4x creatief met restjes kruiden

Restjes kruiden weggooien is iets dat wij niet over ons hart krijgen. Je kan er een gerecht mee naar een hoger niveau tillen. We geven je enkele voorbeeldjes.


1. Kruidige ijsblokjes

Maak 'ijsblokjes' van olijfolie en verse kruiden. Zo heb je altijd een smaakbommetje achter de hand in de diepvries om bijvoorbeeld aan een pasta toe te voegen. Leg een portie versnipperde basilicum, tijm, rozemarijn, … in een diepvriesvorm, giet er een scheut olijfolie over en laat opstijven in de diepvries.

2. Cold brew tea

Zien je kruiden er al wat flets uit? Maak dan een cold brew tea. Stop de kruiden in een afsluitbare fles. (Hoe meer kruiden, hoe meer smaak: prop die fles dus maar goed vol!) Vul de fles met kraantjeswater en voeg een eetlepel losse thee toe. Zet het brouwsel een nachtje in de koelkast en haal de volgende dag door een zeef. Je kan ook extra smaakmakers toevoegen zoals citroenzeste.

3. Kruidenboter

Boter is ideaal voor het verwerken van restjes. Meng fijngesnipperde kruiden onder zachte boter en laat opstijven in de koelkast. Je kan kruidenboter ook gemakkelijk invriezen om later te gebruiken.

4. Kruiden drogen

Kruiden kan je ook makkelijk drogen. Hang ze aan een touwtje op een donkere plek en wacht ongeveer twee weken. Pluk de kruiden en bewaar ze in aparte potjes of maak een mix van je favorieten. Als je laurier wil drogen, doe je dat best tussen een boek. Zo gaan de blaadjes niet krullen. Vanaf nu dus geen excuses meer om je kruiden weg te gooien.


Zo, weer een tip om minder voedsel te verspillen! We houden niet van foodwaste en nog minder van waste in het algemeen. Bij Foodbag proberen we de hoeveelheid verpakking in onze maaltijdboxen te minimaliseren en zorgen we telkens voor de gepaste hoeveelheid eten zodat jij niets hoeft weg te gooien.

 

Ontdek hier nóg meer tips tegen voedselverspilling!