Wat te doen met die pompoen ?

Recept voor een echte Amerikaanse pumpkin pie met ahornsiroop en een crunchy topping

Pumpkin season is upon us. Met andere woorden: de moestuin bulkt van de pompoenen en de groenteafdeling van de supermarkt kleurt feloranje. Het zoete vruchtvlees van deze prachtige herfstgroente is de perfecte basis voor een dessert. In de VS is een pumpkin pie dé basis voor een heerlijke Halloween, maar zo’n stukje taart hapt ook lekker weg op een druilerige zondag!

1. De bodem of the crust

Dit heb je nodig:

  • 250 gram bloem + wat extra
  • 125 gram poedersuiker
  • 150 gram koude boter, in blokjes van 1 cm (let op: ongezouten boter!)
  • scheutje melk
  • 1 ei
  • snuifje zout

Liever sneller? Sla deze stappen dan over en gebruik een kant-en-klaar kruimeldeeg uit de supermarkt.

Tip 1: kneed het deeg niet te lang, anders wordt de bodem straks minder krokant.

Tip 2: gebruik een keukenmachine om het deeg te maken. Gebruik hier de deeghaak.

Zo maak je het: 

  1. Zeef de bloem en het poedersuiker in een grote mengkom. Voeg de boter toe en kneed met je vingers tot er grove kruimels ontstaan. Voeg het ei, de melk en het zout toe en kneed het deeg tot een gladde bal.
  2. Bestuif het aanrecht met wat bloem en duw het deeg met je handen tot een dikke, platte schijf. Bestuif met nog wat extra bloem en wikkel het deeg in vershoudfolie. Laat 30 min. rusten in de koelkast.
  3. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot het een dikte heeft van 0,5 cm.
  4. Vet een taartvorm (een springvorm is het handigste) in met boter en schik het deeg erin. Druk de randjes goed aan en snijd de overhangende stukjes weg. Prik met een vork enkele ondiepe gaatjes in het deeg. Dek het deeg af met folie en zet het nog eens 30 min. in de diepvries.


Maak tijdens het wachten de vulling van de taart.

2. De vulling of the filling

Dit heb je nodig:

  • 700 gram pompoen (wij gebruikten butternut)
  • 500 ml volle melk
  • 200 gram kindjessuiker
  • 1 vanillestokje (of 1 kl vanille-essence)
  • 1 kruidnagel
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstok (of 2 kl kaneelpoeder)
  • 1/2 kl gemberpoeder
  • snuifje nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 2 el ahornsiroop
  • bakpapier
  • bakbonen

Zo maak je ze: 

voorbereiding

  1. Schil de pompoen en snijd in blokjes van 1,5 cm. Schep ze samen met de melk, de kindjessuiker, de kruidnagel, de steranijs en de kaneelstok in een pot.
  2. Snijd de vanillestok open en schraap het merg eruit met een scherp mesje. Voeg het merk én de opengesneden vanille-stok ook toe in de pot.
  3. Breng op een matig vuur aan de kook. Zodra de mengeling kookt, draai je het vuur lager. Laat 20 min. pruttelen op zacht vuur tot pompoen gaar is en roer regelmatig om.
  4. Haal de pot van het vuur, vis het vanillestokje, de kruidnagel en de steranijs eruit. Voeg de ahornsiroop, het gemberpoeder en de nootmuskaat toe. Pureer met een staafmixer tot een glad mengsel. Laat afkoelen met het deksel op de pan (anders komt er een velletje op).


En nu het echte werk: de pompoentaart

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Bak de bodem blind. Leg een stuk bakpapier op de bodem en druk goed aan aan de randjes. Bedek de bodem met bakbonen en bak de bodem 10 min. blind in de oven.
  3. Verwijder de bakbonen (let op: heel warm!) en het bakpapier en zet de vorm nog 10 min. in de oven. Laat afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven naar 160°C.
  4. Meng de eieren door het afgekoelde pompoenmengsel. Schep het mengsel op de bodem en zet de taart ongeveer 30 min. in de oven tot de vulling mooi gestold is.
  5. Maak ondertussen één van onze toppings, zie hieronder.
  6. Laat de taart afkoelen en serveer met een lepel crème fraiche of zure room.

3. De topping

Onze pompoentaart is vol, romig en lekker op zichzelf, maar zo’n extra crunchy topping maakt ze gewoonweg onweerstaanbaar. Kies je favoriet!

Pecannotensuiker

  • 50 g pecannoten
  • 2 el bruine suiker
  • 1/2 kl kaneel
  1. Mix de ingrediënten voor de topping met een mixer of in een foodprocessor tot een fijne korrel. Klaar!

Gekaramelliseerde pompoenpitten 

We maken meteen een grote lading, verslavend lekker! 

  • 150 g pompoenpitten
  • 1 eiwit
  • 6 el kristalsuiker
  • Snuifje zout
  • Snuifje kaneel
  • Bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng alle ingrediënten in een kom en spreid ze in een dunne laag uit op de bakplaat.
  3. Bak de pompoenpitten in de oven tot ze mooi goudbruin kleuren, dat duurt ongeveer 10 min.
  4. Maak ze los, maar laat nog enkele brokjes zitten. Laat de pompoenpitten volledig afkoelen. Je kan ze tot 3 dagen bewaren in een afgesloten doosje.