1. Kruidige ijsblokjes
Maak 'ijsblokjes' van olijfolie en verse kruiden. Zo heb je altijd een smaakbommetje achter de hand in de diepvries om bijvoorbeeld aan een pasta toe te voegen. Leg een portie versnipperde basilicum, tijm, rozemarijn, … in een diepvriesvorm, giet er een scheut olijfolie over en laat opstijven in de diepvries.
2. Cold brew tea
Zien je kruiden er al wat flets uit? Maak dan een cold brew tea. Stop de kruiden in een afsluitbare fles. (Hoe meer kruiden, hoe meer smaak: prop die fles dus maar goed vol!) Vul de fles met kraantjeswater en voeg een eetlepel losse thee toe. Zet het brouwsel een nachtje in de koelkast en haal de volgende dag door een zeef. Je kan ook extra smaakmakers toevoegen zoals citroenzeste.
3. Kruidenboter
Boter is ideaal voor het verwerken van restjes. Meng fijngesnipperde kruiden onder zachte boter en laat opstijven in de koelkast. Je kan kruidenboter ook gemakkelijk invriezen om later te gebruiken.
4. Kruiden drogen
Kruiden kan je ook makkelijk drogen. Hang ze aan een touwtje op een donkere plek en wacht ongeveer twee weken. Pluk de kruiden en bewaar ze in aparte potjes of maak een mix van je favorieten. Als je laurier wil drogen, doe je dat best tussen een boek. Zo gaan de blaadjes niet krullen.
Vanaf nu dus geen excuses meer om je kruiden weg te gooien.