Lichtmis voor grown-ups

Op 2 februari – precies 40 dagen na kerst – is het Lichtmis en dat vieren we traditioneel met pannenkoeken. Er wordt zelfs gezegd dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal beleven. Beste Foodlover, deze kans op een jaar vol plezier, geluk en rijkdom moet je gewoon met beide handen grijpen. Zullen we dit gebruik samen even factchecken?

Crêpe of pannenkoek

Nu we het perfecte excuus hebben om pannenkoeken te eten, dachten we dat het misschien iets meer mocht zijn? Wat denk je van de Franse dessertklassieker crêpes suzette? Dat zijn die lekkere flensjes geflambeerd in een saus van sinaasappel met Grand Marnier.

Dit heb je nodig voor het beslag

  • 3 eieren
  • 100 g bloem

  • 2 el suiker

  • een snuifje zout

  • 200 ml lauwe melk

  • 65 g gezouten boter

  • 5 ml instant gist

  • 7 el vanille-extract

 

 Zo maak je het

  • Smelt de boter in een steelpan. Voor een extra touch: laat de boter ietwat bruinen. Dan heb je een ‘beurre noisette’ die voor extra diepgang zorgt.
  • Meng alle ingrediënten tot een glad beslag en voeg de boter pas op het einde toe.
  • Laat het beslag een paar uur op kamertemperatuur afgedekt rusten.
  • Check de consistentie. Is het beslag te dik? Voeg dan wat extra melk toe. Pannenkoekendeeg is een vrij vergevingsgezind beslag, dus pas gerust aan naar wens.
  • Lepel wat beslag in de pannenkoekenpan en bak crêpes.

 

Dit heb je nodig voor de sinaasappelsaus

  • 5 el’s suiker
  • 2 el’s boter

  • 5 el’s sinaasappelsap

  • zeste van 1 sinaasappel in julienne

  • een scheutje Grand Marnier (of Cointreau)

  • een scheutje cognac

  • vanille-ijs

Zo maak je het

  • Schil en pers de sinaasappel. Snijd de zeste in julienne.
  • Laat de boter, de suiker, het sinaasappelsap en de -zeste smelten in een pan en karameliseren. Let op: blijf zeker in de buurt!
  • Warm een scheut Grand Marnier en een scheut cognac op in een steelpan.
  • Leg een crêpe in de pan met de gekarameliseerde sinaasappel. Draai hem om zodat hij volledig bedekt is met het mengsel. Vouw de crêpe in vier. Doe hetzelfde met drie extra pannenkoeken tot er vier opgevouwen crêpes in de pan met sinaasappelboter liggen.
  • Giet de Grand Marnier met cognac over de crêpes en flambeer.
  • Haal van het vuur en serveer met een bol vanille-ijs.