Krokusvakantie = samen koekjes bakken

In de vakantie hebben we eindelijk nog eens tijd om de keuken op stelten te zetten met de kinderen. Wij trokken onze schorten aan en bedachten een eenvoudig recept voor kleurrijke koekjes met glazuur. Vrij van chemische kleurstoffen en enkel met natuurlijke smaakmakers.

Basisrecept zandkoekjes

Ingrediënten

  • bakpapier
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 50 g vanillesuiker
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 vanillestok
  • 1 ei
  • 300 g bloem
  • snuifje zout
  • uitsteekvormpjes naar keuze

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 175°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de malse boter met de vanillesuiker en kristalsuiker in de keukenmachine.
  3. Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap de zaadjes eruit. Schep ze bij de suiker-botermengeling.
  4. Voeg het ei en een snuifje zout toe en meng opnieuw.
  5. Voeg lepel per lepel de bloem toe en maak een bol van het deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimum 30 min. opstijven in de koelkast.
  6. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uittot ongeveer 1 cm dikte. Steek koekjes uit met een vormpje en leg ze op de bakplaat. Zet 15 min. in de voorverwarmde oven en laat daarna afkoelen op een rooster.

Tip: niet zoveel tijd? Koop dan een doosje voorgemaakte koekjes of een bakmix in de winkel.

Maak je eigen glazuur

    Glazuur maken is helemaal niet moeilijk. Doe 100 g poedersuiker in een potje en voeg drie eetlepels water of het sap van 1 citroen toe. Kies daarna het kleurtje dat je wil toevoegen en doe er telkens een klein snuifje bij. Neem wat meer als je de kleur wat donkerder wil.

    • Bruin: cacao, koffie of kaneel
    • Groen: matcha
    • Oranje: wortelsap, saffraan of kurkuma
    • Roze: aardbeiensap of gepureerde aardbei/ framboos
    • Rood: bietensap of bietenpoeder
    • Paars: blauw bessensap
    • Wit: citroensap, limoensap en zeste

    Wij gingen voor een groen glazuur met matcha, rood glazuur met bietenpoeder, oranje glazuur met kurkuma en wit glazuur met citroensap.

    Tip: is je glazuur te lopend? Voeg er dan wat extra bloemsuiker aan toe. Is het te vast? Neem dan wat extra water. Makkelijk toch?