Creatief met restjes zuivel

Een geopend doosje room, een halve fles melk die wat over datum is of een verdwaald potje yoghurt in je koelkast. Hopla, de vuilbak in! Herken jij dit ook? Jammer, toch!? Kliekjes weggooien is zo passé. Wij geven je enkele tips hoe restjes zuivel jouw gerechten kunnen pimpen.
Melk & Zuivel & lekker veel inspiratie
ontdek onze gerechten
De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (Chafea) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.

Koken met restjes zuivel: zó makkelijk

Koken met leftovers, da’s goed voor de planeet en je portemonnee. Onze Foodbag chefs geven jou tips over hoe je jouw zuivelrestjes heerlijk kan verwerken in verfrissende dranken, voedzame snacks en smaakvolle gerechten. 

Melk

Eenvoudiger kan niet: drink het op! Er gaat niks boven een glas frisse melk. Als het wat meer mag zijn, ga dan voor een warme chocolademelk, een snelle milkshake met vers fruit, wentelteefjes of broodpudding. Smullen voor jong en oud. En dat laatste scheutje melk kan je kwijt in puree, een omelet of soep.

Yoghurt

Gebruik yoghurt in een lekkere smoothie, een gezonde dip of reserveer het voor een frisse tzatziki. Deze Griekse klassieker is een dipsaus met yoghurt, knoflook en komkommer. Een fris dessert? Yoghurtijs met zomerfruit maak je snel, makkelijk en zonder ijsmachine. Ook een goed idee is om er je eigen yoghurt bark mee te maken.

Platte kaas of kwark

Ken je het verschil? Kwark is de grovere versie van plattekaas, maar bij blind proeven smaak je geen verschil tussen deze twee melkproducten. Gebruik het in je gerechten als een vervanger voor crème fraîche of als slank alternatief voor room. Ook tegen een ontbijt met kwark, granola en bessen zeggen we geen nee. En jij?

Kaas

Met restjes kaas kan je alle kanten uit: als beleg voor de boterham tot een krokant laagje gratin op een heerlijke ovenschotel. Enkele kaasspiesjes over van op die laatste gezellige (coronaproof) picknick met kazen? Verwerk deze karaktervolle kaasjes in salades, kaassaus of een kaasfondue. Gemalen kaas kan je wat minder lang bewaren: vries de kaas in of trakteer je vrienden of familie op pizza, croque monsieurs en nacho's met kaas.

(Zure) room

Ook met restjes (zure) room zijn de mogelijkheden eindeloos. Voeg het toe aan stoofschotels zoals goulash, chili of curry's, verrijk er je doordeweekse soep mee of serveer een toefje zure room bij guacamole. Room leent zich voor heel wat gerechten. Experimenteer en geniet!

Hoe verwerk jij restjes van zuivelproducten?

Ben jij geïnspireerd door onze no foodwaste ideeën? Neem dan een kijkje op ons menu en vertel ons in welke gerechten jij je restjes zuivel gaat verwerken! Wie weet gebruiken onze chefs jouw tip in één van onze receptenfiches.

 

Melk & Zuivel & lekker veel inspiratie

Check zeker ons menu voor volgende week want wij laten je graag kennismaken met zuivel in al z’n vormen. Ontdek zo eens labneh, de perfecte smaakmaker bij onze falafel met granaatappel, munt & koriander.

Dit heerlijke recept met zuivel creëerden we voor de ‘Melk & Zuivel & lekker veel inspiratie’ campagne van VLAM. Zo wil VLAM jou inspireren met de veelzijdigheid en het uitgebreide aanbod van zuivelproducten.

Deze campagne wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Europese Unie.