3 x lekkere stoemp combinaties

Geen inspiratie voor het avondeten? Geen paniek, om stoemp te maken hoef je geen keukentalent te zijn. Daarnaast kan je stoemp ook door alle seizoenen heen eten: spruitjes in de winter, doperwten in de zomer en ga zo maar door. Lees hieronder wat onze favorieten van het moment zijn.

Puree ... de basics

Een lekkere stoemp start met een goede basis:

  1. Kies voor loskokende aardappelen en kook die in gezouten water. Zo voeg je vanaf de start smaak toe aan je gerecht. 
  2. Plet de aardappelen zelf zo grof of zo fijn als je zelf wil. Sommige mensen hebben graag nog wat bite, anderen verkiezen dan weer een smeuïge puree
  3. Elke stoemp kan wel wat vetstof verdragen. Echte boter is klassiek maar heb je al eens olijfolie geprobeerd?
  4. Je maakt het geheel wat minder zwaar door een scheutje melk. Vergeten boodschappen doen? Ook met een restje room, zure room of zelfs yoghurt bereik je een lekker resultaat. 
  5. Een eitje, of enkel een eidooier als je een kleien hoeveelheid puree maakt, kan zeker al is dat voor een stoemp misschien een beetje overkill.
  6. Het zit 'm in de afwerking dus vergeet zeker niet te kruiden met zout en zwarte peper en  - als dat bij je stoemp past - wat nootmuskaat.

Zodra je een lekker pueeetje onder de knie hebt, kan je naar hartelust gaan experimenteren met verschillende combinaties. Dit zijn alvast een paar van onze suggesties: 

Spruitjes en spekjes 
Typisch Belgisch met een lekkere crunch van krokant gebakken spekjes. Kook je aardappelen, plet ze en voeg daar de klaargemaakte spruitjes en spekjes aan toe. Afkruiden en klaar is kees!

Blauwe kaas en pompoen
Voor wie het graag wat steviger heeft, is stoemp met blauwe kaas de ideale oplossing. Kook de aardappelen samen met de pompoen. Giet af, plet en schep de blauwe kaas door de stoemp. Door de warmte van de aardappelen en de pompoen smelt de kaas. Kruid af met een beetje peper en zout en smullen maar! 

Wil je je gasten echt iets ‘van bij ons’ voorschotelen, ga dan voor een Achelse Blauwe kaas. 

Verse kruiden 
Nog een restje kruiden van je Foodbag of gewoon zin in een stoemp met veel smaak? Ga dan voor een mix van vers gehakte kruiden. Varieer met basilicum, bieslook, peterselie, dille … De mogelijkheden zijn eindeloos!

Foodbag-tip:
Niet zo'n fan van stevige winterkost? Neem dan eens een kijkje op deze blogpost en ontdek onze favoriete koude aardappelsalades.