Recept: driekoningentaart volgens Foodbag

"Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed ..." Doe ons maar een stukje taart in plaats van een hoed. Traditiegetrouw eten we op 6 januari driekoningentaart of galette des roi. Toen we dit recept uitprobeerden, werd het wereldrecord hoe-snel-kan-je-een-taart-eten gevestigd. Je bent gewaarschuwd!

Ingrediënten

-bakpapier
-bloem (om te verstuiven)
-2 rollen bladerdeeg
-125 g amandelmeel
-125 g kristalsuiker
-125 g zachte boter
-1 kl amandel-extract
-2 eieren
-1 eigeel
-optioneel: 1 boon en 1 kroon
-optioneel: handvol amandelschilfers

Recept

Verwarm de oven voor op 200°C.

Meng het amandelmeel, de suiker, de boter en het amandel-extract in een kom. Roer één voor één de twee eieren onder het mengsel tot je een gladde massa hebt.

Strooi een beetje bloem in een ronde taartvorm (diameter 24 cm). Snijd uit een vel bladerdeeg een cirkel met dezelfde afmeting. Leg deze in de taartvorm en prik enkele gaatjes in het deeg (met een vork).

Schep de amandelvulling in het midden van het deeg en duw de boon erin.

Klop de extra eierdooier los met een scheutje water en bestrijk de rand van het vel bladerdeeg ermee. Snijd een iets kleinere cirkel uit het tweede vel bladerdeeg en leg dat bovenop de amandelvulling. Bestrijk ook de rand van het bovenste deeg met het eigeel.

Sluit de taart door de rand van de onderste laag deeg eroverheen te plooien en druk de randen aan. Maak een gaatje in het midden van het deeg, zodat de lucht kan ontsnappen. Bestrijk met de rest van de eierdooier.

Zet gedurende 15 min. in de voorverwarmde oven. Verlaag de oventemperatuur naar 175°C, strooi de amandelschilfers over de taart (optioneel) en laat de taart nog 20 min. verder bakken. Laat even afkoelen en tast toe. Smakelijk!