Onze Sana-tips om een BBQ te overleven

Laten we eerlijk zijn: heerlijk zo’n barbecue, maar vaak niet heel gezond hé. Die sauzen, die overdaad aan vlees, die mandjes vol lookbrood ... Gelukkig is Sandra Bekkari er om ons op het rechte pad te houden. Met haar tips houd je de volgende barbecue lekker, licht en Sana-proof.

Enkele hapklare barbecuetips

 

Bloemkool- en broccolicouscous

Veel lichter dan de traditionele kom pastasalade: een kleurrijke schaal broccoli- of bloemkoolcouscous. Snijd de kool in roosjes en cutter ze vervolgens fijn. Mix niet te lang, anders krijg je een moes. Breng de couscous op smaak met een lekkere extra vierge olijfolie, wat citroen en voeg wat kleur toe, met fijngesneden groentjes en verse kruiden naar keuze.

Groentesatés

Maak eens groentespiesjes voor op de grill. Doen het goed op de barbecue: paprika, courgette, aubergine, jonge wortelen, champignons, (groene) asperges of tomaat. Geen spiesjes in huis? Dan kun je je grof gesneden groentemix ook in een pakketje aluminiumfolie op de barbecue leggen.

Vis!

Marineer gamba’s, grill sint-jakobsnoten of een lekker stuk vis. Vis kan in z’n geheel op de grill of al gefileerd in een papillot (bijvoorbeeld met versgeplukte tuinkruiden, een schijfje citroen en wat olijfolie erbij).

Grill gezond

Want niet alleen wàt er op de grill komt kan gezonder. Start pas met barbecueën als de vlam weg is en er al een wit laagje as over de kolen zit. Zorg dat er minstens twintig centimeter tussen de kolen en het grillrooster zit en snijd zwartgeblakerde randjes altijd weg.

Handig, maar wat doe je met het moeilijkste deel van een BBQ: de apero

 

Drankjes

 

Barbecueën staat synoniem voor mooi weer. Drink bij warme temperaturen voldoende om je vochtbalans op peil te houden. En daarmee bedoelen we niet roseetjes aan de lopende band. Drink voldoende water of iets sexyer: een mocktail. Sandra tipt haar favoriete mocktail: de Pink Lady Sana.

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 roze pompelmoes
  • 1/2 granaatappel
  • 1 à 2 el honing (bloemenhoning)
  • 5 takjes tijm
  • 3 cm gember, geraspt
  • 400 ml bruisend water

Bereiding

  • Verwijder de zaadjes uit de granaatappel. Dit lukt het best door de granaatappel doormidden te snijden en met een lepel op de bolle zijde te kloppen. 
  • Pers de pompelmoes en voeg het sap bij de granaatappel. Houd enkele granaatappelpitjes opzij als garnering. 
  • Rits de tijm van de takjes. Mix het pompelmoessap, de granaatappelpitjes, de honing, de gember en de tijm glad. Haal daarna door een zeef. Voeg het bruiswater toe en werk af met de resterende granaatappelpitjes en een takje tijm.