Mexicaanse 'chilled' maïssoep
Soep
- 1 sjalot - 1 teentje knoflook - 300 g gele tomaat - 1 gele paprika - 500 g mais of 3 gekookte maïskolven - 400 ml kokosmelk - 2 el sherryazijn of limoensap - 1 tl kurkuma - 1/2 kl chili kruiden - 2 el kokosolie - koud water - zout en zwarte peper
Topping
- 1 avocado - 100 g kerstomaten - 2 el kokosrasp (gebakken) - chilikruiden - koriander of cresson (optioneel)
Bereiding
- Pel de sjalot en knoflook. Schil de paprika, verwijder de zaadlijst en snijd in grove stukken. Snijd ook de gele tomaat in grove stukken.
- Smelt in een ruime pan de kokosolie op een matig vuur. Voeg de sjalot, knoflook, paprika, kurkuma en 1/2 kl chilikruiden toe. Fruit het geheel tot de ui glazig is.
- Schep de paprikamengeling samen met de maiskorrels, gehakte gele tomaat en kokosmelk in een blender en mix tot een gladde soep. Voeg eventueel wat water toe indien de soep te dik is. Breng op smaak met een scheutje sherryazijn of limoensap, zout en zwarte peper. Koel minstens 1 uur voor het opdienen.
- Werk de soep voor het serveren af met stukjes avocado, kerstomaat en overige toppings naar keuze.
Franse koude Vichyssoise
Soep
- 600 g prei - 200 g aardappelen - 800 ml bio kippenbouillon - 250 ml plantaardige drink of melk - 125 ml witte wijn (optioneel) - 2 laurierblaadjes - 2 el olijfolie - nootmuskaat - zout en zwarte peper
Topping
- Dragon en bieslook, fijngehakt - 1 el melk
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Spoel de prei en snijd in dunne ringen.
- Verwarm in een ruime pan de olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de aardappelen, prei en laurier toe en stoof 4-5 min tot de prei zacht is. Kruid met zout en zwarte peper.
- Blus met de kippenbouillon en/of witte wijn. Verlaag het vuur en laat 15-20 min. sudderen tot de aardappelen zacht zijn. Haal de laurier eruit en voeg de plantaardige drink/melk toe. Roer goed door en mix tot een gladde soep. Breng extra op smaak met nootmuskaat, zout en zwarte peper. Koel minstens 1 uur voor het opdienen.
- Werk de soep voor het serveren af met de fijngehakte kruiden en olijfolie of nog wat melk/plantaardige drink.
Oosterse mango-gembersoep
Soep
2 rijpe mango’s - 1 komkommer - 2 stengels lenteui - 250 ml koud water - 1 rode chilipeper of naar smaak - 1 limoen - 5 cm gember - zout en zwarte peper
Topping
Partje limoen - blokjes of linten komkommer
Bereiding
- Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. Snijd de komkommer en lente -ui in stukken. Verwijder de zaadlijsten van het chilipepertje. Pers de limoen en rasp de gember.
- Mix alle ingrediënten in de blender tot een gladde massa. Voeg eventueel wat extra koud water toe indien de soep te dik is. Kruid met zwarte peper en een beetje zout.
- Koel minstens 1 uur voor het opdienen. Werk de soep voor het serveren af met linten of blokjes komkommer een partje limoen en extra chili naar wens.
Stel je eigen menu samen
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Boerenworst met wortel-spinaziepuree
met uiensaus
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Snelle lasagne
met gehakt en champignons
Original
Ball & Glory-gehaktbal met truffel
veldslapuree en geroosterde wortelen
Veggie
Vegan
Vol-au-veggie met frietjes
met veggie kipstukjes
Sana
Kippenballetjes in gele curry
met rijst, paksoi en sojascheuten
Original
Japanse Tan Tan ramen met gehakt
pindasaus, paksoi, en champignons
Quick&Easy
Wok met varkensreepjes en pindasaus
met noedels, paksoi en paprika
Original
Rijstsalade met kip en geta
met rode biet en kruidige dressing
Veggie
Vegan
Gordita met pulled aubergine
kikkererwten en koolrabisalade
Original
Steak met lente-uirelish
met zoete aardappel en boerenkool
Quick&Easy
Lekkers uit Wallonië
Varkenslapje in mosterdsaus
met wortelen, erwtjes en aardappelen
Sana
Gratin van bloemkool en pompoen
met ham en kaas
Veggie
Veggie haute dog met witte pens
met pastinaakfrietjes en suikermaïs
Veggie
Sana
Gegratineerde groentechili
met wortel, courgette en kidneybonen
Quick&Easy
Witte vis met Provençaalse rijst
met paellakruiden, tomaten en courgette
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Pizza pollo
met gele paprika en champignons
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Kippenbil met appelmoes, frietjes
en salade
Original
Springrolls met zalmtataki
met komkommer, wortel en koriander
Original
Klassieker
Varkenshaasje Wellington
met een witloofslaatje
Veggie
Vegan
Gegrilde spitskoolsteak
met linzensalade en wilde rijst
Original
Pasta carbonara met zalm
met spinazie en courgette
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Cordon bleu met ratatouille
met volkoren rijst
Veggie
Curry met zoete aardappel, kikkererwten
en pinda-kokossaus
Veggie
Pasta met ricotta en aubergine
zongedroogde tomaten en champignons
Sana
Gerookte forel met venkelsalade
rode biet, courgette, avocado en appel
Veggie
Sana
Poké bowl met kleurrijke groentjes
mango en ei
Kant&Klaar
Kindvriendelijk
Kant-en-klare lasagne
met gehakt en een kaaskorstje (600g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare scampi diabolique
met tagliatelle en courgette (450g)
Kant&Klaar
Kindvriendelijk
Kant-en-klare lasagne Florentine
met spinazie en gehakt (600g)
Veggie
Kant&Klaar
Kant-en-klare chili sin carne
met rijst en zure room (450g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare kip met champignonsaus
met gevulde tomaat en puree (450g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare tikka masala
met balletjes en broccoli (470g)
Sana
Kant&Klaar
Kant-en-klare kip in kokos-pindasaus
met spinazie, paprika en pinda (400g)
Veggie
Kant&Klaar
50% groenten
Kant-en-klare Griekse bulgur
met feta en zuiderse groenten (450g)
Veggie
Kant&Klaar
Salade
Kant-en-klare koude bulgursalade met citrusvruchten
met pecannoten en venkel (370g)