1. Wat is het verschil tussen groene, witte en paarse asperges?
Maagdelijk wit
Witte asperges groeien onder de grond, daarom schil je ze best vooraleer je ze klaarmaakt. Ze hebben een heerlijke nootachtige en verfijnde smaak. Wil je de witte kleur nog feller en lichter maken? Voeg dan wat citroensap toe aan het kookwater.
Zoet groen
Groene asperges groeien boven de grond en baden graag in het zonlicht. Ze hebben een meer kruidige, sterkere en bitterdere smaak dan witte asperges. In tegenstelling tot de witte soort hoeven groene asperges niet geschild te worden, enkel de harde onderkant verwijder je best. Bovendien bevat de groene soort veel meer vitaminen dan de witte soort én wordt de groene variant doorheen het hele jaar geteeld. Groene asperges zijn dus iets goedkoper en kan je altijd in de winkel vinden.
Schaars paars
Paarse asperges zijn de zeldzaamste soort. Net als de groene variant groeit deze soort boven de grond en moet hij niet geschild worden. De smaak van deze paarse rakker is mild, verfijnd en zoeter dan de andere kleuren. Wist je dat paarse asperges groen worden na verhitting? Wil je toch de paarse kleur behouden? Gebruik deze paarse groente dan rauw in een salade, ook heerlijk!
2. Wanneer is het aspergeseizoen?
Het aspergeseizoen begint traditioneel op de derde donderdag van april. De exacte startdatum is elk jaar anders en hangt vooral af van de weersomstandigheden en de regio waarin de asperges worden geteeld. Het seizoen eindigt wel altijd op 24 juni, op de feestdag van Sint-Jan. Daarna hebben de aspergeplanten rust nodig om zich te herstellen en nieuwe energie op te doen voor het volgende aspergeseizoen.
Asperges groeien dus aan de aspergeplant. Dit gewas kan wel tien seizoenen meegaan. In de herfst sterft het bovengrondse deel af, maar het ondergrondse deel overwintert. Uiteindelijk groeien er in de lente weer nieuwe scheuten uit de plant. Zo krijgen we in het voorjaar telkens opnieuw heerlijke asperges. Lang leve het witte goud!
3. Hoe kan ik zien hoe vers de asperges zijn?
De aspergepunten vertellen je veel over de versheid. Verse asperges hebben stevige en gesloten punten. Een handig trucje om de versheid te checken: rol twee asperges tegen elkaar in je handen, als ze een piepend geluid maken dan zijn ze vers!
Asperges zijn gevoelig voor uitdroging, wikkel ze daarom in een vochtige theedoek en bewaar koel (1-4°C). Op deze manier kan je ze 1-3 dagen bewaren.
5. Hoe kan ik asperges klaarmaken?
Je kan asperges koken, bakken op de pan of in de oven, blancheren of stomen. Leg allereerst de asperges een half uur in een kom met koud water. Zo blijven de asperges extra sappig en schillen ze makkelijker.
Koken:
Kook asperges altijd in licht gezouten water. Groene en paarse asperges kook je in 10 minuten beetgaar en de witte variant in 12 minuten. Heb je liever een vastere asperge? Kook dan 5 minuten, neem de pot van het vuur en laat de asperges 15-20 minuten nagaren in het warme water met een deksel op de pot. Tip: Laat het water niet te hevig koken, zo vermijd je dat ze breken.
Bakken:
Bak asperges zo’n 3-5 minuten op de pan in olie of schuif ze voor 8-10 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Blancheren:
Asperges behouden hun kleur het best als je ze blancheert. Leg de asperges 3-4 minuten in kokend water en dompel ze daarna onder in een ijsbad.
Stomen:
Asperges kan je ook stomen. Dit is de gezondste manier om asperges te bereiden, omdat hierbij de meeste smaak en de meeste vitaminen bewaard blijven. Stoom de asperges in 8-10 minuten beetgaar.
Is je asperge gaar?
Er zijn verschillende manieren om te controleren of de asperge gaar is. Prik met een mesje of met een vork in het dikste deel van de stengel. Als je weinig weerstand voelt, is de asperge gaar. Je kan ook de asperge laten balanceren op je vork. Als hij een beetje doorbuigt, is hij gaar. Bij witte asperges kan je ook een extra kijktest uitvoeren. Als de asperge een beetje doorzichtig is, is hij gaar.
Witte asperges zijn de enige asperges die moeten geschild worden. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, anders zal het witte goud breken. Volg deze drie tips en schil asperges als een pro:
- Leg ze eerst een half uur in koud water;
- Schil van boven naar onder met een dunschiller;
- Zet niet te veel druk.
Tip: gooi de schillen niet weg. Maak er bouillon van en gebruik ze in de aspergesoep of in een saus. Kook de schillen 15 minuten in licht gezouten water, zeef het kookvocht en de bouillon is klaar!
7. Hoeveel asperges reken ik per persoon?
Van asperges krijg je nooit genoeg, maar hoeveel asperges reken je nu per persoon? Dit hangt af van welke rol de asperges spelen in je gerecht.
- Als ze de hoofdrol spelen, reken dan 500 gram per persoon;
- Voor een bijrol in het gerecht is 250 gram per persoon voldoende;
- Kies je voor asperges in je voorgerecht? Voorzie dan 125 gram per persoon.
Superfood van eigen bodem
Vergeet het exotische superfood zoals avocado’s en acaibessen en kies voor superfood van eigen bodem. Asperges zijn een echte vitaminebom. Ze zijn rijk aan vitamine K, C, B1, B2, B6 en veel meer. Verder zijn asperges een goede ziektebeschermer tegen nierziektes en kankers. Daarnaast houden asperges je zelfs jong én slim! De stof folaat helpt je hersenen goed functioneren en glutathion gaat veroudering tegen door je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.
Heb je na het lezen van deze blog jouw favoriete asperge gevonden? Onze chefs zijn niet te houden als het aspergeseizoen begint en creëren er heerlijke recepten mee. Ontdek in ons menu welke recepten er deze week in je Foodbag zitten!