Mexicaanse 'chilled' maïssoep
Soep
- 1 sjalot - 1 teentje knoflook - 300 g gele tomaat - 1 gele paprika - 500 g mais of 3 gekookte maïskolven - 400 ml kokosmelk - 2 el sherryazijn of limoensap - 1 tl kurkuma - 1/2 kl chili kruiden - 2 el kokosolie - koud water - zout en zwarte peper
Topping
- 1 avocado - 100 g kerstomaten - 2 el kokosrasp (gebakken) - chilikruiden - koriander of cresson (optioneel)
Bereiding
- Pel de sjalot en knoflook. Schil de paprika, verwijder de zaadlijst en snijd in grove stukken. Snijd ook de gele tomaat in grove stukken.
- Smelt in een ruime pan de kokosolie op een matig vuur. Voeg de sjalot, knoflook, paprika, kurkuma en 1/2 kl chilikruiden toe. Fruit het geheel tot de ui glazig is.
- Schep de paprikamengeling samen met de maiskorrels, gehakte gele tomaat en kokosmelk in een blender en mix tot een gladde soep. Voeg eventueel wat water toe indien de soep te dik is. Breng op smaak met een scheutje sherryazijn of limoensap, zout en zwarte peper. Koel minstens 1 uur voor het opdienen.
- Werk de soep voor het serveren af met stukjes avocado, kerstomaat en overige toppings naar keuze.
Franse koude Vichyssoise
Soep
- 600 g prei - 200 g aardappelen - 800 ml bio kippenbouillon - 250 ml plantaardige drink of melk - 125 ml witte wijn (optioneel) - 2 laurierblaadjes - 2 el olijfolie - nootmuskaat - zout en zwarte peper
Topping
- Dragon en bieslook, fijngehakt - 1 el melk
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Spoel de prei en snijd in dunne ringen.
- Verwarm in een ruime pan de olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de aardappelen, prei en laurier toe en stoof 4-5 min tot de prei zacht is. Kruid met zout en zwarte peper.
- Blus met de kippenbouillon en/of witte wijn. Verlaag het vuur en laat 15-20 min. sudderen tot de aardappelen zacht zijn. Haal de laurier eruit en voeg de plantaardige drink/melk toe. Roer goed door en mix tot een gladde soep. Breng extra op smaak met nootmuskaat, zout en zwarte peper. Koel minstens 1 uur voor het opdienen.
- Werk de soep voor het serveren af met de fijngehakte kruiden en olijfolie of nog wat melk/plantaardige drink.
Oosterse mango-gembersoep
Soep
2 rijpe mango’s - 1 komkommer - 2 stengels lenteui - 250 ml koud water - 1 rode chilipeper of naar smaak - 1 limoen - 5 cm gember - zout en zwarte peper
Topping
Partje limoen - blokjes of linten komkommer
Bereiding
- Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. Snijd de komkommer en lente -ui in stukken. Verwijder de zaadlijsten van het chilipepertje. Pers de limoen en rasp de gember.
- Mix alle ingrediënten in de blender tot een gladde massa. Voeg eventueel wat extra koud water toe indien de soep te dik is. Kruid met zwarte peper en een beetje zout.
- Koel minstens 1 uur voor het opdienen. Werk de soep voor het serveren af met linten of blokjes komkommer een partje limoen en extra chili naar wens.
Stel je eigen menu samen
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Mac 'n cheese
met tomaat en ham
Quick&Easy
Quiche lorraine met spek
prei, spinazie en gemengde sla
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Visschotel met curryroomsaus
met geroosterde krieltjes
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Gordita's met zalmburger
gebakken paprika en tartaarsaus
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Pasta met bloemkoolkaassaus
kip en rucola
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Gegratineerd rijstpotje met gehakt
broccoli en champignons
Quick&Easy
Steak met geroosterde aardappelen
en witloofslaatje
Original
Bahn mi met witte vis
spitskool en srirachamayonaise
Original
Kindvriendelijk
Puree parmentier met kaassaus
gehakt en amandelschilfers
Original
Sobanoedels met rode kool
en pikante varkensmignonette
Original
Traybake met kippendij
zoete aardappel, portobello en radijs
Original
Gebakken burrito met kalkoengyros
chimichurri, chilidip en paprika
Original
Chili con carne met rijst
en tortillachips
Original
Verse ravioli met pancetta
pompoen en salie
Veggie
Vegan
Romige polenta
met bloemkool, spinazie en citroendressing
Veggie
Vegan
Buddha bowl met hummus
rode quinoa, edamame en rode kool
Veggie
Vegan
Noedels met shiitake
wortel, chilipeper en sojascheuten
Veggie
Kindvriendelijk
Spirelli met mascarpone-pestosaus
met spinazie en kerstomaatjes
Veggie
Rode shakshuka met naanbrood
ei, paprika en getakaas
Veggie
Tarwe met veggie gehakt
spinazie en prei
Sana
Klassieker
Bouillabaisse met witte vis
prei, selder en kikkererwten
Sana
Citroen-tijmkip met witloof
geroosterde patatjes en kerstomaten
Sana
Klassieker
Hete bliksem met kippengehakt
zoete aardappelpuree en prei
Sana
Varkenshaasje met ratatouille
en bloemkoolcouscous
Sana
Veggie
Risotto met knolselder
roquefort en champignons
Heat&Eat
Kant-en-klare lasagne
met gehakt en een kaaskorstje
Heat&Eat
Kant-en-klare Zweedse balletjes
met puree en jonge wortel
Heat&Eat
Kindvriendelijk
Kant-en-klare balletjes in tomatensaus
met puree
Heat&Eat
Veggie
Kindvriendelijk
Kant-en-klare veggie lasagne
met seizoensgroenten
Heat&Eat
Kant-en-klare tortellini met gehakt
champignons en spinazie
Heat&Eat
Kant-en-klare chicken tikka masala
met pilafrijst en groenten
Heat&Eat
Sana
Kant-en-klare kip in kokos-pindasaus
met spinazie, paprika en pindanoten (Sana)