Waauw ... Je zou het zo kunnen opeten

Heb je geen zin om dit jaar weer een klassiek boeket te geven aan je valentijn? Groot gelijk, zeg het deze keer fleurig en lekker anders. Versier bijvoorbeeld je bord met eetbare bloemen en geef zo je doordeweekse maaltijd instant een vleugje romantiek. Liever wat meer? Wat dacht je van onze drie ideetjes?

Breek het ijs-aperitiefje

Er is geen speelser conversatiestarter dan ijsblokjes met eetbare bloemen in een glaasje bubbels. Verdeel de verse viooltjes voorzichtig in je ijsblokjesvorm en giet er langzaam koud water op uit een kannetje. Zet het in de vriezer en een paar uur later heb je vrolijke violet-ijsblokjes voor bij je cava, prosecco of champagne.

Voor altijd de jouwe-soep

Chrysanten zijn het ultieme symbool van geluk en gezondheid, maar wist je dat de gele chrysant voor ware onsterfelijkheid staat? Combineer deze gele bloem met een groene soep zodat je verbloemde boodschap goed leesbaar is en niet verkeerd verstaan wordt door je eeuwige rendez-vous.

Dit heb je nodig

  • 1 gele ui
  • 100 gr selder
  • 2 stuks broccoli
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 pakje kruidenkaas
  • olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • eetbare gele chrysanten

 

    Zo maak je groene broccolisoep met gele chrysant

    • Pel de gele ui en snipper fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een pot, voeg er de ui aan toe, kruid met zout en zwarte peper en laat 5 min. fruiten. Snijd ondertussen de selder in fijne blokjes. Voeg toe aan de pot laat nog eens 5 min. stoven op een middelhoog vuur zonder deksel op de pot. 
    • Verdeel ondertussen de broccoli in roosjes. Snijd de stam in blokjes van 2 cm. Voeg de roosjes en de stam toe aan de pot en laat zo nog 5 min. stoven. Giet dan water bij in de pot tot de groenten net onder staan. Pel de knoflook, hak fijn en meng onder de groenten. Verkruimel er de bouillon over, kruid met zout en zwarte peper en roer goed door. Breng aan de kook, zet het deksel op de pot en laat 15 min. pruttelen. 
    • Haal de soep van het vuur en mix glad. Zet weer op het vuur, proef en werk naar smaak af met een scheut olijfolie, zout en zwarte peper. Laat nog even doorkoken. 
    • Dien de broccolisoep op met een flinke dot kruidenkaas en garneer met gele chrysant. Smakelijk! 
     

    Jij mag weten wat niemand anders weet-toetje

    De symbolische betekenis van het leeuwenbekje is het bewaren van geheimen. Deze bloem is dus geknipt voor die ene persoon met wie je je diepste geheimen kunt delen. Het leeuwenbekje heeft een frisse, ietwat citrusachtige smaak en is een mooie en heerlijke compagnon van chocolademousse.

     

    Dit heb je nodig

    • 110 g fondantchocolade
    • 3 eieren
    • 20 g poedersuiker
    • 40 g suiker
    • 180 ml room
    • eetbaar wit leeuwenbekje

     

    Zo maak je chocolademousse met wit leeuwenbekje

    • Smelt de chocolade
    • Scheid de eieren in 2 aparte kommen. Voeg de helft van de poedersuiker toe aan de eiwitten en klop ze stevig op. Zet even opzij.
    • Neem een andere kom en giet er de eierdooiers in. Voeg de witte suiker toe aan de eierdooiers en klop schuimig op. Spatel er voorzichtig de gesmolten chocolade onder.
    • Voeg daarna de opgeklopte eiwitten voorzichtig toe aan het chocolademengsel. Als je te veel roert of schept gaat de mousse niet luchtig worden. Zet de kom even opzij.
    • Neem een nieuwe kom en giet er de room in. Voeg de rest van de poedersuiker aan toe. Klop de room stevig op, maar niet te stevig. De room moet nog een beetje lopend zijn. Als je de room te hard opklopt, kan de chocomousse schiften.
    • Spatel de room voorzichtig onder het chocolademengsel.
    • Giet de chocomousse in glaasjes of kommetjes, zet minstens 5 uur in de koelkast en laat het geheel goed opstijven. Schik de leeuwenbekjes mooi bij de mousse.

    Is de liefde nog niet uitgebloeid?

    Zo zie je maar op elk gerechtje past een bloemetje. Weet jij al wat je zal eten op valentijn? Bekijk ons weekmenu en zeg wat je wil zeggen door je bord te garneren met de juiste eetbare bloem.

    Verorber niet zomaar de bloemen die je koopt in de bloemenwinkel. Pluk ze in je tuin of koop het in een voedingsspeciaalzaak. Er zijn ook bloemen die je absoluut niet mag eten omdat ze giftig zijn.