Pimp je soep

Maak van elke soep een feestje door er een lekkere topping aan toe te voegen. We hebben drie varianten voor je uitgezocht. Getest en goedgekeurd door het Foodbag-team.

Pangritata

Pangritata, ook wel Poor Men’s Parmesan genoemd, was vroeger, zoals de naam het zelf zegt, voor het arme volk bedoeld. Vandaag is dat helemaal anders en wordt het veel meer geapprecieerd. Wij gebruiken het als topping in soep, maar we zagen het ook vaak in andere gerechten. Denk maar aan salades en pasta of een stukje vlees met een korstje van pangritata. 

Ingrediënten

  • Twee sneden oud brood
  • 1 blikje ansjovis op olijfolie
  • Tijm (of andere verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld oregano)
  • 2 teentjes knoflook
  • Citroenzeste naar smaak

Bereiding

  • Snijd het brood in blokjes, de ansjovis in stukjes (bewaar de olie) en de knoflook fijn.
  • Rits de tijm van de takjes en hak ze fijn.
  • Mix alles tot een fijn kruimelmengsel in een blender. Je mag er nu ook de olie van de ansjovis aan toevoegen. 
  • Verhit wat olijfolie in een pan en bak het kruimelmengsel 10 à 20 minuten op middelhoog vuur tot het lekker krokant is. Proef en voeg eventueel wat citroenzeste toe.

LET OP: omdat je brood zo fijngehakt is, brandt het snel aan. Bak dus op een laag vuurtje en blijf in de buurt.

Gegrilde kikkererwten

Gegrilde kikkererwten maak je makkelijk zelf én je kan ze bovendien bewaren. Iets meer gemaakt dan wat in jouw kommetje soep past? Geen paniek, deze kleine bolletjes doen het ook prima als snack of aperohapje.

Ingrediënten

  • kikkererwten (uit blik, uitgelekt)
  • olijfolie
  • currypoeder
  • kurkuma
  • zeezout

  • Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Leg wat bakpapier op een bakplaat.
  • Stort de kikkererwten op de bakplaat en giet er een scheut olijfolie en de kruiden over. Zorg dat alle mooi verdeeld is en proef.
  • Rooster de kikkererwten ongeveer 15 min. Hussel ze door elkaar met een spatel en rooster ze dan nog eens 5-10 min. tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Pesto van wortelloof

    Het is waarschijnlijk al duidelijk maar wij gooien écht niet graag eten weg. Daarom gebruiken we zelfs het loof van wortels om iets lekker te maken.

    Ingrediënten

  • 60 g wortelloof (dat is ongeveer 1 bussel wortelen)
  • 20 g verse kruiden (peterselie, munt en basilicum)
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g parmezaan
  • 40 g cashewnoten
  • 1,5 dl olie (de helft olijfolie extra vierge en de helft plantaardige olie naar keuze)
  • 1 kl citroensap
  • 1 kl honing
  • Zwarte peper
  • Zout
  •  

    Bereiding

  • Snij 2/3 van het wortelloof af. Let op: het onderste deel dicht bij de wortel is erg bitter en niet bruikbaar) en pluk de blaadjes. Was het loof grondig.
  • Rits de blaadjes van de versie kruiden. Gebruik vooral wat je liggen hebt (na een week koken met Foodbag bijvoorbeeld).
  • Rooster de noten in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
  • Rasp de parmezaan.
  • Mix alle ingrediënten met elkaar.

  • Tip: Doe er een beetje honing bij als het nog te bitter smaakt.