Lockdown project: focaccia art

Nu we allemaal veel thuis zijn, valt het ons op dat de Belgen massaal hun eigen brood zijn gaan bakken, waaronder bananenbrood en zelfs focaccia versierd met bloemen. Deze laatste is duidelijk de nieuwste foodtrend. Maak van je zelfgebakken Italiaans plat brood een echt kunstwerk, kortom: focaccia art.

Een brood als schilderijtje

Op social media worden de mooiste focaccia's gedeeld met schilderachtige tekeningen, van landschappen over bloemen tot mozaïeken.

Doe inspiratie op via de hashtags #focacciaart en #foccaciagarden en stoom je helemaal klaar om je innerlijke Ensor, Magritte of Borremans op het deeg los te laten.

Dit heb je nodig voor het deeg

  • 500 g bakmix voor focaccia, zo kan je je echt focussen op het artistieke gedeelte
  • 400 ml water op kamertemperatuur
  • 20 ml olijfolie
 

Dit heb je nodig voor de topping

  • Frigorestjes zoals kruiden, eetbare bloemen, groenten of zelfs groentenschillen (bye bye foodwaste)
  • Olijfolie, grof zout en tijm
 

Zo maak je het

  • Mix alle ingrediënten tot een slap deeg.
  • Dek het deeg af en laat het 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Vet je bakvorm in met olijfolie zodat het deeg niet blijft plakken in de vorm.
  • Giet het deeg in een vorm.
  • Versier je focaccia met frigorestjes zoals kruiden, eetbare bloemen, groenten of groenteschillen
  • Besprenkel je kunstzinnige  focaccia rijkelijk met olijfolie. 
  • Tip: je kan grof zeezout en tijm toevoegen voor extra smaak.
  • Laat 30 minuten onbedekt rijzen op kamertemperatuur.
  • Bak gedurende 25 minuten op 215°C.
  • Besprenkel met olijfolie voor extra smaak. 
 

Zin in meer bakplezier?

Bij onze extra’s vind je een wekelijks wisselende bakbox met alle ingrediënten en bijbehorend recept voor een heerlijke dessertklassieker.