Serveer eens een cocktail voor de Sint

Sommige mensen zetten een biertje klaar voor de Sint, maar echte Foodlovers pakken dat iets stijlvoller aan. Het paard krijgt dit jaar 1 suikerklontje minder, want wij maken er een old fashioned mee. Ook in mocktail-versie!

Old Fashioned

 

De naam zegt het al, de Old Fashioned is één van de allereerste whiskeycocktails ooit geserveerd. En ja, we schrijven whisky op zijn Amerikaans met een extra -e. Bourbon is eenvoudigweg gezegd Amerikaanse whiskey op basis van maïs, wat het een zoetere smaak geeft en ideaal naast de Angostura- en sinaasappelbitters.

Pas wel op met de dosering, deze klassieker zit vol alcohol én de Sint moet nog recht naar de volgende schoorsteen. Niet zeker of dat zal lukken? Kies dan voor de mocktail!

Dit heb je nodig voor 1 old fashioned

  • 1 sinaasappel
  • 1 suikerklontje
  • 2 druppels (Angostura)bitters
  • fles soda/ bruiswater
  • 5 cl Bourbon Whiskey
  • 2 à 4 ijsblokken (vierkant)
  • maraschinokers

Zo maak je hem

  • Neem een tumbler-glas, dat is een typisch glas voor whikey, zoals je hier op de foto ziet. Voeg een krul sinaasappelschil, het suikerklontje en de (Angostura)bitters toe.
  • Plet in het glas het suikerklontje voorzichtig met een stamper in de zeste van sinaasappel.
  • Voeg wat soda of bruiswater (naar smaak) toe en roer tot de suiker opgelost is.
  • Giet de Bourbon Whiskey in het glas en voeg ijsblokjes toe. Hoe meer ijs, hoe zachter van smaak de cocktail wordt.
  • Werk af met een cocktailkers.

    Virgin Old Fashioned

     

    Dit heb je nodig

    • 1 stuk sinaasappelschil
    • 1 suikerklontje
    • 2 druppels (Angostura)bitters
    • geroosterde gerstthee (1 theezakje per 4 kopjes water) of een zwarte thee naar keuze
    • 2 à 4 ijsblokken (vierkant)
    • 1 maraschinokers

    Zo maak je hem

    • Neem een tumbler-glas, dat is een typisch glas voor whikey, zoals je hier op de foto ziet. Voeg een krul sinaasappelschil, het suikerklontje en de (Angostura)bitters toe.
    • Plet in het glas het suikerklontje voorzichtig met een stamper in de zeste van sinaasappel.
    • Voeg 5 cl van de geroosterde gerstthee (of meer, maar smaak) toe en roer tot de suiker opgelost is.
    • Voeg ijsblokjes toe.
    • Werk af met een cocktailkers.