Maak je eigen veggieburger

Met dit recept van chef Claire bereid je feilloos een fabuleuze falafelburger

Met black beans, zoete aardappel, spinazie en kaas of champignons: vegetarische burgers bestaan ondertussen in ontelbare kleuren en geuren. Je hoeft geen veggiewizard te zijn om er een eigen, vers bereide versie van te maken. Met deze falafelburger van Chef Claire raken zelfs de kleinste keukenprinsen en -prinsessen eenvoudig ingeburgerd in de vegetarische keuken!

Fa-wa-fel?

Falafel is een gerecht afkomstig uit het Midden-Oosten (oorsprong: Egypte). Je kent de naam vooral door de gefrituurde balletjes op basis van gestampte kikkererwten (of tuinbonen), kruiden en specerijen. Wij maken er een burger van. 

Ingrediënten

Voor vier falafelburgers

  • 400 g kikkererwten (uitgelekt)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 el paneermeel
  • Sap van ½ citroen
  • Zeste van ¼ citroen
  • Verse peterselie, munt en koriander: telkens een handvol
  • 1 tl chili of komijn (aan jou de keuze!)
  • 100 g rucola
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 komkommer
  • 4 hamburgerbroodjes

Tips

  • Alles samen door de blender draaien is geen goed idee. Zo verlies je smaak, bite en creëer je te veel vocht. Mix enkel de kikkererwten met de fijne, droge ingrediënten. De verse groenten, kruiden en smaakmakers hak je zo fijn mogelijk en voeg je met de hand toe.
  • Is  je mengsel te vochtig, dan vallen je burgers uit elkaar bij het bakken. Zorg dus voor een goede, vaste consistentie. Wat extra bloem of paneermeel kan helpen. 
  • Leg je burger voor het bakken nog zo'n 30 min. in de koelkast voor een steviger resultaat.

Zo maak je ze

  1. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef. Pel ondertussen de sjalot en hak heel fijn. Pel en pers de knoflook. Hak ook de verse peterselie, de koriander en de munt fijn.
  2. Rasp de citroen tot je ongeveer 1/2 kl hebt. Pers vervolgens de helft van de citroen. Bewaar beide apart in een kommetje. Breek het ei en klop los met een vork.
  3. Mix (met een staafmixer of een blender) de uitgelekte kikkererwten met de bloem, het bakpoeder en het paneermeel.
  4. Giet de kikkererwtenmengeling in een voldoende grote kom en voeg het ei, de sjalot, de look, de citroenzeste, 2 el citroensap en de verse kruiden eraan toe. Meng alles goed door elkaar. Breng het geheel op smaak met zout, zwarte peper en de komijn of de chili. Aan jou de keuze! Kneed vervolgens met je handen tot één geheel. Is het deeg te vochtig? Voeg dan extra bloem of paneermeel toe. Is het deeg te droog? Voeg dan wat citroensap of een beetje olijfolie toe.
  5. Bak de hamburgerbroodjes af volgens de instructies op jouw verpakking.
  6. Maak ondertussen de veggieburgers: verdeel de mengeling in gelijke stukken, kneed eerst tot een bol en duw dan plat.
  7. Verhit een pan met wat olijfolie en bak de falafelburgers zo’n 3-4 min. langs elke kant op middelhoog vuur. Je zal merken dat ze steviger worden.
  8. Haal de broodjes uit de oven en laat afkoelen. Snijd ondertussen de tomaat en de komkommer in plakje en de ui in ringen. Beleg je burgerbroodje met de falafelburger en wat tomaat, komkommer, sla en ui en serveer. Smakelijk!

Niveau hoger

Dressing

Lekker met een kruidige yoghurtdressing erbij! Hou een handje van de fijngehakte verse kruiden opzij en meng het met 150 g yoghurt, 1 teentje look en 3 el mayonaise. Smeer beide kanten van je hamburgerbroodje ermee in.

Gegrilde groenten

Tegen extra groentjes zeggen we nooit nee. Gril de schijfjes tomaat samen met aubergine paprika of courgette en leg ze bovenop je falafelburger.

Krokante zoete aardappelfrietjes

Een frietje zorgt altijd voor extra smaakplezier. Hoe je zoete aardappelfrietjes krokant maakt, lees je hier.