan van rodekoolsalade. Ideaal voor bij een burger zijn stukjes fijngehakte rodekool met bieslook, knoflook, yoghurt en mayonaise. Je kan ook je grootmoeders warme rodekoolbereiding pimpen tot een frisse salade met stukjes appel, rozijnen, walnoten en een lichte honingdressing.

Koolpakketjes

Door je koolbladeren wat langer te blancheren in gezouten water (zo'n 2-3 min.), maak je ze slapper en werkbaar. Op die manier kan je er heerlijke pakketjes mee maken. Wij vullen spitskoolbladeren met een kruidige gehaktmengeling en bakken ze in tomatensaus in de oven.

Liever geen vlees? Maak pakjes van wittekool en vul ze met een ricottamengeling van gekookte linzen en gestoofde prei, selder, ui en knoflook. Kruid af met Provençaalse kruiden en wat nootsmuskaat. Reken op zo'n 3 rolletjes per persoon.

Crumble van kool

Krokante kool, die rooster je in de oven! Zo maak je crumble van boerenkool:

  • Snijd de harde kern uit je restje van boerenkoolbladeren en hak fijn.
  • Hussel de stukjes goed door elkaar met een scheutje olijfolie, zout en zwarte peper.
  • Spreid uit op een bakplaat met bakpapier en rooster 5-10 min. in een voorverwarmde oven van 200°C.

Extra lekker met fijngehakte stukjes geroosterde amandelen erbij. 

Eerder zin in geglaceerde rodekool in de oven?

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de rodekool in plakken van 1-1,5 cm dik en leg ze op de bakplaat.
  • Meng in een kommetje 1 el Luikse siroop met 1 el balsamicoazijn, 4 el olijfolie, een snuif zout en zwarte peper. Smeer het mengsel op de plakken rode kool.
  • Los ¼ van een blokje groentebouillon op in 150 ml warm water en giet de bouillon op de bakplaat.
  • Zet het geheel gedurende 25 min. in de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur na 10 min. naar 180°C.
  • Controleer of de rodekool gaar is door er met een vork in te prikken.

 

Met de kleinere blaadjes van een groenekool kan je zelf chips maken. Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven op 90°C.
  • Snijd de harde nerven uit de koolbladeren en verdeel de bladeren in hapklare stukjes.
  • Leg een vel bakpapier op een ovenrooster (geen bakplaat!) en leg de stukjes erop.
  • Bestrijk ze met wat olijfolie (gebruik een keukenkwastje) en kruid met zout, zwarte peper en een snuifje komijnpoeder.
  • Bak 2 tot 2,5 uur in de voorverwarmde oven.
  • Laat volledig afkoelen.

Lekker met een yoghurtdip op basis van citroen, look en dille.


Smakelijk!