Wat betekenen de symbolen op je oven?

Ontdek de geheimen van je oven: we ontcijferen voor jou de betekenis van ovensymbolen en leggen uit voor welke gerechten je ze best gebruikt.

De icoontjes en tekens op ovens en combi-ovens hebben verschillende functies en bieden een scala aan mogelijkheden. We nemen je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van je ovensymbolen en ovenstanden. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of gewoon af en toe een diepvriespizza opwarmt, met de kennis over de tekens en symbolen van je oven til je jouw kook skills naar een hoger niveau

Een overzicht van oven symbolen

Laten we kijken naar de meeste voorkomende oven iconen. Deze exacte oven tekens variëren soms tussen verschillende merken. We tonen jou enkele standaard icoontjes die je op de meeste ovens en combi magnetron ovens terugvindt:

Conventionele oven met boven- en onderwarmte

Icoon: Twee horizontale lijnen boven en onder een vierkant

Dit is de meest gebruikte ovenstand. De elektrische verwarmingselementen boven- en onderaan de oven zijn actief en creëren gelijkmatig warmte. Verwarmen met deze stand gaat trager dan hetelucht. Deze ovenstand is ideaal voor het bakken van brood, koekjes, boterkoeken, taarten of quiches. Ook voor vlees, vis of kip. Let er op om hier enkel een rooster of één enkele bakplaat te gebruiken

Bovenwarmte

Icoon: Een horizontale lijnen boven een vierkant

Deze ovenstand vind je niet in elke oven. Hiermee verwarm je enkel de bovenkant van je gerecht. Ideaal voor gerechten waar de onderkant al gaar is maar het bovenste deel nog moet garen. Denk aan een diepe taart of quiche waarvan je de bodem niet wil verbranden.

Onderwarmte

Icoon: Een horizontale lijnen onder een vierkant

Hier is enkel het verwarmingselement onderaan de oven actief en creëert het warmte onderaan je schotel of plaat. Deze ovenstand is ideaal om bijvoorbeeld taart of pizza een knapperige en krokante bodem te geven of om gerechten au-bain-marie te garen, zoals een crème brulée of flan in bakvorm.

Hetelucht

Icoon: Ventilator binnen een vierkant of cirkel

In deze stand circuleert de hete lucht gelijkmatig door de oven. Het is ideaal voor het bakken op meerdere niveaus en zorgt voor een consistente temperatuur. De oven gaat ook sneller voorverwarmen. Geschikt voor bijna alle soorten bereidingen. Minder geschikt voor taarten en gebak die moeten rijzen. De hete lucht droogt namelijk makkelijk je bereidingen uit en kan licht en luchtig gebak kapot of scheef waaien.

Pizzastand of de combinatie onderwarmte en hete lucht

Icoon: Een horizontale lijnen onder een ventilator

Als je enkel hete lucht gebruikt om je pizza of quiche te bakken, krijg je als resultaat vaak een zompige en slappe korst. Niet elke oven heeft een pizzastand, maar het is wel de beste optie als je je pizza gelijkmatig wil opwarmen en een krokante bodem wil behouden.

Grillstand

Icoon: Gekartelde lijn boven een vierkant

De grillstand is rechttoe rechtaan. Je hebt deze stand zeker al gebruikt om in de laatste 5 minuten van de kooktijd je gerecht een krokant korstje te geven. Het is dus bedoeld om kaas of maïzena te gratineren of de schil van groenten te roosteren zoals paprika of aubergine. Of knapperige aardappelfrietjes te bekomen.

Lees hier meer tips om de knapperigste aardappelfrietjes te maken.

Circulatiegrill of de combinatie van hetelucht en grill

Icoon: Ventilator en rechthoekig grillrooster

Door zowel de hete lucht als de grill te combineren, krijg je gerechten met een knapperige bovenlaag en gelijkmatige gaarheid. Perfect voor gegratineerde aardappelen, lasagna of een gehakt parmentier met korst.

Stomen

Icoon: een lijn in de vorm van een half wolkje.

Dit icoontje vind je enkel op stoomovens of ovens met een extra stoomfunctie. Stomen is een gezonde manier om het beste uit je groenten, vlees of vis te halen. Door te stomen gaan er niet alleen minder voedingsstoffen verloren, ook de smaak blijft beter behouden.

Ontdek de lekkerste en snelste ovengerechten bij Foodbag

Deze tips zullen zeker van pas komen wanneer je kiest voor Foodbag. Voor heel wat van onze gerechten heb je de oven nodig. Net omdat het zo gemakkelijk is! Denk maar aan onze populaire zoete aardappelfrietjes en onze traybakes. Ze vallen altijd enorm in de smaak. Nog een tip: Je vindt onze makkelijkste gerechtjes onder het label Quick&Easy.


Naar ons menu en extra's

Word meester van de oven symbolen

Proficiat! Je weet nu wat de verschillende oven symbolen betekenen en je begrijpt wanneer je de verschillende ovenstanden best gebruikt. Tijd om je nieuwe skills vol vertrouwen toe te passen in de keuken.