Foodbag Logo

Vis bakken doe je zo!

Onze tips voor een perfect gebakken visje.

Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 29/04/2024

In dit artikel ontdek je:

 • Vis in de pan bakken
 • Welke pan gebruik ik om vis te bakken?
 • Vis in boter of olie bakken?
 • Waarom valt mijn vis uiteen in de pan?
 • Waarom bakt vis aan in de pan?
 • Hoe paneer je vis?
 • Vis in de oven
 • Vispapillot of in een ovenschaal?
 • Vis in de oven met groenten
 • Vis op de barbecue
 • Wat betekent ‘vangst van de dag’?

Gebakken vis smaakt altijd, maar hoe maak je die nu het best: In de pan of in de oven? Of op de barbecue? Boter of olie? Wel of geen bloem? Er zijn zoveel verschillende manieren om vis te bakken en iedereen vindt zijn manier natuurlijk de beste. Chef Claire zorgt voor een handig overzicht mét tips. En onthoud altijd: alles start met een topproduct!

Vis in de pan bakken

Vis bakken in de pan lijkt heel vanzelfsprekend, maar met onderstaande tips wordt je visgerecht gegarandeerd een succes:


Welke pan gebruik ik om vis te bakken?

Neem een pan die net groot genoeg is voor je vis. Minder kans dat je boter zal aanbranden.


Vis in boter of olie bakken?

Met welke vetstof bak je de vis? Verhit eens wat boter samen met een neutrale olie, zoals arachide- of zonnebloemolie. De boter zorgt voor de goede smaak, terwijl de olie bestand is tegen een hoge temperatuur. Hierdoor zal de boter niet verbranden. Met andere woorden: de fundamenten voor een perfect gebakken visje zijn gelegd!


Waarom valt mijn vis uiteen in de pan?

Na het verwarmen van de vetstof is het tijd om de vis te bakken. Zoals we allemaal ongetwijfeld al hebben ervaren, kan de vis al snel uiteen vallen. Zorg er daarom voor dat je de vis niet onnodig vaak omdraait. Eén keer langs beide kanten bakken, is voldoende en voorkomt dit probleem!


Waarom bakt vis aan in de pan?

Als je koude vis rechtstreeks uit de ijskast in je warme pan legt, wordt die eerst kleverig waardoor je vis gaat aanbakken. Laat daarom je vis eerst even op kamertemperatuur komen. Verder is het ook belangrijk dat je pan echt goed warm is in het begin. Schroei eerst je vis toe, dan gaat die vanzelf loslaten. Echt waar! Daarna verlaag je je vuur en kan de vis verder garen.


Hoe paneer je vis?

Witte vis met een krokant korstje, heerlijk toch! Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Dep de vis droog. Neem een diep bord met wat bloem. Haal je vis even door de bloem, goed afkloppen en bak daarna in de pan. Naast het lekkere korstje, zorgt de bloem er bovendien ook nog eens voor dat de vis niet uiteen valt. Win-win! Zorg voor extra smaak en voeg eens wat kruiden toe aan je bloem zoals paprikapoeder of onze tuinkruiden met citroen. Sommige mensen zweren ook bij maizena in plaats van bloem. Dat zou het eindresultaat nog net iets krokanter maken.


Dit is de meest eenvoudige manier om vis te paneren, maar natuurlijk kan je dat knapperig korstje ook pimpen. Zo kan je je vis door de bloem halen, daarna door een losgeklopt ei en dan nog eens door paneermeel. Extra werk, maar wel ook extra lekker!

Vis in de oven

Het is heel simpel en terwijl de vis bakt, kan je ondertussen wat andere zaken - zoals de afwas - gedaan krijgen.


Vispapillot of in een ovenschaal?

Hangt volledig af van het resultaat dat je wil en hoeveel tijd je hebt. Een papillot is eens iets anders, lekker sappig en kan je perfect op voorhand klaarmaken. En veel meer dan een stukje aluminiumfolie maak je niet vuil. Vis in de ovenschaal is makkelijk en je hebt weinig afwas. Bovendien bak je zo ook meerdere stukjes in één keer. Van efficiëntie gesproken!


Hoe ga je te werk? Neem een visje naar keuze, besprenkel met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Schuif daarna de vis in een voorverwarmde oven, op 180°C. Ping! Na 10 à 12 minuutjes is de vis al klaar. Controleer of de vis gaar is: als hij nog een beetje glazig is en je ‘m vlot uit elkaar kan trekken met een vork, is hij perfect.


Vis in de oven met groenten

Wij hebben het graag efficiënt. Daarom gooien we vaak vis en groenten samen de oven in. Er zijn zo een paar combinaties die altijd werken:

 • kabeljauw in de oven met tomaat
 • koolvis in de oven met prei
 • schelvis in de oven met spinazie

Onze gouden tip: hou het simpel!

Vis op de barbecue

Ook met de barbecue kan je creatief zijn, als is een hele vis grillen waarschijnlijk vrij uitdagend als je niet elke dag staat te barbecuen. Daarom sommen wij drie eenvoudige bereidingswijzen op om vis op de barbecue klaar te maken. Ontdek het hier.


Want wie verlangt er nu niet naar warme zomeravonden met een gezellige barbecue? Bekoor je gasten met een lekker stukje vis! Chef Claire verklapte ons haar ultieme barbecue-tip: snijd enkele plakjes van een citroen en leg deze op de rooster. Leg hier vervolgens je stukje vis op en kruid met peper en zout. De citroen geeft de vis een lekkere, frisse smaak en zorgt ervoor dat die niet aanbrandt.

Wat betekent ‘vangst van de dag’?

Mocht het nog niet duidelijk zijn: wij eten graag een stukje vis. En als dat nog eens duurzaam kan, dan smaakt dat nog zo goed. Daarom werken we samen met NorthSeaChefs, een collectief dat bijvangst promoot en overbevissing tegengaan. Samen willen ze chefs, hobbykoks, Foodlovers en alle Belgen op een verantwoorde manier laten omgaan met onbekende en minder gegeerde vissoorten. Want een visser moet niet enkel de gegeerde soorten vissen die wij willen eten. Wij moeten leren eten wat de visser vangt. Zo eten we meer lokaal en seizoensgebonden, en beperken we de overbevissing. Nog heel november vind je hun vangst van de dag in ons menu!

In het kort:

Gebakken vis is altijd lekker, hoe je ‘m ook klaarmaakt! In de pan of in de oven. In boter of in olie. Kies vooral een bereidingswijze die bij jou en je gezin past. Bovendien vind je elke week smakelijke, haalbare, originele en inspirerende gerechten in ons weekmenu. Neem snel een kijkje op ons menu en ga meteen aan de slag met je nieuwe tips.

Over de auteur

Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.

loading

Aan het laden...

loading

Aan het laden...