Geef schwung aan je gerecht: kook eens met bier

De rasechte Belg drinkt al graag eens een pintje (of twee). Niets nieuws onder de zon. Maar zullen we je eens een geheim verklappen? Bier smaakt minstens even goed in je eten. En omdat we in een goede bui zijn, leren we je graag de kneepjes van het vak. Schol!

(Geel-) gouden regel: overeenkomst is troef

Opposites attract? Flauwekul. Alleszins als het over bier in je gerecht gaat toch. De sleutel tot succes zit ‘m in het vinden van gelijkenissen. Zo past een zoet biertje best bij een zoet gerecht, is een trappist een uitstekende keuze bij een stoofpotje en smaakt witbier heerlijk bij vis en schelpdieren. Probeer maar eens mosselen met een witbiertje in plaats van witte wijn. Waanzinnig lekker. Bedank ons later maar.

Neem je tijd

De lekkerste gerechten verkrijg je door bier stapsgewijs toe te voegen. Als je het biertje van dienst in één keer leeg giet, krijgt je eten een hopperige, bittere smaak. ‘Ja lap, te laat!’, horen we je al denken. Geen paniek, we’ve got this covered. Je kan het proces nog omkeren door suiker of vruchten als dadels, vijgen, pruimen toe te voegen aan je gerecht. Geen van deze ingrediënten in huis? Dan willen ajuinen, paprika, prei of wortelen ook wel de rol van redder in nood op zich nemen.

Nog eentje om het af te leren: heeft je gerecht een lange bereidingstijd? Kies dan voor een licht biertje. Hoe langer je bier kookt, hoe intenser de smaak. Vergeet dus niet op tijd en stond eens te proeven.

Foodbag geeft het goede voorbeeld

Ook dorst gekregen? We can’t blame you. Dringend tijd om aan de slag te gaan dus. In de week van 25 november kan je al eens de handen uit de mouwen steken met een persoonlijke favoriet van ons: La Chouffe. Met dit gerstenat maken we namelijk een vegetarische stoverij. Om je vingers bij af te likken! Toch eerder fan van de klassieke versie? Dan kan je in week 50 het stoofvlees met Cherry Chouffe proberen.

En nu we dan toch op dreef zijn, in week 2 maken we varkenswangetjes met een Frans biertje: Jade. Maar wie denkt dat we enkel bier combineren met stoofpotjes, is er aan voor de moeite.

In ons feestmenu gebruiken we een frisse Tripel D’Anvers in het beslag van onze bloemkoolkrokantjes. Ben je klaar voor al die lovende complimentjes? Alé hup, proberen maar! En laat het vooral smaken!