Makkelijke recepten voor hapjes en drankjes rond de vuurkorf

Een vuurkorf is dé trekpleister voor warm gezelschap. Met de zelfgemaakte bisschopswijn, het warme appelsap, de winterijsjes van marshmallows en het gevulde brood op een stokje van chef Eva maak je het helemaal gezellig!

Van welk hapje of drankje rond de vuurkorf krijgen jouw smaakpapillen het nu al warm? Ontdek onze vier recepten, telkens voor vier porties:

Bisschopswijn

Dit heb je nodig

  • 2 mandarijnen
  • 2 limoenen
  • 100 g lichtbruine suiker
  • 6 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 stuks steranijs
  • 1 kl nootmuskaat
  • vanillesuiker
  • 2 flessen rode wijn

Zo maak je het

  1. Rasp de volledige schil van de citrusvruchten en zet opzij (zie tip). Pers de vruchten vervolgens uit boven een grote pan. Schep er de suiker en de kruiden bij. Roer goed door elkaar en giet er net voldoende wijn bij, tot de suikermengeling bedekt is.
  2. Zet het vuur zachtjes aan. Roer tot de suiker gesmolten is en breng dan alles 4-5 min. aan de kook, tot de smaken vrijkomen en je een kruidige siroop krijgt.
  3. Giet de overige wijn erbij. Verlaag het vuur: de wijn mag niet koken, enkel warm worden.
  4. Haal van het vuur, zet het deksel op de pan en laat 30 min. staan zodat de smaken zich goed vermengen.
  5. Warm vlak voor het serveren nog eens op zonder koken.

Tip voor echte vuurkokers: Leg je mandarijn en limoen met schil aan de rand van het vuur (op hete kolen of een heet stuk hout) en laat zo blakeren. Pers nadien uit voor een heerlijke gerookte, zoete smaak!

Warm Appelsap

Dit heb je nodig

  • 1 l appelsap
  • 1 el kaneel
  • 1 stuk gember
  • 1 kl kardemompoeder

Zo maak je het

  1. Verwarm het appelsap in een pan op laag vuur. Rasp de gember tot je 2 kl hebt en meng die samen met de kaneel en de kardemom onder het appelsap. Laat zo 5 min. verwarmen zodat alle smaken zich goed mengen.
  2. Zeef eventueel en serveer meteen.

Tip: Gember smaakt nogal pittig als je hem niet lang genoeg laat trekken. Voeg meer of minder toe, naar smaak. Hou je écht van pittig? Voeg wat rode chili toe!

Kant-en-klaar brood op een stokje

Brooddeeg op een stokje draaien en roosteren. Leuk! Maar veel kneedwerk. Wij probeerden het voor jou uit met kant-en-klaar deeg. Geslaagd! Zeker met één van onderstaande heerlijke vullingen.

Dit heb je nodig

1 pizzadeeg en een vulling naar wens:

  • 50 g pesto
  • of 50 g confituur (bosvruchten)
  • of 2 el kaneel, 1 el kardemompoeder en 2 el suiker
  • of 2 sneetjes ham en 50 g geraspte kaas 

Zo maak je het

  1. Rol het pizzadeeg open en beleg met jouw favoriete vulling (zie boven).
  2. Rol op tot een lange smalle worst en snijd in 8 gelijke stukken.
  3. Rol de stukjes worst weer plat tot lange repen en draai die rond een stokje (of een BBQ-spies). Begin in het midden en wikkel dan rond het stokje naar boven, zoals een spiraal. Prik het uiteinde van het deeg vast aan de bovenkant van het stokje.
  4. Houd boven het vuur en draai geduldig rond. Het deeg is klaar wanneer het loskomt van het stokje (10-15 min).

Warme winterijsjes met marshmallows

Dit heb je nodig

  • 1 zak marshmallows
  • 1 pak chocolade
  • ijshoorntjes voor het hele gezelschap
  • aluminiumfolie

Zo maak je het

  1. Vul de hoorntjes tot aan de bovenrand met de marshmallows en de chocolade.
  2. Wikkel ze in aluminium en steek op een stokje via de open kant van het hoorntje (zo moet je het niet doorboren).
  3. Houd de stokjes 7-10 min. boven het vuur. Haal de hoorn van het stokje en wikkel langzaam open (opgepast, de inhoud is erg heet) en klaar!

Tip: varieer en vervang de chocolade eens door stukjes banaan, pindakaas of zelfs citroen-, sinaasappel- of mandarijnzeste.