3 recepten met  groene asperges

Asperges op z'n Vlaams blijft een topgerecht, maar wij bewijzen met deze drie recepten dat het ook net iets anders kan. Smakelijk!

Asperges met halloumi

Feit: alles wat op een stokje komt, smaakt dubbel zo lekker. De zachte asperges en de uitgesproken smaak van halloumi vullen elkaar perfect aan. Het proberen waard!

Ingrediënten

  • Bussel (groene) asperges. Je kan natuurlijk ook witte gebruiken!
  • Zout en zwarte peper
  • Bicarbonaat
  • 1 pakje halloumi
  • 1 el verse munt
  • 1 el verse peterselie
  • 4 el olijfolie
  • 1 kl zeste van citroen
  • 1/2 chilipeper

    Bereiding

    • Houd het kopje van de asperge vast en schil met een dunschiller van boven naar onder. Schil zo elke asperge en snijd vervolgens de harde stukken van de onderkant.
    • Verhit een pot (zorg dat die groot genoeg is) met lichtgezouten water en bicarbonaat. Zo behouden je asperges hun kleur. Kook de asperges in max. 3 min. beetgaar, giet af en spoel met ijskoud water om het kookproces te stoppen. 
    • Meng de fijngesneden munt en peterselie met een scheutje olijfolie, de chilipeper en zeste van een citroen tot een vinaigrette.
    • Snijd de halloumi in plakjes en bak aan in een pan zonder vetstof op middelhoog vuur, tot de stukjes een goudbruin kleurtje krijgen. Snijd ondertussen de gekookte asperges in twee. Prik de asperges en de halloumi achtereenvolgend op een houten prikker en serveer met de vinaigrette.

    Tip: serveer als bijgerecht of maak kleine spiesjes en geef als vegetarisch aperitiefhapje.

    Quiche met asperges

    Onze geliefde quiche Lorraine krijgt deze lente een make-over en we vervangen de spekjes door groene asperges en gerookte zalm. Lekker, eenvoudig en helemaal volgens het seizoen.

    Ingrediënten

    • 7 dikke groene asperges of ongeveer 250 g
    • Zout en zwarte peper
    • Bicarbonaat
    • 250 ml volle room
    • 3 volledige eieren en 1 eigeel
    • 20 gr Parmezaanse kaas
    • 1 teentje knoflook
    • Dille, naar smaak
    • 1 pakje kant-en-klaar bladerdeeg
    • 3 plakjes gerookte zalm

    Bereiding

    • Houd het kopje van de asperge vast en schil met een dunschiller van boven naar onder. Schil zo elke asperge en snijd vervolgens de harde stukken van de onderkant.
    • Verhit een pot (zorg dat die groot genoeg is) met lichtgezouten water en bicarbonaat. Zo behouden je asperges hun kleur. Kook de asperges in max. 3 min. beetgaar, giet af en spoel met ijskoud water om het kookproces te stoppen. 
    • Vet je bakvorm in zodat je de quiche er achteraf makkelijk kan uithalen. Leg het bladerdeeg erin en duw goed aan in de bakvorm. Wat erover valt, duw je met je vingers eraf. Deeg krimpt dus duw het deeg een klein beetje omhoog zodat je een mooie taart hebt. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Zet dan je deeg in de vorm opnieuw in de ijskast zodat die wat kan opstijven.
    • Meng intussen in een kom de room met de volledige eieren, de Parmezaanse kaas, het geplet teentje knoflook en de dille.
    • Giet het room-eimengsel in de koude taartvorm en schik de asperges en de zalm erin. Bak de quiche 25 minuten op 210 graden of tot het ei gestold is.

    Lekker met een slaatje als middagmaal of als bijgerecht tijdens een brunch.

    Tip

    Een quiche serveren we doorgaans in een ronde vorm. Door een rechthoekige vorm te gebruiken, ziet deze klassieker er plots helemaal anders uit. Voor dit recept gebruikten wij een vorm van 35 cm bij 12 cm en 3 cm diep.

    Gegrilde asperges afgewerkt met pistachenootjes

    Wie zegt dat een bijgerecht saai hoeft te zijn? Deze asperges zijn smaakbommetjes die tijdens elke maaltijd de hoofdrol spelen.

    Ingrediënten

    • Bussel groene asperges
    • Sap van 1/2 citroen
    • 1 el pistachenootjes
    • Parmezaanse kaas om af te werken
    • Klontje gezouten boter
    • Zwarte peper

    Bereiding

    • Hak de pistachenootjes fijn. Laat het klontje boter smelten in een pan op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de harde stukken van de onderkant van de groene asperges.
    • Bak de asperges zo'n 5 min. tot ze beetgaar zijn. Voeg de laatste minuut het sap van de citroen en de gehakte pistachenootjes aan toe.
    • Kruid af met peper en rasp er wat Parmezaanse kaas over.

    Serveer als bijgerecht bij een brunch of een barbecue.

    Nu nog wat goed weer en je avond kan niet meer stuk!