Eerlijk smaakt heerlijk

Tijdens de Week van de Fair Trade 2021 serveren we een extra portie Belgische ingrediënten

Elke week zet Foodbag zoveel mogelijk verse producten van eigen bodem op het menu. Daarnaast blijven we ons netwerk met lokale partners steeds verder uitbreiden. Tijdens de Week van de Fair Trade 2021 - van 6 tot 16 oktober - serveren we een extra portie Belgische ingrediënten op je bord en steken we voor een keer de grens over om  lokale boeren - en het principe van eerlijke handel - elders in de wereld te steunen.

Wat is fairtrade?

De naam zegt het zelf: fairtrade staat voor eerlijke - fair - handel - trade. Die richt zich op duurzame ontwikkeling en hanteert een eerlijke prijs. Die prijs is gebaseerd op de werkelijke productiekost van de boer, en niet op de economische verhoudingen (op de internationale markt).

Er zijn verschillende systemen en organisaties die eerlijke internationale handel mogelijk maken, waaronder Fairtrade International. Zij verenigen gecertificeerde boeren in coöperaties en geven hen zo een sterke onderhandelingspositie. Maar ze doen natuurlijk veel meer dan de organisatie daarvan.

  • Ze garanderen een minimumprijs. Die dekt alle kosten en biedt de boer een leefbaar inkomen. Want ook als de marktprijs vermindert, krijgt de boer de bepaalde minimumprijs.
  • Ze kennen een Fairtrade-premie toe aan de coöperaties. De boeren mogen zelf, op een democratische manier, beslissen waar en hoe ze die willen investeren.
  • Ze leggen sociale en ecologische voorwaarden op om tot de coöperatie te mogen toetreden. Denk aan respect voor arbeidsrechten, maar ook het behoud van de biodiversiteit en milieuvriendelijke productie.

Welke producten zijn Fairtrade?

De bekendste Fairtrade-producten zijn cacao, bananen en koffie. Maar ook katoen en rozen behoren daartoe. En ... bij Foodbag vind je in de week van 11 oktober heerlijke currypasta’s, yucachips en sinaasappelsap in onderstaande gerechten:

  • Pulled chicken taco met komkommer, rode kool en mais
  • Kip korma met paprika en andijvie
  • Gegratineerde chili con carne met rijst
  • Gele curry met aardappel, paneer, spinazie en champignons

Waarom lokale producten kopen?

Niet alleen in het buitenland, maar ook in België gaat het in de landbouw vaak om lokale familiebedrijven. Door lokaal te kopen, ondersteun je rechtstreeks de lokale economie. Maar er zijn natuurlijk nog meer redenen om impact te maken!

  • Je steunt de lokale handelaars. Zo kunnen ze groeien en hun toekomst in handen nemen. 
  • Je hebt een betere garantie op versheid, smaak en kwaliteit
  • Je weet waar je producten exact vandaan komen.
  • Er is minder transport of voedselkilometers - en soms ook minder verpakking - nodig, wat goed is voor het milieu.
  • Je eet meer seizoensgebonden.
  • Je ontdekt nieuwe, verrassende producten.
  • Je proeft de trots van de maker nog net dat tikkeltje meer.

Yoghurt van de Hollebeekhoeve, mosterd van Wostyn, confituur van Belberry, tomaten van Stoffels Tomaten, Belgische zoete aardappel van Magnus, vegetarische reepjes van BonRill … Je vindt het allemaal in ons menu van de week van 11 oktober. Ontdek alle lokale leveranciers van Foodbag.

Ontdek alle gerechten