Dit doe je nog met de laatste restjes rabarber

Over wanneer je rabarber best eet, is er nogal wat discussie maar dat deze zure lekkernij een crowd pleaser is, daar bestaat geen twijfel over.

Het rabarberseizoen

 

Technisch gezien kan je rabarber eten van maart t.e.m. juli, al is daar nogal wat discussie rond. Rabarber wordt namelijk steeds zuurder naarmate het seizoen vordert. Daarom zou rabarber dus lekkerder zijn voor half juni. Maar er is meer!

 

In rabarber zit bovendien oxaalzuur. Dit goedje zorgt ervoor dat kalk minder goed wordt opgenomen door ons lichaam en is dus - je raadt het vast al - geen cadeau voor onze botten. Na de langste dag van het jaar (grofweg 21 juni) stijgt het oxaalzuur in rabarber en is het daarom eigenlijk niet aangewezen de roze stelen nog te eten. Toegeven, je zou best veel rabarber moeten eten om er effectief schade van te ondervinden.

 

Elk excuus is voor ons goed om in ons kookatelier te duiken en wat recepten te testen. Met deze twee creaties verwerk jij de laatste restjes van het seizoen. Enkel voor de durvers!

Roze limonade

 

Ingrediënten:

  • 500 g rabarber
  • 800 ml water
  • 150 g suiker
  • Enkele takjes tijm
  • 1 citroen, zeste en sap
  • Bruiswater, naar wens


Bereiding:

 

Schenk de rabarber, de suiker, het water, enkele takjes tijm en de citroenzeste samen in een steelpan. Breng aan de kook tot de suiker is opgelost. Draai het vuur lager, zet een deksel op de pan en laat 20 min. pruttelen. Giet het mengsel daarna door een zeef en laat afkoelen. Pers de citroen en meng het sap met de rabarberlimonade. Vul een glas driekwart of de helft met de rabarberlimonade (kies vooral zelf hoe zoet je je limonade wil) en vul aan met bruiswater. Santé!

 

Tip:

 

Je bewaart de limonade tot 3 dagen in de ijskast. Of je kan die invriezen en ook na het seizoen nog genieten van deze roze limonade. 

Rabarber-amandeltaart

 

Ingrediënten:

  • 85 g boter
  • 1 snuif zout
  • 1 kl amandelextract
  • 125 ml melk
  • 1 ei
  • 100 g kristalsuiker
  • 60 g amandelpoeder
  • 125 g bloem
  • 1 ½ kl bakpoeder
  • 200-300 g rabarber
  • 3 el amandelschilfers
  • 1 citroen, zeste

Bereiding:

  • Verwarm je oven voor op 180°C. Smeer een taartvorm (+/- 20 cm) in met boter. 
  • Smelt de boter en meng met een snuif zout, amandelextract en melk. Voeg daarbij het ei, de suiker en het amandelpoeder en mix alles goed. Meng daaronder de bloem samen met het bakpoeder en zorg dat alle ingrediënten een geheel vormen. 
  • Giet het beslag in de taartvorm. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 8 cm. Schik die in een stervorm bovenop het beslag. Maak je geen zorgen: ook zonder die ster smaakt deze taart waanzinnig lekker! Strooi nog wat amandelschilfers langs de rand van de taart. 
  • Bak de taart 40 à 50 min. Je dessert is klaar wanneer je erin kan prikken zonder dat er beslag meekomt. Laat de taart volledig afkoelen en werk af met wat citroenzeste. Smakelijk … en niet alles alleen opeten hé!

Tip:

 

Zoetebekken mogen nog wat suiker bovenop de taart strooien voor die in de oven gaat.