Dit doe je met jouw restjes rabarber 

Rabarber lust je lekker rauw, maar is ook heerlijk als moes. Wij gaan de dessertkant op en maken er rabarbertaar, -flapjes en limonade mee. Wat verkies jij?

Rabarber kan je eten van maart tot en met juli, al is daar wat discussie over. De groente wordt steeds zuurder naarmate het seizoen vordert. Daarom zou rabarber dus lekkerder zijn in half juni. Maar er is meer!

In rabarber zit oxaalzuur. Dit goedje zorgt ervoor dat ons lichaam kalk minder goed opneemt. Na de langste dag van het jaar (grofweg 21 juni) stijgt het oxaalzuur in rabarber en is het daarom eigenlijk niet aangewezen de roze stelen nog te eten. Al moeten we toegeven: je zou best veel rabarber moeten eten om effectief schade te ondervinden.

Laat dit je dus niet weerhouden om van onderstaande te genieten!


Roze limonade

 

Ingrediënten

 

  • 500 g rabarber
  • 800 ml water
  • 150 g suiker
  • Enkele takjes tijm
  • 1 citroen, zeste en sap
  • Bruiswater, naar wens

 

Bereiding

 

Schenk de rabarber, de suiker, het water, enkele takjes tijm en de zeste van de citroen samen in een steelpan. Breng het geheel aan de kook tot de suiker is opgelost. Draai het vuur lager, zet een deksel op de steelpan en laat 20 min. zachtjes pruttelen. Giet het mengsel daarna door een zeef en laat afkoelen.

 

Pers de citroen en meng het sap met de afgekoelde rabarberlimonade. Vul een glas driekwart of de helft met de rabarberlimonade (kies vooral zelf hoe zoet je de limonade wil) en vul aan met bruiswater. Santé!


Tip - 
Je bewaart de limonade tot 3 dagen in de koelkast. Je kan 'm ook invriezen en zo na het seizoen nog genieten van jouw homemade pink lemonade. 

Rabarber-amandeltaart

Ingrediënten

 

  • 85 g boter
  • 1 snuif zout
  • 1 kl amandelextract
  • 125 ml melk
  • 1 ei
  • 100 g kristalsuiker
  • 60 g amandelpoeder
  • 125 g bloem
  • 1 ½ kl bakpoeder
  • 200-300 g rabarber
  • 3 el amandelschilfers
  • 1 citroen, zeste

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 180°C. Smeer een taartvorm (+/- 20 cm) in met boter. 
  • Smelt de boter en meng met een snuif zout, amandelextract en melk. Voeg daarbij het ei, de suiker en het amandelpoeder en mix alles goed. Meng daaronder de bloem samen met het bakpoeder en zorg dat alle ingrediënten een homogeen geheel vormen. 
  • Giet het beslag vervolgens in de taartvorm. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 8 cm. Schik die in een stervorm bovenop het beslag (zie foto). Maak je geen zorgen: ook zonder die ster smaakt deze taart waanzinnig lekker! Strooi nog wat amandelschilfers langs de rand van de taart. 
  • Bak de taart 40 à 50 min. Je dessert is klaar wanneer je erin kan prikken zonder dat er beslag meekomt.
  • Laat de taart volledig afkoelen en werk af met wat citroenzeste.

Tip - Zoetebekken mogen nog wat suiker bovenop de taart strooien voor die in de oven gaat.

Rabarberflapjes

 

Ingrediënten

 

  • 4 stengels rabarber 
  • 2 appels
  • snuifje kaneel
  • snuifje zout
  • klontje boter
  • 1 vel bladerdeeg (liefst vierkant)
  • losgeklopt ei (om te doreren)

 

Zo maak je het

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de rabarber en appel in stukken van 1 cm.
  3. Stoof met wat boter tot de stukken zacht zijn en je een compote hebt met stukjes in.
  4. Kruid met kaneel, zout en zoetekauwen voegen een snuifje vanillesuiker toe.
  5. Rol het bladerdeeg open en snijd vierkantjes indien nodig.
  6. Schep een beetje van de compote in het midden en vouw dicht. Duw stevig dicht met een vork.
  7. Bestrijk de flapjes met het losgeklopte ei.
  8. Bak de flapjes 15-20 min. in de voorverwarmde oven of tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.
  9. Laat zeker afkoelen vooraleer je ze opeet. De vulling is gloeiend heet.