3 x gazpacho om zelf te maken

Voedingsdeskundige Sandra Bekkari neemt je mee op reis in je eigen keuken met drie verfrissende recepten voor koude soepen, ofwel gazpacho's.

Mexicaanse 'chilled' maïssoep

Soep

  • 1 sjalot - 1 teentje knoflook - 300 g gele tomaat - 1 gele paprika - 500 g mais of 3 gekookte maïskolven - 400 ml kokosmelk - 2 el sherryazijn of limoensap - 1 tl kurkuma - 1/2 kl chili kruiden - 2 el kokosolie - koud water - zout en zwarte peper

Topping

  • 1 avocado - 100 g kerstomaten - 2 el kokosrasp (gebakken) - chilikruiden - koriander of cresson (optioneel)

Bereiding

  1. Pel de sjalot en knoflook. Schil de paprika, verwijder de zaadlijst en snijd in grove stukken. Snijd ook de gele tomaat in grove stukken.
  2. Smelt in een ruime pan de kokosolie op een matig vuur. Voeg de sjalot, knoflook, paprika, kurkuma en 1/2 kl chilikruiden toe. Fruit het geheel tot de ui glazig is.
  3. Schep de paprikamengeling samen met de maiskorrels, gehakte gele tomaat en kokosmelk in een blender en mix tot een gladde soep. Voeg eventueel wat water toe indien de soep te dik is. Breng op smaak met een scheutje sherryazijn of limoensap, zout en zwarte peper. Koel minstens 1 uur voor het opdienen.
  4. Werk de soep voor het serveren af met stukjes avocado, kerstomaat en overige toppings naar keuze.

Franse koude Vichyssoise

Soep

  • 600 g prei - 200 g aardappelen - 800 ml bio kippenbouillon - 250 ml plantaardige drink of melk - 125 ml witte wijn (optioneel) - 2 laurierblaadjes - 2 el olijfolie - nootmuskaat - zout en zwarte peper

Topping

  • Dragon en bieslook, fijngehakt - 1 el melk

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Spoel de prei en snijd in dunne ringen.
  2. Verwarm in een ruime pan de olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de aardappelen, prei en laurier toe en stoof 4-5 min tot de prei zacht is. Kruid met zout en zwarte peper.
  3. Blus met de kippenbouillon en/of witte wijn. Verlaag het vuur en laat 15-20 min. sudderen tot de aardappelen zacht zijn. Haal de laurier eruit en voeg de plantaardige drink/melk toe. Roer goed door en mix tot een gladde soep. Breng extra op smaak met nootmuskaat, zout en zwarte peper. Koel minstens 1 uur voor het opdienen.
  4. Werk de soep voor het serveren af met de fijngehakte kruiden en olijfolie of nog wat melk/plantaardige drink.

Oosterse mango-gembersoep

Soep

2 rijpe mango’s - 1 komkommer - 2 stengels lenteui - 250 ml koud water - 1 rode chilipeper of naar smaak - 1 limoen - 5 cm gember - zout en zwarte peper

Topping

Partje limoen - blokjes of linten komkommer

Bereiding

  1. Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. Snijd de komkommer en lente -ui in stukken. Verwijder de zaadlijsten van het chilipepertje. Pers de limoen en rasp de gember.
  2. Mix alle ingrediënten in de blender tot een gladde massa. Voeg eventueel wat extra koud water toe indien de soep te dik is. Kruid met zwarte peper en een beetje zout.
  3. Koel minstens 1 uur voor het opdienen. Werk de soep voor het serveren af met linten of blokjes komkommer een partje limoen en extra chili naar wens.