5 tips om samen met jouw kind te koken

Wist je dat het van 16 tot 23 mei Week van de Opvoeding is? Dé gelegenheid om je kinderen te betrekken in de keuken. Wij gingen luisteren bij Björn Accoe, de man achter WijTijd, en verzamelden enkele praktische tips zodat jullie samen aan de slag kunnen gaan.

Over WijTijd

Als ouders worstelen we soms weleens met de combinatie van werk, vrije tijd en opvoeden - zéker nu. Vaak denken we dat kwaliteitstijd ligt in vakanties, feesten of geplande activiteiten. Björn Accoe is echter van mening dat het de kleine momenten zijn die bepalen wat we meedragen van onze jeugd.

In zijn boek WijTijd heeft hij het over samen-zijn en samen-doen met je kind en daaruit kozen wij 5 tips die we graag in de spotlights zetten ... die toevallig over samen koken én samen eten gaan. Blijf bovendien zeker lezen want onderaan deze blogpost verklappen we hoe jij je eigen gesigneerd exemplaar kan winnen!

"Superhelden koken voor hun gezin, dan dragen ze hun cape vooraan als schort!" - Björn Accoe

1. Koken = wetenschap

 

Koken is pure chemie en dat fascineert kinderen. Vast wordt vloeibaar en omgekeerd, een wondere wereld van transformatie die kinderen enorm boeit. Deel alle weetjes met je kinderen, het zijn ‘kennis-sponzen’ die alles met heel veel intrinsieke motivatie in zich opnemen.

Wist-je-datje: Harde koekjes worden zacht en zacht brood wordt hard? Zacht brood bestaat namelijk uit veel water, dat verdampt en zo krijg je hard brood. Een hard koekje bestaat dan weer uit veel suiker en vet en die nemen de vochtigheid uit de lucht op, waardoor het koekje zacht wordt.

Het is een wereld vol verwondering die jullie samen kunnen ontdekken.

2. Het oog wil ook wat

 

Als volwassene delen we massaal ons bord op social media, vaak nog voor we het geproefd hebben. En hoe vaak zeggen we: ‘Het ziet er lekker uit!’.

Smaak wordt versterkt als we alle zintuigen betrekken. Met een beetje creativiteit kan ook jij van elk bord een kunstwerk maken. Bestuur samen de receptenkaarten en ga aan de slag!

3. Mild aan tafel

 

Samen eten is een uniek moment om te genieten van elkaars aanwezigheid, een heerlijk moment om bij het ontbijt de dag te starten, ’s middags even de rest van de dag te overlopen en bij het avondeten af te ronden met het delen van elkaars avonturen.

Uiteraard wil je respect voor je kookwerk en wil jij als ouder dat je kind evenwichtig eet. Soms loopt het fout: je kind lust het niet, er wordt voor de duizendste keer gemorst, stilzitten lukt echt niet vandaag … Focus op het goede! Blijf met mildheid ‘uit’ proberen. Smaak ontwikkelt razendsnel bij jonge kinderen, wat het vandaag niet lust, kan binnen 2 weken helemaal anders smaken. Benoem wat goed gaat en er zal in de toekomst meer en meer goed gaan.

4. Restaurant ‘Chez Moi!’

 

De ‘Moi’ mag je vervangen door de naam van één van je kinderen. Hij of zij is die dag de eregast in jullie gezellig restaurant. Neem tijd om de tafel netjes te dekken, trek je mooiste kleren aan en je mag ook een beetje ‘chique’ praten. Als kind speelden we allemaal wel eens ‘restaurantje’, vandaag doen jullie het voor echt. Vergeet zeker de kaarsjes en de servetjes niet!

5. Spelen met eten

 

Vergeet wat je ouders je leerden, je kan wel degelijk met eten spelen:

  • Hang een stukje fruit of groente aan een touwtje en eet het zo snel mogelijk op zonder je handen te gebruiken.
  • Blaas een kerstomaat zo ver mogelijk van de ene kant van de tafel naar de andere kant.
  • Komkommerschijfjes zijn ideaal om eenvoudige rekensommen te maken.

Wees vooral zelf creatief. Wedden dat jullie samen iets leuk kunnen bedenken? En voor meer inspiratie, leuke activiteiten en gratis printables surf je naar www.wijtijd.be

Win een gesigneerd exemplaar van WijTijd

Helemaal mee in het verhaal van Björn en zin om meer tips te ontdekken?

 

Deel via social media jouw tip om van samen koken waardevolle WijTijd te maken en gebruik #wijtijd en #foodbagbe. Zo maak jij kans op 1 van de 10 gesigneerde exemplaren van het boek WijTijd van Björn Accoe.

Wij contacteren de winnaars persoonlijk op maandag 25 mei 2020, veel succes!