5 tips om een perfecte steak te bakken

Wil je jouw steak zo goed en zo lekker mogelijk bakken? Lees onze 5 tips om steak perfect te bakken met een mooi krokant korstje.

1. Laat je vlees op kamertemperatuur komen

Voor je begint met bakken, haal je eerst best je vlees een half uur op voorhand uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Wanneer je je vlees op kamertemperatuur laten komen, zal je vlees gelijkmatig garen. Gelijkmatig gebakken vlees heeft een betere structuur en smaak.

Een koud stuk vlees zal aan de buitenkant sneller garen dan aan de binnenkant. Zo verlies je veel smaak en wordt je vlees droog en taai.

Ben je ongeduldig of heb je dikke stukken vlees, dan kan je je vlees voorverwarmen in een oven van 45°C à 50 °C. Is je vlees vacuümverpakt? Haal het dan zeker een uur op voorhand uit de koelkast.

2. Voeg op voorhand zout toe

Kruid 5 minuten voor het bakken je vlees met zout. Als je te vroeg zout toevoegt aan je vlees kan het vocht en dus ook smaak verliezen. Gebruik zeezout of zout met een grove korrel.

Op voorhand kruiden met peper kan, maar je voegt best in de laatste minuten van het bakken nog wat peper toe. Door de hoge temperaturen gaat een deel van de peper verbranden en verdwijnt een deel van de smaak.

 

3. Kies voor boter met veel vet

Gebruik ongezouten boter met een hoog vetpercentage. Als je kiest voor ongezouten boter heb je meer controle over de smaak van je vlees.

Boter met een hoog vetpercentage bevat ook minder water en zal daarom minder spatten. Daarom is margarine of halfvolle boter niet geschikt om vlees te bakken. Deze bevatten te weinig vet.

Kies voor echte boter, ook wel roomboter of melkerijboter genoemd. Dat is boter gemaakt van echte melk. Dit type boter zal de smaak van je vlees het best complementeren.

 

 

4. Bakken op een hoog vuur

  • Zorg voor een hete pan. Wanneer je bakt op een hoog vuur zal je vlees sneller dichtschroeien en krijg je een stevigere korst.

  • Laat voor je je vlees in de pan legt de boter volledig uitbakken tot al het vocht is verdampt en je boter stopt met schuimen.

  • Bak 1 à 2 minuten per kant en haal uit de pan. Laat vervolgens 30 seconden rusten en bak daarna nog eens 1 à 2 minuten per kant.

  • Prik niet in je steak met een vork wanneer je die omdraait. Zo gaan heel wat sappen verloren en verlies je veel smaak. Gebruik liever een vlakke spatel.

5. Laten rusten op de plank

Laat je vlees of steak na het bakken kort rusten. Zo blijft het vlees mals en sappig. Rusten kan gewoon op de plank. Afdekken met aluminiumfolie hoeft niet, je riskeert dat je je krokant korstje verliest.

Bij Foodbag serveren we vlees en steak van hoge kwaliteit. Onze chefs geven altijd de beste gaartijd mee voor elke stuk vlees. Onze vleesschotels zijn ook gezond en gebalanceerd want we voorzien altijd de minimum aanbevolen hoeveelheid groenten.

 
Naar ons menu