Pangritata
Pangritata, ook wel Poor Men’s Parmesan genoemd, was vroeger, zoals de naam het zelf zegt, voor het arme volk bedoeld. Vandaag is dat helemaal anders en wordt het veel meer geapprecieerd. Wij gebruiken het als topping in soep, maar we zagen het ook vaak in andere gerechten. Denk maar aan salades en pasta of een stukje vlees met een korstje van pangritata.
Ingrediënten
- Twee sneden oud brood
- 1 blikje ansjovis op olijfolie
- Tijm (of andere verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld oregano)
- 2 teentjes knoflook
- Citroenzeste naar smaak
Bereiding
- Snijd het brood in blokjes, de ansjovis in stukjes (bewaar de olie) en de knoflook fijn.
- Rits de tijm van de takjes en hak ze fijn.
- Mix alles tot een fijn kruimelmengsel in een blender. Je mag er nu ook de olie van de ansjovis aan toevoegen.
- Verhit wat olijfolie in een pan en bak het kruimelmengsel 10 à 20 minuten op middelhoog vuur tot het lekker krokant is. Proef en voeg eventueel wat citroenzeste toe.
LET OP: omdat je brood zo fijngehakt is, brandt het snel aan. Bak dus op een laag vuurtje en blijf in de buurt.
Gegrilde kikkererwten
Gegrilde kikkererwten maak je makkelijk zelf én je kan ze bovendien bewaren. Iets meer gemaakt dan wat in jouw kommetje soep past? Geen paniek, deze kleine bolletjes doen het ook prima als snack of aperohapje.
Ingrediënten
Bereiding
Pesto van wortelloof
Het is waarschijnlijk al duidelijk maar wij gooien écht niet graag eten weg. Daarom gebruiken we zelfs het loof van wortels om iets lekker te maken.
Ingrediënten
Bereiding
Tip: Doe er een beetje honing bij als het nog te bitter smaakt.