Zo weet je dat het rijp is

 

Vreselijk wanneer je een stuk fruit opensnijdt en beseft dat de vrucht nog helemaal niet rijp is. Of nog erger: een avocado openen die helemaal bruin is vanbinnen. Foodie nightmare!

Met onze tips maak je voorgoed komaf met deze beginnersfouten - al durven we ons ook nog eens vergissen hoor - en verorber jij je favoriete fruit en groenten alleen nog wanneer ze echt rijp zijn.

Foodbag-tip:

Koop trouwens groenten en fruit die verschillen qua rijpheid anders moet je alles ineens opeten.

Ananas

 

In deze exotische vrucht hoef je zelfs niet te porren. Gewoon zachtjes aan een van de binnenste blaadjes trekken en wanneer die vlotjes loskomt, is je ananas rijp.

 

Perzik

 

Een perzik moet zacht voelen en toch nog wat beet hebben maar kijk ook eens naar de kleur rond de stam. Zie je daar nog wat groen, laat die perzik dan nog heel even voor wat het is en controleer morgen nog eens. 

Avocado

 

Het is inmiddels een klassieker maar dit trucje werkt gewoon! Pruts zachtjes het steeltje uit de vrucht en kijk welke kleur de avocado heeft. Komt het ‘pitje’ er makkelijk uit én is de kleur vanbinnen mooi groen dan heb je een topper te pakken.

 

Watermeloen

 

Een rijpe watermeloen klinkt hol - gewoon eens proberen - en voelt zwaar aan. Niet verwonderlijk als je weet dat dat ding tjokvol water zit natuurlijk. 

 

Meloen

 

 

Een rijpe meloen zou je geblinddoekt moeten ruiken. Vruchten met geen of een funky geurtje - jakkes! - laat je beter links liggen. Het is een beetje een grappig zicht in de supermarkt maar zo’n sappige meloen is het meer dan waard, toch?

 

Vijgen

 

Dit is nogal een moeilijke omdat je niet op de kleur kan afgaan. Net als bij een meloen moeten deze ‘rijp ruiken’. Het vergt wat oefening maar zoals bij alles: oefening baart kunst. Het voordeel van dit onderzoek is dat je veel lekker gerechtjes met vijgen kan proberen!