3 toppings voor je soep

Maak van elke soep een feest door er een zelfgemaakte topping aan toe te voegen. Bereid jij de pangritata, gegrilde kikkererwten of pesto van wortelloof?

Pangritata

Pangritata, ook wel Poor Men’s Parmesan genoemd, was vroeger voor het arme volk bedoeld. Vandaag is dat helemaal anders en kent het krokante broodkruim veel meer appreciatie. Wij gebruiken het als topping in soep, maar het past evengoed in salades en pasta of op een stukje vlees. 

Ingrediënten

  • 2 sneden oud brood
  • 1 blikje ansjovis op olijfolie
  • tijm (of andere verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld oregano)
  • 2 teentjes knoflook
  • citroenzeste

Bereiding

  • Snijd het brood in blokjes, de ansjovis in stukjes (bewaar de olie apart) en hak de knoflook fijn.
  • Rits de tijm van de takjes en hak fijn.
  • Mix alles in een blender of met de staafmixer tot een fijn kruimelmengsel. Voeg vervolgens de olie van de ansjovis toe en mix nog eens goed door. 
  • Verhit wat olijfolie in een pan en bak het kruimelmengsel 10 à 20 min. op middelmatig vuur (zie tip), tot het lekker krokant is.
  • Proef en voeg naar smaak wat citroenzeste toe.

Tip: omdat je brood fijngehakt is, brandt het snel aan. Bak indien nodig op een lager vuurtje en blijf in de buurt.

Gegrilde kikkererwten

Gegrilde kikkererwten maak je makkelijk zelf. Iets meer gemaakt dan wat in jouw kommetje soep past? Geen paniek, je kan de kleine bolletjes bewaren en ze doen het prima als snack of aperohapje.

Ingrediënten

  • kikkererwten (uit blik, uitgelekt)
  • olijfolie
  • currypoeder
  • kurkuma
  • zeezout
  • bakpapier

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier
  • Stort de uitgelekte kikkererwten op de bakplaat en giet er een scheut olijfolie en de kruiden over. Zorg dat alles mooi verdeeld is en proef.
  • Rooster de kikkererwten ongeveer 15 min. Hussel ze door elkaar met een spatel en rooster ze dan nog eens 5-10 min.,  tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Pesto van wortelloof

Wij zeggen neen tegen foodwaste. Daarom gebruiken we zelfs het loof van wortels om iets lekker te maken.

Ingrediënten

  • 60 g wortelloof (dat is ongeveer 1 bussel wortelen)
  • 20 g verse kruiden (peterselie, munt en basilicum)
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g parmezaan
  • 40 g cashewnoten
  • 1,5 dl olie (de helft olijfolie extra vierge en de helft plantaardige olie naar keuze)
  • 1 kl citroensap
  • 1 kl honing
  • zout en zwarte peper 

Bereiding

  • Snijd 2/3 van het wortelloof af. Let op: het onderste deel dicht bij de wortel is erg bitter en niet bruikbaar. Pluk vervolgens de blaadjes weg en was het loof grondig. 
  • Rits de blaadjes van de versie kruiden.
  • Rooster de noten zonder vetstof in een pan met anti-aanbaklaag.
  • Rasp de parmezaan.
  • Mix alle ingrediënten met elkaar in een blender of met een staafmixer. 

Tip: voeg wat extra honing toe indien de pesto te bitter smaakt.