Moestuinieren in de stad

 Moestuinieren in de stad

Ken je de nieuwste trend al? Urban gardening of stadstuinieren. Perfect voor wie zonder tuin verse groenten wil kweken of voor beginners met een grote tuin. Doe je handschoenen aan, zet je zonnehoed op en volg onze tips om je eigen biologische groenten te kweken. Ja, zelfs in een appartement!

Tip 1: containertuinieren

Beschik je over een kleine lap grond, een balkon of een buitentrap? Dan is dit de ideale manier om te moestuinieren. Je kweekt je groenten in allerlei potten, kratten of hangende manden.
Ben je een creatief type? Gebruik dan oude spullen om originele plantenbakken te maken, zoals lege verfpotten, reuzenschelpen of oma’s vergiet op pootjes.

Belangrijke vuistregel: een containertuin is mobiel. Je kan je planten altijd makkelijk verplaatsen naar een plek met meer of minder direct zonlicht. Heb je minder dan 6 uur zonlicht in je tuin? Plaats spiegels of witgeverfde planken bij je planten, die weerkaatsen het beschikbare licht.

Werk jouw urban garden ook uit in de hoogte met bijvoorbeeld een plantenladder: dat oogt mooier en zo moet je je minder bukken. Mooi meegenomen, toch?


Tip 2: kruidentuintjes op de vensterbank

Kruiden zoals basilicum, peterselie en dragon zijn de ideale kamerplanten voor in je keuken en je kan ze het hele jaar door kweken. Etaleer ze in leuke bloempotten op je vensterbank, zo heb je ze lekker dichtbij tijdens het koken. 

Heb je voldoende plek? Maak dan een trendy mix van eetbare bloemen, kruiden en groenten met ondiepe wortels zoals sla en radijs.

Tip 3: binnen groenten verbouwen

Pepers, verschillende soorten sla, tomaten, aubergines en paprika's passen perfect in je indoor moestuin. Andere opties zijn kleine varianten van klassieke groenten zoals de pompoen Jack Be Little of de bloemkool Odysseus. 

Je kan de meeste groenten al kweken in een pot of bak met een diepte van 20 tot 30 cm. De plek waar je de potten neerzet is wel van cruciaal belang. Planten die veel blad maken, zoals bladgroenten, koolsoorten en kruiden, hebben niet veel zonlicht nodig, in tegenstelling tot de mediterrane soorten zoals tomaten, aubergines en pepers.

En paddenstoelen? Die hebben helemaal geen licht nodig, die zijn perfect gelukkig in je donkere kelder.

 

De lente kriebelt!

Ga vandaag nog aan de slag om op een zomerse dag te genieten van tomaten van eigen kweek. Daar kan niets tegenop! Of toch … groentjes lekker en vers aan huis geleverd in je Foodbag.