Asperges: deze kleur kende je nog niet

We kennen allemaal de witte en groene asperges. Maar wist je dat er ook paarse asperges bestaan? Denk aan de donkerpaarse kleur van de aubergine, maar dan een paar tinten lichter. Wij zetten de verschillen voor jou op een rijtje.

Wit, groen en paars

 

In het begin zijn alle asperges wit. Het kleurverschil tussen asperges ligt aan hoe ze groeien: witte asperges worden ondergronds geteeld en uit het licht gehouden, terwijl groene en paarse asperges boven de aarde groeien en wel volop in het zonlicht staan. Bij ons zijn de witte asperges het populairst, terwijl in de mediterrane landen vooral de groene variant wordt geserveerd. Paarse asperges zijn zeldzamer, zowel in het noorden als in het zuiden.

 

De aspergeplant

 

Asperges groeien aan de aspergeplant. Dit gewas kan wel tien seizoenen meegaan. In de herfst sterft het bovengrondse deel af, maar het ondergrondse deel overwintert en in de lente groeien er nieuwe scheuten uit. En zo krijgen we in het voorjaar telkens opnieuw heerlijke asperges. Lang leve het witte goud!

  Maagdelijk wit

   

  Witte asperges worden tot de oogst met aarde bedekt, want alleen in het donker blijven ze wit en krijgen ze hun verfijnde nootachtige smaak. Wil je de kleur van de witte asperges nog feller en lichter maken? Voeg dan wat citroensap toe aan het kookwater. Soms vind je witte asperges met lichtpaarse kopjes op de markt, deze topjes kregen dus wat zonlicht en zijn door fotosynthese van kleur veranderd. De smaak is iets zoeter.

   

  Het witte aspergeseizoen is kort en loopt doorgaans van eind april tot eind juni. Tijdens het seizoen serveren wij minstens één keer de klassieker asperges op Vlaamse wijze. Altijd opnieuw feest!

   

  Zoet groen

   

  Groene asperges groeien boven de grond en baden graag in het zonlicht. Dit geeft ze die typische frisgroene kleur en zoetige smaak. Groene asperges hebben een zachte schil die je kunt eten. In tegenstelling tot de witte soort, hoef je ze niet te schillen. Groene asperges bevatten meer vitaminen en mineralen dan de witte en zijn dus gezonder. De teelt van groene asperges is minder arbeidsintensief en bijgevolg goedkoper. Groene asperges zijn bijna het hele jaar verkrijgbaar, maar het lekkerst zijn ze in het volle seizoen, van mei tot juni.


  Schaars paars

   

  Paarse asperges zijn zeldzamer dan de witte en de groene soorten. Het is een variant die paarse flavonoïde anthocyanine bevat. Net als de groene asperge groeit hij bovengronds in het zonlicht. Paarse asperges bevatten geen bittere stoffen en hebben een hoger suikergehalte. De smaak van paarse asperges is mild, verfijnd en zoeter dan bij de andere kleuren.

   

  Hoe maak je paarse asperges? 

   

  Het is niet nodig om paarse asperges te schillen. Gewoon het onderste stugge deel afsnijden en de asperges zijn klaar om te wokken, bakken of grillen. Hoe korter de kooktijd hoe beter de smaak en textuur behouden blijven. De paarse asperges worden groen na verhitting, maar behouden paarse accenten. Wil je echt die paarse kleur op je bord? Gebruik ze dan rauw in een salade. Paarse asperges kunnen zowel warm als koud gegeten worden.

   

  Ook zot van asperges?

   

  Houd dan onze menu's in de gaten, want onze chefs zijn ook helemaal weg van deze gekleurde stengels en zetten ze met plezier op het menu - en met één klik tover jij ze op je bord.