5 producten met verrassend veel eiwitten

Eiwitten zijn super belangrijk voor je lichaam en gezondheid. Ontdek in welke voeding van nature veel eiwitten zitten en kom te weten welke 5 producten net onverwacht veel eiwitten bevatten.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam omdat ze enkele vitale lichaamsfuncties ondersteunen:

  • Ze geven je energie
  • Ze zorgen voor het groeien en herstellen van weefsel in je spieren, organen en huid.
  • Eiwitten vormen ook de bouwstoffen van enzymen die zorgen voor de spijsvertering en stofwisseling.
  • Hemoglobine, belangrijk voor het transport van zuurstof in je bloed, is gemaakt van eiwitten.
  • Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor het aanmaken van hormonen en de antilichamen van je immuunsysteem.

Omdat eiwitten zo belangrijk zijn voor je lichaam en gezondheid wordt de hoeveelheid eiwitten ook altijd getoond in de voedingswaardetabel op een etiket.

Welke voeding bevat veel eiwitten?

Er zitten eiwitten in bijna alle soorten voeding. Vlees, vis, kip, eieren en zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt zijn producten die van nature veel eiwitten (proteïne) bevatten. Meestal haal je je dagelijkse hoeveelheid eiwitten uit dit soort proteïne rijke voeding.

Je vindt ook veel eiwitten in noten, zaden en peulvruchten. Vooral voor veganisten en vegetariërs is deze laatste groep een heel belangrijke bron van proteïne in gezonde vleesvervangers.

5 producten met onverwacht veel eiwitten

In sommige voeding zit veel meer eiwit dan je normaal zou verwachten. We zetten 5 producten op een rijtje met onverwacht veel proteïne:

1. Parmezaanse kaas

De meeste kazen zijn rijk aan eiwitten en bevatten tussen de 10 en de 35 gram proteïne per 100 gram. Maar Parmezaanse kaas schiet er met kop en schouders bovenuit en bevat tussen de 37 en 40 gram proteïne per 100 gram. Dat is ongeveer twee keer zoveel als Gouda. Bovendien zijn door het lange rijpingsproces de eiwitten in Parmezaan gemakkelijk te verteren.

2. Avocado

Een doorsnee avocado bevat 3,5 gram eiwitten. Dat is ongeveer 2 gram per 100 gram. Dat lijkt niet veel als je het vergelijkt met vlees of kaas. Maar het is ongeveer evenveel proteïne als spinazie of broccoli, groenten die gekend zijn om hun hoge proteïnegehalte.

3. Spruitjes

Spruitjes doen het nog beter dan broccoli en spinazie met 4 gram proteïne per 100 gram. Vergeleken met andere groenten zijn het echte proteïne bommetjes. Ze bevatten bovendien meer dan 2 keer zoveel vitamine C als sinaasappels. Spruitjes zijn Supergezond en de perfecte voeding om gezond de lange wintermaanden te trotseren.

4. Hennepzaad

Toegegeven: hennepzaad zal bij de meeste mensen niet zomaar in de voorraadkast liggen. Nochtans bevat het zaad van de hennepplant enorm veel proteïne, met ongeveer 37 gram per 100 gram. Zonnebloempitten bevatten in vergelijking maar 27 gram proteïne per 100 gram. Hennepzaad is heerlijk in een salade, een granola of vermengd met je yoghurt.

5. Lupine bonen

Omdat vleesproducten veel eiwitten bevatten, worden aan vegetarische alternatieven ingrediënten toegevoegd met een hoog proteïnegehalte zoals het eiwitrijke lupine. Lupine is een soort peulvrucht waar lupinemeel en plantaardig eiwitconcentraat van wordt gemaakt. Het bevat ongeveer 16 gram eiwitten per 100 gram. Sommige mensen zijn allergisch aan lupine. Daarom hebben we bij Foodbag een handige allergenenfilter ingebouwd om gerechten met specifieke allergenen te filteren uit ons menu. Ook sojabonen (17 gram / 100 gram) en quinoa (16 gram/ 100 gram) zijn populaire proteïnerijke ingrediënten voor vleesvervangers.

Eiwitten of proteïne is heel belangrijk voor je lichaam en gezondheid en vind je dus in heel wat verschillende producten. Parmezaanse kaas, avocado, spruitjes, hennepzaad en lupine bevatten uitzonderlijk veel eiwitten als je ze vergelijkt met producten uit dezelfde voedselcategorie.

Ben je vaak bezig met voeding en gezondheid, dan ben je bij Foodbag aan het juiste adres. Onze chefs zorgen elke week voor gebalanceerde recepten waar eiwitten een centrale rol spelen. Wist je trouwens dat je voor sommige recepten een extra eiwitcomponent zoals vis of vlees kan toevoegen aan je gerechten? Handig voor grote eters of om wat reserve op te slaan in je diepvries.