Een zomers  kaasplankje maak je zo

Niets zo gezellig als een avond onder de zwoele zomerzon met vrienden, kaas, wat wijn, een biertje of iets lekker fris. Met ons zomergeschenk, een snijplank en messenset van BergHOFF, en onderstaande tips van onze Foodbag-chefs creëer je in geen tijd een verrassende kaasplank vol karakter. Om trots op te zijn!

In de mix

Van mild en neutraal tot erg pittig, de ‘perfecte’ kaasplank is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke smaak. Maar één ding staat vast, variatie is een must! Mix zacht romig met egaal hard en sterke (schimmel)kazen vol aroma. Zo plukken zelfs de sporadische kaaseters met plezier stukjes kaas van de plank. 

Lekker lokaal

Heerlijke kazen, die zijn van bij ons. Denk aan onze lokale leveranciers De Volle Maan, De Zuivelarij of Herve société. Hou je van verrassing en nieuwe ontdekkingen? Breng dan zeker een bezoek aan de lokale kruidenier of piep eens in de kaaszoeker van #lekkervanbijons. Succes gegarandeerd!

Zout, hartig en zoet, dat smaakt goed

Verandering van spijs doet - nog meer - eten. Fruit zorgt voor verfrissing en brood brengt de kazige smaken opnieuw in evenwicht. Vervang de traditionele kiwi, druif of rode bes door zomers seizoensfruit als aardbeien, abrikoos, rabarber of peer. Lekker in stukjes op de plank of als dip in een chutney of compote. Met wat noten- en vruchtenbrood of een krokant meergranen artisanale baguette geniet iedereen van nog meer smaak en textuur.

De favoriet van Foodbag-chef Ellen:

  • Serveer een slaatje naast de plank. Eikenbladsla met wat balsamico, olijfolie of notenolie en gedroogde vruchten of noten erbij is een echte voltreffer!

Het oog wil ook wat

Keuze gemaakt? Tijd voor echte kaas op de plank! Volgens Foodbag-chef Deborah, onze kaasmeester in wording, doe je dat zo het best: 

  • Leg ze van zacht en mild naar pittig en sterk. Wist je dat je kaas ook het best in die volgorde eet zodat je elke smaak ten volle kan beleven?
  • Creëer voldoende ruimte tussen de kazen om ze aan te snijden.
  • Snijd de kazen al een stukje voor om chaos op de kaasplank te vermijden. Ronden en vierkanten halveer je om in spiesjes te snijden. Cilinders doe je in schijfjes.

En de stijlvolle toets? Die krijg je van Foodstyliste Mélissa van Foodphoto: 

  • Fruit en groenten brengen variatie in smaak én kleur op je kaasplank. Ga niet té wild, maar zorg voor een mooie schakering. 
  • Plaats enkele ingrediënten in mooie potjes bij de plank. Andere leg je op je plank.
  • Serveer ook enkele takjes verse kruiden en (eetbare) bloemen om extra indruk te maken.

Staat je BBQ nog aan?

Zet dan, zoals Foodbag-chef Eva dat heel graag doet, een brie of camembert in zijn houten verpakking op de grill! Verwijder de plastic verpakking. Maak een aantal inkepingen in de kaas, giet er wat honing bij en strooi er barbecuekruiden over. Laat de kaas, met het deksel erop, zo'n 10 min. smelten op het vuur. Serveer met nootjes en vers brood dat je in de heerlijk gesmolten kaas sopt.

Maak je eigen kaasplank met ons zomergeschenk!

Dankzij Foodbag kan je binnenkort zelf een unieke zomerse kaasplank serveren. Er ligt een snijplank en messenset (met kaasmes) als zomers geschenk voor je klaar! Ontvang tussen 1 juli en 31 augustus drie keer Foodbag en krijg een snijplank en messenset 'Leo' van BergHOFF cadeau. We zijn nu al nieuwsgierig naar jouw resultaat!

Bestellen