Ooit al eens rabarber-flapjes gemaakt?

Appelflappen ken je vast wel maar bij Foodbag eten we graag mee met de seizoenen. Rabarber is nu op z’n best dus waarom eens geen rabarber-flappen maken?

Het rabarberseizoen

 

Technisch gezien kan je rabarber eten van maart t.e.m. juli, al is daar nogal wat discussie rond. Rabarber wordt namelijk steeds zuurder naarmate het seizoen vordert. Daarom zou rabarber dus lekkerder zijn voor half juni. Maar er is meer!

 

In rabarber zit bovendien oxaalzuur. Dit goedje zorgt ervoor dat kalk minder goed wordt opgenomen door ons lichaam en is dus - je raadt het vast al - geen cadeau voor onze botten. Na de langste dag van het jaar (grofweg 21 juni) stijgt het oxaalzuur in rabarber en is het daarom eigenlijk niet aangewezen de roze stelen nog te eten. Toegeven, je zou best veel rabarber moeten eten om er effectief schade van te ondervinden.

 

Elk excuus is voor ons goed om in ons kookatelier te duiken en wat recepten te testen ... en zo zijn de rabarber-flapjes geboren! 

Rabarber-flapjes

 

Ingrediënten:

  • 4 stengels rabarber
  • 2 appels
  • snuifje kaneel
  • snuifje zout
  • klontje boter
  • bladerdeeg, liefst vierkant
  • losgeklopt ei, om te doreren


Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de rabarber en appel in stukken van 1 cm.
  3. Stoof met wat boter tot de stukken zacht zijn en je een compote hebt met stukjes in.
  4. Kruid met kaneel, zout en zoetekauwen voegen een snuifje vanillesuiker toe.
  5. Rol het bladerdeeg open en snijd vierkantjes indien nodig.
  6. Schep een beetje van de compote in het midden en vouw dicht. Duw stevig dicht met tanden van een vork.
  7. Bestrijk de flapjes met het losgeklopte ei.
  8. Bak de flapjes 15-20 min. in de voorverwarmde oven of tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.

Tip:

 

Ze ruiken misschien overheerlijk maar laat dit vieruurtje echt nog even afkoelen voor je aanvalt, de rabarber-compote is namelijk gloeiend heet als die uit de oven komt!