5 vragen over bio beantwoord

Wie bio eet en drinkt, is verzekerd van kwaliteit. Maar wat houdt bio juist in? En waarom is bio duurder? Wij geven antwoord op al je prangende bio-vragen.

Bij Foodbag geloven we in de meerwaarde van lokale leveranciers en producten. Onze focus ligt op (seizoens)groenten en vlees van bij ons. Dat is vaak ook de meest duurzame keuze. Als die knapperige groentjes en dat malse vlees bovendien biologisch geteeld zijn, dan is dat natuurlijk een mooie opsteker. Ook voor de natuur én de diertjes. Wat ons naadloos brengt tot het beantwoorden van jullie bio-vragen. 

1. Bio, wat is dat nu eigenlijk?

Biologische – of ‘bio’ – producten moeten bij wet voldoen aan bepaalde strenge normen. Voedingsmerken mogen dus niet zomaar ‘bio’ op hun verpakking zetten. Draagt een product het bio-label, dan weet je dus met zekerheid dat je een puur product in handen hebt.

Dit zijn de basisprincipes waaraan bioteelt moet voldoen:

  • De bioboer doet aan teeltrotatie waarbij gewassen regelmatig van veld wisselen zodat de bodem niet uitgeput raakt.
  • De boer gebruikt alleen mest van biologische dieren en natuurlijke compost - kunstmest is verboden.
  • Ook gewasbescherming gebeurt enkel met natuurlijke middelen. Geen chemische producten of genetisch gemodificeerde organismen, dus.
  • Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale middelen. Zo hergebruikt de bioboer de mest van biodieren en produceert hij bij voorkeur diervoeders op zijn eigen boerderij.
  • Bioboeren werken voornamelijk met ziekteresistente planten- en dierenrassen die zijn aangepast aan de lokale omgeving.
  • Het (pluim)vee krijgt voldoende (binnen)ruimte, geniet van vrije uitloop en krijgt 95-100% biologisch voer.

 

2. Is bio diervriendelijk?

Er wordt goed gezorgd voor alle beestjes, zélfs degenen die minder aaibaar zijn, zoals insecten. (Toedeloe, insecticide!)

In de biologische veeteelt wordt voor elke diersoort een minimum oppervlakte aan binnen- en buitenruimte vastgelegd, op basis van hun noden. Kippen horen bijvoorbeeld een minimum loopruimte van 4m² per kip te hebben. Een melkkoe krijgt minstens 6m² stalruimte.

Bij bio wordt voor sterke rassen gekozen, in combinatie met gezonde voeding en voldoende beweging. De focus ligt dus op het welzijn van de dieren en het voorkomen van ziektes. Preventieve behandelingen en antibiotica zijn niet toegestaan in bio-veeteelt.

Bioteelt is diervriendelijk. Maar bio of niet: alle leveranciers waar wij mee werken vinden dierenwelzijn belangrijk, óók wanneer het dier uiteindelijk geslacht wordt.

 

3. Waarom zijn bioproducten duurder?

De teelt van bioproducten vergt meer manueel werk en dus ook meer tijd. En dat merk je in de prijs. Bij bioproducten ben je bovendien verzekerd van kwaliteit. Die controles maken het totale kostenplaatje ook hoger. Daarnaast is de opbrengst bij biologische landbouw vaak kleiner, omdat de bioboer minder controle heeft over de oogst.

Bioproducten zijn over het algemeen duurder, maar dat prijsverschil schuilt in het extra werk dat erin kruipt. Het is dus geen gebakken (methaan)lucht.

4. Is biologisch eten beter voor het milieu?

Ja en neen. Enerzijds zijn biolandbouw en bio(vee)teelt milieuvriendelijke systemen die sterk rekening houden met de draagkracht van de natuur. Elke regel is erop gericht de vruchtbaarheid van land én dier te ondersteunen.

Voor de bioboer begint alles bijvoorbeeld bij een vruchtbare bodem terwijl een traditionele teler eerder zijn plantgoed zal voeden. De bioteler stimuleert de bodem met natuurlijke middelen, zoals met klaver en groenbemester, en beschermt zijn planten met insecten en natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Voedingsstoffen worden gerecycleerd (vb. mest en compost om de bodem te voeden), de genetische diversiteit wordt gestimuleerd en er wordt gemikt op een zo efficiënt mogelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen (zonlicht, water, bodem,…)

Anderzijds is de klimaatimpact en het landgebruik van biologische producten doorgaans hoger dan bij conventionele teelt, omdat de opbrengsten lager kunnen uitvallen en de dieren langzamer groeien en meer ruimte (moeten) krijgen.

5. Is biologisch eten gezonder?

Over het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Volgens een studie aan de UGent scoort bio – afhankelijk van het voedingsmiddel - soms beter en soms slechter dan zijn gangbare tegenhanger.

Een biowortel bevat bijvoorbeeld meer β-caroteen dan een conventionele wortel, evenveel calcium, maar minder vitamine C en kalium.

Daarnaast hebben mensen die biologisch gekweekt voedsel eten doorgaans ook een gezonder voedingspatroon. Ze consumeren meer groenten en fruit, volkorenproducten en minder vlees en frisdranken. Op die manier is hun voeding evenwichtig en gezond.

De gezondheidswinst ligt dus misschien eerder aan een gezond en gevarieerd menu en niet per se aan het feit dat ze bioproducten consumeren.

Kortom: als je het kán, loont het om te investeren in bio. Wil je verzekerd zijn van kwaliteit, dan kijk je best naar seizoensgroenten en lokale producten. Voor een gezond en gevarieerd menu zit je natuurlijk áltijd goed bij ons.

Bio of niet. Dankzij Foodbag weet je altijd wat de pot schaft: duurzame én lekkere maaltijden. Wat staat er bij jou op het menu deze week?