Asperges 3 x anders

Nog nooit waren verse asperges uit volle grond zo vroeg te koop als dit jaar. Normaal is het wachten tot het tweede weekend van april tot het aspergeseizoen officieel van start gaat maar wie een beetje zoekt, kan 'het witte goud' nu al kopen. Asperges op Vlaamse wijze blijft een topgerecht maar wij bewijzen met deze drie recepten dat het ook net iets anders kan. Smakelijk!

Aspergeprikkers met halloumi

Feit: alles wat op een stokje komt, smaakt twee keer zo lekker. De zachte asperges en de uitgesproken smaak van halloumi vullen elkaar perfect aan. Het proberen waard!

Ingrediënten

  • Bussel groene asperges
  • Peper & zout
  • Bicarbonaat
  • 1 pakje halloumi
  • 1 eetlepel verse munt
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 4 el olijfolie
  • ½ chillipeper
  • ½ citroen, zeste

Bereiding

  • Schil de groene asperges vanaf de puntjes. Dit hoeft enkel wanneer je dikke asperges gebruikt. Snijd de harde stukken van de onderkant van de asperges.
  • Verhit een pot (zorg dat die groot genoeg is) met water, zout en bicarbonaat. Zo blijven je asperges mooi groen. Kook de asperges in max. 3 minuutjes beetgaar en spoel daarna meteen met ijskoud water.
  • Meng de munt, peterselie, olijfolie, chilipeper en zeste van een citroen tot een vinaigrette.
  • Snijd de halloumi in plakjes en bak aan in pan zonder vetstof. Snijd de asperges in twee. Prik de asperges en de halloumi op een houten prikker en serveer met de vinaigrette.

Serveer als bijgerecht of maak kleine spiesjes en geef als vegetarisch aperitiefhapje.

Quiche met asperges

Onze geliefde quiche Lorraine krijgt deze lente een make-over en we vervangen de spekjes door groene asperges en gerookte zalm. Lekker, eenvoudig en helemaal volgens het seizoen.

Ingrediënten

  • 7 dikke groene asperges of ongeveer 250 gr
  • Peper & zout
  • Bicarbonaat
  • 250 ml volle room
  • 3 volledige eieren en 1 eigeel
  • 20 gr Parmezaanse kaas
  • 1 teentje look
  • Dille, naar wens
  • 1 pakje kant-en-klaar bladerdeeg
  • 3 plakjes gerookte zalm

Bereiding

  • Schil de groene asperges vanaf de puntjes. Dit hoeft enkel wanneer je dikke asperges gebruikt. Snijd de harde stukken van de onderkant van de asperges.
  • Verhit een pot (zorg dat die groot genoeg is) met water, zout en bicarbonaat. Zo blijven je asperges mooi groen. Kook de asperges in max. 3 minuutjes beetgaar en spoel daarna meteen met ijskoud water.
  • Vet je bakvorm in zodat de quiche er makkelijk kan uitkomen. Let het bladerdeeg erin, duw goed aan in de bakvorm. Wat erover valt, duw je met je vingers eraf. Deeg krimpt dus duw het deeg een klein beetje omhoog zodat je een mooie taart hebt. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Zet dan je deeg in de vorm opnieuw in de ijskast zodat die mooi kan opstijven.
  • Meng intussen de room, de eieren, de Parmezaanse kaas, het geplet teentje look en de dille.
  • Giet het eimengsel in de koude taartvorm en schik de asperges en de zalm er in. Bak de quiche 25 minuten op 210 graden of tot het ei gestold is.

Lekker met een slaatje als middagmaal of als bijgerecht tijdens een brunch.

Tip

Een quiche serveren we doorgaans in een ronde vorm. Door een rechthoekige vorm te gebruiken, ziet deze klassieker er plots helemaal anders uit. Voor dit recept gebruikten wij een vorm van 35 cm bij 12 cm en 3 cm diep.

Gegrilde asperges afgewerkt met pistachenootjes

Wie zegt dat een bijgerecht saai hoeft te zijn? Deze asperges zijn smaakbommetjes die tijdens elke maaltijd de hoofdrol zullen spelen.

Ingrediënten

  • Bussel groene asperges
  • ½ citroen, sap
  • 1 eetlepel pistachenootjes
  • Parmezaanse kaas om af te werken
  • Klontje gezouten boter

Bereiding

  • Hak de pistachenootjes fijn. Laat het klontje boter smelten in de pan. Snijd ondertussen de harde stukken van de onderkant van de asperges.
  • Bak de asperges een 5-tal minuten op middelgroot vuur tot ze beetgaar zijn. Voeg de laatste minuut het sap van de citroen en de gehakte pistachenootjes aan toe.
  • Kruid af met peper en rasp er wat Parmezaanse kaas over.

Serveer als bijgerecht bij een brunch of een barbecue.

Nu nog wat goed weer en deze lente kan niet meer stuk!