Het verschil tussen een mandarijn en een clementine?

Foodbag weet raad!
Daar sta je dan bij de groenteboer, twijfelend tussen twee bijna identieke stukken fruit: een mandarijn of een clementine. Beide zien er even appetijtelijk uit maar je vraagt je af waar nu eigenlijk het verschil zit? Een terechte vraag, wij gingen voor je op zoek naar het antwoord.

We are family

Wel, mandarijn is in feite de verzamelnaam voor beide citrusvruchten. Daaronder vallen de satsuma, die wij als mandarijn kennen, en de clementines. Die laatste onderscheiden zich door hun zoetere smaak, door weinig tot geen pitten te bevatten (handig als je een kleine spruit in huis hebt) en door langer goed te blijven. Voor degene onder ons met een oog voor detail: clementines zijn iets feller oranje dan de satsuma.

Het zit ‘m in het blad

Ja maar, hoe zie ik nu in de winkel het verschil? Easy peasy, de clementine herken je aan het aanhangend steeltje met blad. Dit omdat ze vers van de boom geplukt zijn. Een mandarijn daarentegen wordt kunstmatig gerijpt. Leuk weetje: de mandarijn wordt eigenlijk groen geplukt en krijgt zijn oranje kleur door te rijpen in koude temperaturen.