Juli en augustus: deze groenten en fruit zijn op hun best

 

Juli en augustus zijn topmaanden als het aankomt op verse groenten en fruit van eigen bodem.

Oké, kiezen vinden we moeilijk maar de zomermaanden zijn misschien wel onze favorieten als het aankomt op verse groenten en fruit. Zodra juli en augustus dichterbij komen, begint ons menuplanningsteam druk te brainstormen over nieuwe recepten en een update van de fruitmand

 

Onze boxen barsten van de seizoensgroenten maar voor wie thuis zelf aan de slag wil, sommen we graag op welke fruit en groenten extra lekker zijn in de zomer:

Aardbeien

 

 

Zodra de eerste aardbeien de kop opsteken, weet je dat het bijna zomer is. Geloof ons, het is het wachten waard op de varianten van eigen bodem. Tussen juni en augustus zijn Belgische aardbeien op hun best. Ideaal als ontbijt, tussendoortje of dessert.

 

Aubergine

 

 

Deze vezelrijke groente eet je best van juli tot oktober en wie vaak met Foodbag kookt, weet dat we zot zijn van aubergines. Wist je trouwens dat je een aubergine best niet in de koelkast bewaart? Ook een restje bak, stoom of grill je beter eerst voor je die invriest. 

 

Bramen

 

 

Ze maken vreselijke vlekken op een wit T-shirt maar zijn oh zo lekker! Hou je ogen open op je volgende wandeling want deze bessen groeien soms op de meest onverwachte plaatsen. Als je ze zelf wil plukken, weet dan dat ze zoeter worden naar het einde van het seizoen (tussen juni en oktober) toe. Tip: zoek misschien liever een plukboerderij bij jou in de buurt dan zomaar in het wild bramen beginnen plukken.

Blauwe bessen

 

 

Wist je dat er maar weinig fruitsoorten meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen? Misschien zijn ze net daarom zo populair tegenwoordig? Hoewel ze ongelofelijk gehypet worden, is de zomer wel hét moment om deze bessen in te slaan. Koop daarom een voorraadje en vries meteen in. Net iets ecologischer én goedkoper dan in december bessen willen kopen in de supermarkt. 

 

Courgette

 

De ultieme bron van vitamines zijn courgettes nu niet bepaald maar deze groente is wel calorie-arm. Bovendien kan je echt alle kanten uit met deze groene vrucht. Van grillen, tot stoven en zelfs rauw is deze lekker! Bewaar liever niet in de koelkast. 

 

Komkommer

 

De uitspraak ‘komkommertijd’ komt niet uit het niets. In de zomer is deze groente op z’n best en ook de komkommer doet het eigenlijk niet bijster goed in de koelkast. Een klassieker als bijgerecht tijdens een barbeque maar wij proberen er soms net iets creatiever mee te zijn. 

Paprika

 

Veel paprika in je Foodbag tegenwoordig? Tuurlijk, ze zijn nu immers op hun best! En nu voor eens en voor altijd: De rode variant is de meest zoete, de groene smaakt eerder rauw en de gele liggen daar ergens tussenin. Er is dus weldegelijk een verschil!

 

Rode bessen

 

Deze lekkernijen haal je best snel in huis als je ze nog wil proeven aangezien ze maar tot eind juli verkrijgbaar zijn. Haal met een vork van de steeltjes en meng met aardbeien, bramen en blauwe bessen en je hebt het ultieme zomerdessert. Ook lekker met een bolletje vanille-ijs!

 

Rode kool

 

Die had je niet in dit lijstje verwacht hé? Vanaf juli begint het rode kool-seizoen opnieuw! Doordat kool lang bewaart, associëren we die vaak met de winter maar deze groente is natuurlijk ook super lekker rauw. Gewoon eens proberen!